x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Avocatul Viorel Spanu: "Trebuie audiati si cei de la Cotroceni"

Avocatul Viorel Spanu: "Trebuie audiati si cei de la Cotroceni"

24 Mai 2005   •   00:00

Arestarea lui Omar Hayssam a fost acum sapte saptamani primul fir pe care autoritatile l-au prezentat in criza rapirii celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor, Mohamad Munaf. De atunci, suspectul "numarul 1" a fost audiat o singura data despre posibila sa implicare in sechestrarea ziaristilor.

Viorel Spanu avocatul lui Omar Hayssam
Probele mult asteptate par sa se stranga abia de acum incolo, pentru a face lumina in incurcata poveste a rapirii. In seara zilei de 5 aprilie 2005, celula de criza de la Palatul Cotroceni anunta pentru prima data oficial unul dintre punctele strategiei de rezolvare a crizei ostaticilor: retinerea omului de afaceri sirian Omar Hayssam.

VERSIUNEA PARCHETULUI. Declaratia citita de purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu nu transmitea decat o singura concluzie, si anume ca sirianul este suspectat de implicare in rapirea de la Bagdad a ziaristilor Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. Parchetul General avea insa o alta versiune: afaceristul este dupa gratii pentru doua cauze economice, care nu au vreo legatura cu rapirea jurnalistilor. Dosarul deschis pe numele sau pentru fapte prevazute in Legea de combatere a terorismului a ramas si acum doar la stadiul unei singure declaratii luate de procurorii Parchetului General la 7 aprilie. "Despre Omar Hayssam se poate discuta si jurnalistic, si juridic incepand cu seara zilei de 5 aprilie 2005. Chiar daca dosarele sale economice existau la Parchetul General cu mult timp inainte. Totul a inceput de la comunicatul Presedintiei despre retinerea lui in legatura cu rapirea jurnalistilor. In timpul audierilor din acea seara, mi-am dat seama ca cei doi procurori nu stiau de comunicatul dat de Palatul Cotroceni. Atunci cand le-am spus ca Presedintia a anuntat deja retinerea lui Omar, au iesit din birou si cred ca au inceput sa dea telefoane", ne-a declarat avocatul lui Omar, Viorel Spanu.

COLABORARE. Omar Hayssam s-a transformat dintr-un anonim in punctul-cheie al unei crize majore, la numai o zi de la rapirea celor patru. La 29 martie, afaceristul sirian anunta ca a primit in cursul acelei dimineti doua telefoane de la rapitori. Hayssam sustinea ca i s-au cerut 4 milioane de dolari in schimbul vietii prietenului sau Mohamad Munaf si a celor trei jurnalisti. De atunci si pana la incarcerarea sa, Omar a parut mai degraba un colaborator apropiat al autoritatilor, nicidecum un potential suspect. Despre ceea ce s-a intamplat in acea prima saptamana a crizei, avocatul Spanu nu ne spune decat printre cuvinte: "As vrea ca in calculul procurorilor sa intre si audierea personalitatilor si persoanelor de la Cotroceni si de la Ministerul Afacerilor Externe care, la initiativa lui Omar, au luat cunostinta ca s-au primit telefoanele de rascumparare si cu care el a fost in contact permanent pana in ziua arestarii".

RASPUNSURI. Ancheta va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa dea raspunsuri intrebarilor pe care le-a nascut aceasta criza fara precedent. Dupa cum spunea chiar presedintele Basescu, un procuror si doi ofiteri de politie romani au plecat la Bagdad pentru a strange declaratii si alte probe valabile in fata instantelor din Romania. Vor veni apoi si declaratiile jurnalistilor. Ramane de vazut daca aceste dovezi il vor incrimina sau nu pe Hayssam. Deocamdata, sirianul este tinut intr-o ciudata izolare. El nu a fost lasat nici macar sa discute cu avocatii sai in ultimele cinci zile. "Probabil procurorul a uitat ca nu poti sa-i interzici avocatului contactul cu clientul lui. Anchetatorul mi-a spus ca nu poate sa-mi dea aprobare acum, ci la o data ulterioara. Stiu ca masura de a nu fi vizitat in aceste zile a fost anuntata la politie inca de vineri. Nu este vorba numai despre noi, avocatii, ci despre legatura lui cu oricine, inclusiv cu membrii familiei", a incheiat avocatul Viorel Spanu.

