x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Balada mesterului Traian

Balada mesterului Traian

de Alex Nedea    |    24 Sep 2005   •   00:00
Balada mesterului Traian

La Maracineni, viiturile din ultimele zile au stricat o parte din noile constructii de la podul peste Buzau, atat de vizitat de presedintele Traian Basescu, transformand santierul intr-o noua balada a mesterului Manole. Pentru ca nici podurile militare nu mai exista, circulatia spre Moldova e deviata prin comuna Berca, unde miile de masini abia incap pe drumul judetean ingust.

  • de Bogdan Iurascu (foto), Buzau
  • La Maracineni, viiturile din ultimele zile au stricat o parte din noile constructii de la podul peste Buzau, atat de vizitat de presedintele Traian Basescu, transformand santierul intr-o noua balada a mesterului Manole. Pentru ca nici podurile militare nu mai exista, circulatia spre Moldova e deviata prin comuna Berca, unde miile de masini abia incap pe drumul judetean ingust.

    Varful lopetii barbatului intra "harst" in zoaia de apa amestecata cu nisip si descarca "flosc" peste mormanul de aluviuni inalt cat trei oameni. Muncitorul isi asaza si mai stramb caciula stramba de pe cap, se mai sprijina nitel in coate de varful lopetii sa se uite la ceilalti colegi si iarasi apuca lopata. Ofteaza si infige fara chef si intoarce lopata in zoaie, ca si cum ar mesteca intr-o supa cu lingura un copil fara pofta de mancare.

    IN PLAN. Sunt zece oameni care stau adunati pe santierul de la Maracineni in fata unui soi de perete din tabla, un prag de fund cum ii zic ei, si trebuie sa repare ce a stricat viitura de acum cateva zile. Stau cu totii in apa pana la glezne si ba scormonesc cu lopetile, ba lovesc cu tarnacopul. "Hai, nepoate, ia-ti cizmele si treci la lopata!", ne zice unul dintre muncitori.

    Inainte de a veni viitura, au lucrat o saptamana la pragul acesta, au ridicat panouri, au sudat fier beton, mai era putin si turnau betonul si era gata treaba acolo. Insa, alaltaieri dimineata, a inceput sa se umfle iarasi Buzaul. La trei dimineata, oamenii, au indreptat toate escavatoarele spre malul raului si au incercat sa ridice diguri din pietris, insa apa a fost prea mare si a trecut val-vartej peste prag si l-a indoit. Trebuie sa desfaca toata constructia si sa o ia de la capat. Inca o saptamana in plus. In ciuda acestui eveniment, neprevazut in nici una din multele vizite ale lui Traian Basescu, inginerul de aici, Doru Calin, spune ca presedintele le-a dat timp suficient de munca si ca o sa termine podul chiar mai devreme cu o saptamana, prin octombrie anul acesta. Chiar daca distrugerea pragului a prelungit cu o saptamana terminarea constructiilor, inginerul zice ca circulatia poate fi deschisa si fara aceasta constructie. "Ne-a dat inapoi viitura, dar mergem inainte", spune protocolar inginerul.

    INAINTEA GRAFICULUI. Constructorii de la Podul Maracineni spun ca presedintele le-a dat timp suficient de munca si promit ca o sa termine podul chiar inainte de termen

    SEMAFORUL DE LA BERCA. Insa, pana sa fie gata podul, circulatia spre Suceava se face pe podul din comuna Berca, la 25 de kilomeri de Maracineni. Pentru cei cativa metri de pod rupt, soferii trebuie sa ocoleasca astfel 50 de kilometri pe un drum judetean ingust. Si acum mii de masini merg pe acele drumuri pentru carute. La Berca se circula ca in Bucuresti, de multe ori bara la bara.

    Am plecat acolo, sa vedem traficul rutier, dar tocmai se lasase bariera de la calea ferata, sa treaca un marfar. In 5 minute s-a format o coloana de masini de un kilometru si jumatate. "Ce face, ma! baga-mi-as p... in trenul ma-si, am facut cinci metri", injura cu foc unul din soferii prinsi in coloana. La un capat al podului, unde exista si o intersectie, sunt atatea masini care vin dintr-o parte si din alta, ca s-ar putea monta foarte bine un semafor. Primul semafor al comunei Berca. La celalalt capat al podului, un politist da agitat din maini.

