x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Away to Norway

Away to Norway

de Irina Munteanu    |    13 Iul 2012   •   21:00
Away to Norway

"Stateam in Cismigiu asta-vara pe o banca si eu ii povesteam lui Vladimir despre turul pe care l-am facut cu bicicleta prin Oltenia, iar el imi vorbea despre visul sau de a face turul muntilor Scandinaviei. Insa acest tur ar dura sase luni, asa ca ne-am gandit la ceva realizabil, si anume sa parcurgem cea mai spectaculoasa parte a acestor munti, ce se afla in Norvegia", spune Lari Giorgescu. Ei au ajuns la Oslo cu avionul, iar de acolo au pornit pe biciclete spre Bergen, Trondheim, Tromsø, Alta, Nordkapp (cel mai nordic punct al Europei), Vardø (ultimul oras spre est din Norvegia). "Vrem sa interactionam cu norvegienii, despre care am auzit ca sunt foarte diferiti de romani. Suntem curiosi cum vor reactiona la niste propuneri pe care li le vom face. Noi vom dormi in cort si vrem sa ne castigam dreptul sa ne punem cortul in curtile oamenilor. Le vom propune sa le gatim noi si sa ne gateasca ei. Mizam pe socul cultural pe care o sa-l avem", explica Lari. Timp de doua luni, ei vor avea de infruntat nu doar drumurile dificile, dar si capriciile vremii, iar pentru echipamentul video scump acestea s-ar putea dovedi periculoase.

Lari Giorgescu a absolvit Facultatea de Teatru, sectia Actorie din cadrul UNATC. A lucrat ca actor si dansator, alaturi de coregraful Gigi Caciuleanu, pentru spectacolul OuiBaDa. Intalnirea cu Miriam Raducanu s-a concretizat in spectacolul "Poezia visului", dupa versuri de Emil Botta. A obtinut premiul Maria Filotti la Gala Tanarului Actor – HOP. La Teatrul de Comedie joaca in primul sau rol titular, Leonce, in "Leonce si Lena", in regia lui Horatiu Malaele. "Emigrantii", de Slawomir Mrozek este primul spectacol la care Lari Giorgescu semneaza si regia, alaturi de Silvian Valcu. Este a doua colaborare importanta cu scenograful Vladimir Turturica (dupa "Leonce si Lena"). Scenograf si artist vizual, Vladimir Turturica s-a nascut in Sankt Petersburg, Rusia. A absolvit Liceul de arte plastice "Nicolae Tonitza" din Bucuresti, a urmat Facultatea de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti, sectia sculptura, dar si UNATC. Ca scenograf, a lucrat cu regizorii Gelu Colceag, Horatiu Malaele, Mihai Manutiu, Felix Alexa, Radu Beligan, Alice Barb.

"E mai greu si mai frumos sa dansezi. Bicicleta implica o monotonie a miscarii. Uneori poti merge mai repede, alteori mai incet, dar atat. Cand dansezi, o faci impotriva automatismului, impotriva lucrurilor egale", spune Lari, care de curand a dansat pe scena Teatrului National, intr-un spectacol realizat de Gigi Caciuleanu, inspirat de Caragiale.

Cu bicicletele pe care le au de un an, cam de cand si-au pus in minte sa faca acesta expeditie, Lari si Vladimir vor incerca sa strabata in jur de 100 de kilometri pe zi. Din Romania nu isi iau alte provizii in afara de vitamine, medicamente si alifii pentru incheieturi. Au ales un traseu ocolit, pentru a ajunge in zone spectaculoase, cu rezervatii naturale si cascade, si pentru a trece prin cel mai lung tunel din lume, ce masoara 24 de kilometri. Daca ar lua-o pe drumul drept, ar trebui sa strabata 2.500 de kilometri, insa asa distanta pe care vor merge cu biciletele va ajunge la 4.000 de kilometri. Bicicletele usoare si rezistente vor duce cate 20 de kilograme de bagaje, fiecare, si de aceea vor strica placerea si se vor transforma in "instrumente de tortura".

"Am facut impreuna proiecte de teatru, acum vrem sa dam un altfel de examen, in cinematografie. Vom realiza un documentar ce se va numi «Away to Norway». Site-ul unde vom povesti in fiecare zi despre locurile unde am ajuns este awaytonorway.ro", spune Lari.

"Este cum nu ne-am fi asteptat, traim aventura vietii noastre de pana acum, suntem foarte placut surprinsi de aceasta tara, de peisaje, oameni si atentia lor la detalii. Aventura este una foarte riscanta si ne solicita mult mai tare decat ne asteptam, dar facem fata. Suntem in timp cu traseul, iar in momentul de fata am parcurs peste 400 km in patru zile. Dormim pe unde apucam, mancam din proviziile pe care ni le facem pe drum, iar apa de cele mai multe ori luam direct din izvoare. Am avut cateva probleme cu bicicletele, dar am reusit sa le facem fata si pana acum suntem foarte optimisti, dar avem deja un mare dor de acasa, de familie si de prieteni", povestesc Lari si Vladimir despre drumul lor prin Norvegia.

"Lipsim doua luni din viata noastra artistica si asta inseamna enorm. Suntem amandoi artisti independenti si putem pierde proiecte in acest timp", arata Vladimir. Insa el crede ca trebuie "sa-ti mirosi un pic limitele". Acest proiect a devenit realizabil datorita Ambasadei Norvegiei la Bucuresti, dar si datorita prietenilor, care ii vor urmari pe site si pe Facebook.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică