x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Babes, parintele a 50 de microorganisme

Babes, parintele a 50 de microorganisme

18 Oct 2004   •   00:00

UNICAT IN BALCANI

Premiat de trei ori de catre Academia Franceza, Victor Babes a descoperit 50 de microorganisme, dintre care multe ii poarta numele.
CRISTIAN PETRU

Microscopul profesorului Victor Babes este pastrat in muzeul care ii poarta numele
Alma tragea sa moara. Tuberculoza de care suferea o rapea dintre cei dragi. La capatul patului ei, Victor, fratele ei mai mare, student la Institutul de Arta Dramatica din Budapesta, isi frangea mainile de durere si de neputinta. In momentul in care sufletul surorii lui a parasit trupul, Victor si-a jurat ca va veni in ajutorul oamenilor bolnavi. Victor Babes a renuntat atunci la Institutul de Arta Dramatica si s-a inscris la Facultatea de Medicina de la Viena. Nu si-a terminat studiile acolo. In fiecare an, Facultatea de la Viena trimitea cate un student foarte bun la Budapesta pentru a-si continua studiile acolo si pentru a fi asistent la catedra de anatomie patologica. Doctoratul l-a sustinut la Viena, apoi a studiat in toate marile capitale europene.

PRIMUL TRATAT. Anul 1885 a fost unul foarte important pentru Babes. In acel an, omul de stiinta a publicat, impreuna cu Andre Victor Cornil tratatul "Les bacteries" (Bacteriile), pentru care a primit premiul Montyon din partea Academiei Franceze. Lucrarea celor doi reprezinta actul de nastere al bacteriologiei ca materie. In 1892, Babes devine membru corespondent al Academiei Franceze, iar un an mai tarziu este numit membru al Academiei Romane, unde este coleg cu tatal sau, Vicentiu. In perioada in care era profesor la Budapesta, unde avea si un institut de cercetari, Victor Babes o cunoaste pe Iosefina Torma, o unguroaica din Ardeal, care ii va deveni sotie. In 1887, Facultatea de Medicina din Bucuresti l-a invitat pe savant sa predea anatomie patologica. A fost nevoie sa se dea o lege speciala pentru ca Babes sa ajunga profesor, pentru ca altfel ar fi trebuit sa dea un examen pentru ocuparea postului. Dar in Romania nu avea cine sa il examineze. In 1889 a fost numit profesor si dupa cativa ani a fost deschis institutul de cercetari condus de savant, primul de acest gen din Peninsula Balcanica.

ALTE PREMII. Primul vaccin impotriva turbarii a fost descoperit de Pasteur, dar profesorul Victor Babes a continuat cercetarile si a descoperit o alta metoda de tratare, care acum se foloseste peste tot in lume, fara sa se stie ca apartine savantului roman. In 1912, Babes publica tratatul "Turbarea", studiu pentru care a fost din nou premiat de catre Academia Franceza, de data aceasta cu Premiul Breant. Pelagra este cel de-al treilea mare tratat al savantului, pentru care a fost premiat de Academia Franceza. Babes a scris aproximativ 1.300 de lucrari stiintifice si a descoperit 50 de microorganisme, mare parte purtandu-i numele. In jurul varstei de 70 de ani, Babes era inca la conducerea institutului, dar i se pregatea "debarcarea". De inima rea, profesorul s-a imbolnavit. Nu putea sa stea departe de institutul pe care il fondase si pe care il conducea de atatia ani. In noaptea de 18 spre 19 octombrie 1926, dupa ce terminase inca o lucrare stiintifica, profesorul a plecat dintre cei vii, dintre oamenii pentru care s-a luptat toata viata sa-i ajute, sa nu sufere. A fost inmormantat in curtea Institutului, dar cedarea unei parti din institutie a facut ca acum mormantul sau sa fie in curtea vecina, cea a Institutului Cantacuzino.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul "Muzeului Profesor Victor Babes" si al Institutului Victor Babes.

STUDII LA VIENA, BUDAPESTA SI LUGOJ

Tatal lui Victor Babes, Vicentiu Babes,nascut in Banat, era absolvent de Drept, Litere si Filosofie. A fost secretar la Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Viena. Acolo s-a casatorit cu Sofia Holchsaid, cu care a avut sapte copii. Victor Babes a fost cel de-al doilea copil al cuplului, nascut la Viena, la 28 iulie 1854. Victor a facut primii ani de scoala la Viena, Budapesta si Lugoj.

FAMILIA BABES, FAMILIE DE SAVANTI

Fratele mai mic al lui Victor Babes, Aurel, a fost chimist si a lucrat impreuna cu savantul la Institutul din Bucuresti. Fiul lui Aurel, Aurel A. Babes, a urmat traditia familiei si a devenit cercetator. El a demonstrat primul ca depistarea cancerului de col uterin se poate face prin studierea secretiei. Cercetarile au fost continuate de Papanicolau, iar acum metoda poarta numele acestuia si nu al lui Aurel A. Babes.

MUZEUL PROFESORULUI, IN CASA FIULUI SAU

In Romania, Victor Babes a locuit intr-un apartament din Institut, impreuna cu sotia si cu fiul lor Mircea. Dupa moartea savantului, Mircea, diplomat de cariera, si-a construit o locuinta in zona Pietei Dorobanti din Bucuresti. In casa acestuia se afla acum "Muzeul profesor Victor Babes", in care sunt pastrate primele editii ale lucrarilor marelui savant roman, unul dintre birourile sale si o parte dintre decoratii si premii.

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×
Subiecte în articol: special victor babeş viena