x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviara s-a intors!

Aviara s-a intors!

de Diana Rucinschi    |    29 Noi 2007   •   00:00
Aviara s-a intors!
Sursa foto: Karina Knapek/

După un an şi patru luni de acalmie, virusul gripei aviare a revenit in Deltă. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat ieri existenţa virusului H5N1 intr-o gospodărie din satul Murighiol, judeţul Tulcea. Toate păsările din gospodărie au fost ucise şi a fost efectuată prima dezinfecţie.

După un an şi patru luni de acalmie, virusul gripei aviare a revenit in Deltă. Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat ieri existenţa virusului H5N1 intr-o gospodărie din localitatea Murighiol, Tulcea. Au fost ucise toate păsările din gospodăria respectivă şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar la intrarea şi ieşirea din Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat ieri existenţa virusului H5N1 intr-o gospodărie din satul Murighiol, judeţul Tulcea. Toate păsările din gospodărie au fost ucise şi a fost efectuată prima dezinfecţie. Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, la intrarea şi ieşirea din Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie, este restricţionată circulaţia animalelor şi este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălor.

COMANDAMENT. Tot ieri s-a intrunit şi Comandamentul Antiepizootic Judeţean, care a stabilit zona de protecţie (de 3 km) ce include localitatea Murighiol şi zona de supraveghere (de 10 km), ce include gospodăriile din localităţile: Mahmudia, Dunvăţul de Jos, Dunvăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf. Tulpina de virus izolată va fi trimisă in zilele următoare şi la laboratorul european de referinţă pe gripă aviară, de la Weybridge, dar nu pentru diagnostic ci pentru că acolo se află banca de virusuri a Uniunii Europene.

Ştefan Nicolae, directorul IDSA, a precizat că populaţia nu are de ce să se panicheze, dar a subliniat faptul că trebuie respectate strict regulile de igienă, şi că păsările domestice ar trebui izolate: "Din punctul meu de vedere in Romănia nu trebuie să fie nici un fel de panică. S-a demonstrat la valurile din 2005 şi 2006 că ştim să depistăm această boală, s-o diagnosticăm şi s-o combatem foarte rapid, şi ca dovadă Romănia nu a inregistrat nici măcar o imbolnăvire cu virusul gripei aviare".

SUSPICIUNEA. Potrivit spuselor directorului IDSA, virusul gripei aviare a fost depistat in satul Murighiol, judeţul Tulcea: "Este vorba de gospodăria unui inginer zootehnist care deţinea in jur de 60 de găini şi 16 raţe. Proprietarul a anunţat medicul veterinar care, la răndul său, a alertat autorităţile judeţene. Dl director Avram (n.r. - directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea) a transmis suspiciunea şi aseară, pe la 20:20 am primit şi probele. Au fost imediat introduse in lucru. Datorită faptului că Romănia deţine o reţea de laboratoare de biologie moleculară, probele au fost iniţial procesate la laboratorul de biologie moleculară de la Tulcea de unde ne-au transmis direct ARN-ul extras. De la ora 20:30 şi pănă la mijlocul nopţii institutul a fost capabil să identifice subtipul de virus gripal, şi anume este vorba de acelaşi H5N1. Fără nici o umbră de indoială. Tot in această noapte s-au realizat inoculările pe ouă embrionate urmănd să izolăm virusul in zilele următoare şi, de asemenea, s-au demarat testele de secvenţiere pentru determinarea patogenităţii virusului. Testele de secvenţiere vor fi gata la sfărşitul zilei."

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a precizat că au fost eutanasiate şi distruse toate păsările din gospodărie şi a fost efectuată prima dezinfecţie iar la intrarea şi ieşirea din Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie. Este restricţionată circulaţia animalelor şi este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălor. ANSV a precizat şi faptul că a fost intensificată supravegherea sanitar-veterinară pentru gripa aviară şi controlul mişcării animalelor in judeţele limitrofe, şi a fost demarată o campanie de informare a populaţiei privind măsurile care trebuie respectate.

MIGRAREA. Se pare că şi de această dată a fost vorba de transmiterea bolii din mediul natural la păsările domestice, ca urmare a schimbărilor climaterice care au impins păsările migratoare către Romănia "Vremea s-a răcit brusc şi foarte puternic in Siberia in ultimele două săptămăni, ajungănd pănă la temperaturi de - 20 de grade, şi in ultimele zile s-a răcit şi in Kazahstan. Păsările migratoare sunt afectate de condiţiile climaterice. Cănd vremea s-a răcit in Siberia au plecat spre Kazakstan, cănd s-a răcit in Kazakstan au plecat spre Delta Dunării, iar cănd se va răci şi in Deltă vor pleca spre Delta Nilului", ne-a precizat Ştefan Nicolae.