    "Mai sunt si blocaje in trafic, sunt multe masini acum, ca nu mai sunt podurile militare de la Maracineni. Cel mai aglomerat e sambata si duminica dupa-amiaza", ne spune agentul de politie Gabriel Nica. Printre masinile care se opresc dintr-o suta intr-o suta de metri din cauza aglomeratei se strecoara carutele localnicilor. "Nu au voie cu carutele, ca e drum national, dar ce sa faca, trebuie sa traiasca si ei, merg mai pe margine, mai prin sant", spune agentul.

    CU OCHI-N TRAFIC. Deodata s-au trezit satenii din Berca cu atatea masini prin fata portii. Unii dintre ei, vazand ca e vadul asa de mare, au iesit cu zarzavaturile pe la poarta, cu gandul ca acum o sa scoata mult mai multi bani decat anul trecut. Dar nu a fost asa. Soferii sunt mai multi, dar cumparatori la fel de putini. "E ploaie si nu le vine sa coboare din masina", gaseste explicatia o batrana, vanzatoare de ardei. Femeia sta sub doua umbrele de plaja, sa se adaposteasa de ploaia care, de cateva zile, cade continuu peste judetul Buzau. "E un pic, asa... Nu te da pe spate", masoara un vanzator de la un "magazin mixt". Vizavi e o bezinarie care aduce mai degraba a piata prin cele doua cosmelii din tabla, unde stau vanzatoarele. Dar e fara clienti mai tot timpul. "Tot aceiasi soferi vin la noi. Nu se opresc oamenii la noi, ca nici nu pot intoarce", spune una dintre vanzatoare. Ne spune in schimb ce s-a shimbat in viata benzinariei, dand din cap repede, ca la meciurile de fotbal: "Dar-dar, dar-dar, uite-asa e toata ziua de la masini, ca ne-au innebunit".

    AUTOSTRADA JUDETEANA. Cel mai innebunit s-a aratat primarul din Berca, Octavian Stoica. Marea lui problema e ca de la atatea masini i s-a stricat drumul judetean din comuna. Ditamai gaurile s-au format de la combinatia de masini mici, cisterne, basculante si tiruri. "Ne-au innebunit, nici pe drum nu mai poti merge. Strica asfaltul si nu o sa mai repare nimeni dupa ei. Ca asta e drum judetean si trebuie reparat de la judet, nu e drum national. Acum a inteles ca (de cand cu ruperea podului de la Maracineni - n.r.) l-au facut drum national", zice primarul. Omul are insa un plan, pe care ni-l zice mai mult in gluma. "O sa pun bariera la pod si o sa cer taxa." La atatea masini, si-ar putea trage autostrada pe la el prin Berca. Si asa traficul de acum prin comuna buzoiana e cam ca acela din timpul verii de la Mamaia.

    Varful lopetii barbatului intra "harst" in zoaia de apa amestecata cu nisip si descarca "flosc" peste mormanul de aluviuni inalt cat trei oameni. Muncitorul isi asaza si mai stramb caciula stramba de pe cap, se mai sprijina nitel in coate de varful lopetii sa se uite la ceilalti colegi si iarasi apuca lopata, ofteaza si infinge fara chef si intoarce lopata in zoaie, ca si cum ar mesteca intr-o supa cu lingura un copil fara pofta de mancare...

    PRINTRE CARUTE


    "Mai sunt si blocaje in trafic, ca nu mai sunt podurile militare de la Maracineni. Nu au voie cu carutele, ca e drum national, dar ce sa faca, trebuie sa traiasca si ei, merg mai pe margine"
    Gabriel Nica, agent de politie

    BARIERA DE LA BERCA


    "Ne-au innebunit, nici pe drum nu mai poti merge. Strica asfaltul si nu o sa mai repare nimeni dupa ei. O sa pun bariera la pod si o sa cer taxa"
    Octavian Stoica, primarul din Berca

    VICTIMA
    Pe santierul de la podul de la Maracineni a murit miercuri un maistru. Constantin Tagata, de 38 de ani, lucra la forarea unor coloane, cand a fost prins intre un escavator si un alt utilaj. "I-au strivit plamanii, ficatul, a facut o hemoragie interna", spune inginerul Doru Calin. Oamenii au chemat Salvarea si victima a fost transportata la Spitalul Judetean Buzau. Constantin Tagata a murit pe masa de operatie, dupa patru ore de la accident. Deocamdata nu se cunoaste cine este vinovatul pentru acest incident.
    ×
    Subiecte în articol: masini eveniment drum podul maracineni berca