LEGATURI COMPLEXE
Cum nu mai face parte din PSD, proaspatul senator independent Ioan Talpes a dezvaluit ieri ca inca din 2002 avea unele informatii despre legaturile fostului membru PSD Omar Hayssam cu "medii complexe din lumea araba". "Pentru ca aveam informari din partea serviciilor secrete in legatura cu relatiile lui cu medii complexe ale lumii arabe, l-am taiat de pe lista de deplasari", a explicat Talpes, vorbind despre perioada in care era consilier prezidential la Cotroceni si se ocupa cu deplasarile sefului statului. Potrivit lui Talpes, desi Hayssam i-a explicat ca este seful oamenilor de afaceri arabi, el nu l-a reintrodus pe lista si nu a mai fost in acea delegatie din 2002. Fostul consilier prezidential a aratat ca a transmis toate aceste informatii la Ministerul de Interne si ca l-a informat si pe presedintele Iliescu in legatura cu deplasarea respectiva. Dezvaluirile lui Talpes nu s-au incheiat insa fara o nota de suspans: el a lansat posibilitatea ca anumite persoane din PSD sa aiba legaturi cu Omar Hayssam. "Daca cei care sunt obligati sa se pronunte nu o vor face, o voi face eu", a aruncat bomba fostul pesedist. (Aniela Nine)

NASTASIU, LA BAGDAD
Procuroul desemnat sa plece la Bagdad pentru a strange informatii legate de rapirea celor trei jurnalisti romani este, conform unor surse judiciare, Ciprian Nastasiu, casatorit cu Miruna, angajata la SRI. Acesta si-a inceput cariera la Parchetul Judetean Caras-Severin. La solicitarea Constantei Carstea, procuror general la Parchetul Curtii de Apel Timisora, a fost transferat ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. In aceasta functie avea in competenta judetele Timis si Caras-Severin. La putin timp, a devenit sef Sectie Urmarire Penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. Procurorul Nastasoiu a fost implicat intr-un scandal dupa ce l-a acuzat pe seful de la 0215 Timis, colonelul Vasile Staicu, de furt de documente. De asemenea, el l-a acuzat pe Staicu ca a deconspirat informatii referitoare la actiuni de lupta contra drogurilor. La aproximativ doua luni de la scandal, procurorul Nastasiu s-a transferat la Parchetul General Bucuresti, unde ocupa in prezent functia de procuror delegat in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism. (Tiberiu Kiss)

EMISARII ARABI VIN AZI
Delegatia comunitatii arabe musulmane din Romania, care a plecat vineri spre Bagdad "pentru a incerca sa contribuie la rezolvarea situatiei celor trei jurnalisti romani rapiti", se intoarce astazi acasa. Contactat ieri de Jurnalul National, unul dintre membrii delegatiei, imamul Bagas Sanghirai, Marele Muftiu al cultului musulman din Romania nu a detaliat motivele pentru care s-a aflat in vizita in Irak, dar a precizat ca "momentan (ieri - n.r.) se afla la Aman, in Iordania, impreuna cu Fariz Allaqtta (presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania - n.r.)". Decizia sosirii in Romania urmeaza sa fie luata in dimineata zilei de astazi, a mai precizat Sanghirai.
Surse din comunitatea araba ne-au declarat ieri ca, potrivit programului intocmit inaintea deplasarii in Irak, cei doi membri ai delegatiei vor reveni in tara in aceasta dimineata, cu o cursa de la Aman, via Cairo, la Bucuresti. Potrivit acelorasi surse, inainte de a se deplasa din Irak in Iordania, delegatia a transmis "un mesaj de multumire tuturor celor care au contribuit la eliberarea jurnalistilor". (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: eveniment hayssam omar omar hayssam parchetul