x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani de jucărie, folosiți la automatele de plată

Bani de jucărie, folosiți la automatele de plată

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2023   •   07:45
Bani de jucărie, folosiți la automatele de plată

În România au apărut mai multe tipuri de bani falși pe care anumite persoane au încercat sau chiar au reușit să-i plaseze în magazine sau în bănci.

De la bancnote falsificate cu ajutorul unor imprimante performante până la cele de jucărie, dar care seamănă foarte mult cu cele reale, banii sunt urmăriți de Poliție, în toată țara, fiind deja zeci de dosare de urmărire penală în lucru. Doar în ultimele luni s-a cumpărat o mașină cu astfel de bancnote, iar altele au fost descoperite de polițiști la mai multe magazine, unde se făcuseră cumpărături, fără ca vânzătorii să observe. Cele mai multe astfel de bancnote se vând prin intermediul unor grupuri create pe rețelelor de socializare, iar unii utilizatori au mărturisit că au făcut plăți la PayPoint inclusiv cu bani de jucărie.

Ofertele pentru banii falși s-au înmulțit, pe internet, chiar dacă Poliția e pe urmele infractorilor. Cel mai bine plasate sunt bancnotele de 100 de lei, dar există și oferte pentru euro sau bancnote de 500 de lei și 50 de lei. Anunțurile care au apărut în ultima perioadă pe grupuri de socializare sunt aproape toate la fel. Când un astfel de grup se închide, în urma deschiderii unui dosar de urmărire penală, mai apar încă zece – spun polițiștii de la Crimă Organizată. 

Autoritățile se bazează acum pe buna credință a celor care fac sesizări, pentru a fi depistate rețelele de distribuție a banilor falși pe piața românească. Totuși este greu să fie găsite sursele, iar atunci când falsurile se dovedesc a fi bani de jucărie, este și mai greu să fie condamnați cei care au plasat bancnotele în magazine, bancomate sau prin diverse alte dispozitive care nu pot recunoaște falsurile, dacă sunt foarte bine făcute.

Sunt vânați vânzătorii de la magazinele mici

Vestea bună este că cele mai multe bancnote false sunt recunoscute de sistemele de protecție ale bancomatelor, astfel încât e destul de greu să fie plasate sume foarte mari pe piață, conform explicațiilor date de polițiști. Cei vizați pentru plasarea acestor bancnote sunt mai ales vânzătorii de la magazinele din localitățile mici, care nu sunt nici foarte bine instruiți, nici foarte atenți, atunci când primesc banii.

Cel mai recent caz a fost înregistrat săptămâna trecută, în județul Dâmbovița. Polițiștii au depistat o rețea care a folosit două tinere din București, de 23 și 24 de ani, pentru a plasa bancnote false, făcând cumpărături în magazine de pe raza localităților Băleni și Bâldana. Au fost descoperite joi, 5 octombrie, după ce au cumpărat produse alimentare, plătind doar cu bancnote falsificate, în cupiură de 100 de lei. 

Tinerele au fost găsite de polițiștii de la structura de combatere a criminalității organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, pe 7 octombrie, la Târgoviște. În urma primelor investigații, s-a stabilit că au reușit să pună în circulație 50 de bancnote contrafăcute, în perioada 4-7 octombrie, pe raza județelor Dâmbovița, Prahova, Ilfov și Giurgiu.

Metoda folosită și în traficul de droguri

În grupurile de pe rețelele de socializare folosite pentru a se vinde bani falși, procedura e similară celei folosite în traficul de droguri, cunoscută drept „metoda dead drop”: banii sunt depuși într-un loc indicat doar cumpărătorului, plata se face înainte, într-un cont bancar, iar beneficiarul primește de la dealer o fotografie cu „marfa” în locul unde a fost plasată. 

De obicei, dealerul este administratorul grupului de pe internet și oferă „instrucțiuni de folosire” pentru clienți: banii falși pot fi folosiți la automatele speciale pentru plata facturilor (PayPoint), la bancomate, unde nu sunt depistate bancnotele de 100 de lei, dar și la păcănele. Ba chiar se folosesc metode rudimentare de marketing și publicitate, dealerul postând „mărturii” din presupuse conversații pe care le-a avut cu niște clienți foarte mulțumiți de achiziția făcută – un fel de garanție a calității.

Se pot scoate ușor din circulație

Tot anul acesta, în luna iulie, doi brașoveni au fost prinși după ce au cumpărat o maşină, plătind cu bancnote falsificate. În Brașov au mai fost depistate bancnote false plasate la diverse firme. Toate bancnotele erau de 100 de lei. Pe piața românească au fost plasate și foarte multe bancnote euro false. Recent, un bărbat din Satu Mare a fost prins de polițiști după ce a plasat mii de euro falsificați. 

Cu toate acestea, atât reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), cât și cei ai Băncii Naționale Române (BNR) spun că banii falși puși în circulație pot fi depistați foarte ușor. Poliția are zeci de dosare în lucru, pentru astfel de fapte penale, iar băncile au depistat frecvent falsuri. Problema pare a fi la celelalte bănci care nu au sisteme de detecție a banilor falși, pentru că bancnotele ajung în fiecare seară în depozitul BNR, unde mașinile care procesează banii dau la o parte falsurile, conform declarațiilor reprezentanților BNR. 

 

Pedepselele pentru falsificarea și punerea în circulație a bancnotelor false ajung la 10 ani de închisoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: bani falsi circulaţie