Directorul IDSA susţine că evoluţia in gospodăriile populaţiei este rezultatul faptului că mediul domestic nu este protejat, nu este securizat. "Apariţia virusului gripei aviare in mediul sălbatic este una naturală, imposibil de combătut. Ce trebuie să facem, este să protejăm mediul domestic şi cum nu putem izola păsările migratoare, nu ne rămăne decăt să le izolăm pe cele domestice. Dacă in unele situaţii s-a spart această barieră intre sălbatic şi domestic, trebuie să punem măcar o barieră prin evitarea contactului direct cu aceste păsări şi aici intervine igiena omului in relaţie cu aceste păsări şi cu activitatea pe care o desfăşoară."

FĂRĂ DEZINFORMĂRI. Ştefan Nicolae a dorit să respingă afirmaţiile conform cărora nu ar fi fost gripă aviară in Romănia susţinănd că toate dovezile există atăt la laboratorul de referinţă din Bucureşti căt şi la Londra "Lucrurile sunt foarte clare. A fost atăta gripă aviară căt a fost diagnosticată şi pentru care sunt dovezi de izolare, caracterizare, secvenţiere a virusului atăt in Romănia căt şi la Weybridge. Afirmaţiile sunt lipsite de orice suport. In institut se află toate tulpinile gripei aviare izolate caracterizate. De la Weybridge s-au primit dovezi căt au putut să proceseze pentru că nu au făcut toate tulpinile atăta timp căt laboratorul de referinţă din Romănia are capacitatea de a face toate analizele. Aş vrea să fie foarte bine cunoscut faptul că laboratorul de diagosnic şi sănătăte animală este pregătit pentru a face faţă provocării oricăror boli atăt in mediul natural, căt şi in circuitele comerciale şi pentru a pune barieră faţă de eventualele tentaţii. Şi aş vrea să le mulţumesc specialiştilor din institut pentru că azi- noapte au făcut noapte albă şi nu este puţin lucru avănd in vedere faptul că este o provocare profesională cu un anumit stres."

Vănătoare in ciuda avertizărilor

Guvernatorul Deltei Dunării, Paul Cononov, a decis deschiderea sezonului de vănătoare in Delta Dunării in ciuda avertismentelor pe care le-a primit. In vară, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare a dat aviz negativ deschiderii sezonului de vănătoare in Deltă, recomandăndu-se amănarea sa pănă in toamna lui 2008. Avizul oamenilor de ştiinţă de la Institut a fost nesocotit de guvernator, care a decis deschiderea sezonului. Din informaţiile noastre, in ultimele săptămăni, in Colegiul Prefectural, guvernatorul a fost avertizat asupra faptului că in Rusia s-au depistat deja 20 de focare de gripă aviară, fiind găsite moarte aproximativ 60.000 de păsări. Cononov a nesocotit şi aceste date şi a dat undă verde pentru deschiderea sezonului de vănătoare. Vănătoarea a fost interzisă in Rezervaţie in timpul crizei aviare din 2005.

  • Alexandru Năstase

Fără panică

Autorităţile au indemnat la calm, dar şi la respectarea măsurilor de igienă. "Trebuie ca această combatere să se facă cu profesionalism pentru că acum avem expertiza acestei boli, cunoaştem multe despre virus, şi de asemenea cu foarte multă organizare şi cu logistica adecvată. Gripa aviară nu are nici pe departe de la inceput o evoluţie endemică şi nici epidemică. Are o evoluţie sporadică, se insămănţează intr-o curte, intr-un focar. Depinde evident şi de dimensiunea exploataţiei. Dacă este vorba de o fermă de căteva mii de păsări, imbracă alt caracter, devine mult mai dramatică. Să sperăm că nu vom mai avea de a face in perioada următoare cu apariţia şi evoluţia bolii in ferme", ne-a precizat Ştefan Nicolae.

Sub control

"Nu trebuie să fie nici un fel de panică. S-a demonstrate in 2005 şi 2006 că ştim să depistăm această boală şi s-o combatem rapid. Ca dovadă, in Romănia nu s-a inregistrat nici o imbolnăvire cu H5N1 la om"

Conf. univ. dr. Ştefan Nicolae, directorul Institutului pentru Diagnostic şi Sănătate Animală

diana. rucinschi@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: romania eveniment păsările murighiol