x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani la greu pentru cai verzi pe pereti

Bani la greu pentru cai verzi pe pereti

de Florina Zainescu    |    04 Noi 2006   •   00:00

Guvernul toaca banii publici pe ni-micuri, in timp ce copiii ingheata in scoli. 271.000 de euro pentru o ex-pozitie care se tot amana, 18.500 de euro pentru o alta, organizata doar ca ministrul Muncii sa se dea rotund. Si lista ar putea continua cu alte zeci de mii de euro aruncati pe fereastra.

Click pt a mari imaginea
Autoritatile sunt cuprinse de frenezia cheltuirii banului public. Intr-o tara in care se inchid scolile pentru ca nu sunt fonduri pentru combustibil, Guvernul aproba pe banda rulanta organizarea unor manifestari care consuma din greu banul cetatenilor. Ne oprim astazi la felul in care statul da cu larghete peste un milion de lei pentru organizarea unor expozitii fara nici o utilitate.

Ce ar fi putut face Guvernul cu peste 370.000 de euro? De exemplu, sa trimita la tratament in strainatate 10 romani bolnavi de leucemie. Sau sa asigure combustibilul necesar incalzirii a 10-20 de scoli, astfel incat copiii sa nu mai inghete in clase. Sau sa acorde ajutoare de urgenta catorva sute de familii sau persoane singure ale caror case au fost afectate de inundatii, alunecari de teren, explozii sau incendii si care nu au posibilitatea sa le refaca din veniturile lor lunare. Si lista poate continua.

Aplicand principiul "chelului, tichie de margaritar", Guvernul a preferat sa aloce cei 370.000 de euro pentru organizarea a trei evenimente inutile.

ITINERANTI. Astfel, la 13 septembrie 2006 Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a primit din Fondul de Rezerva bugetara, la dispozitia Guvernului, 950.000 de lei (circa 271.429 de euro), pentru a organiza, in perioada octombrie - noiembrie, o expozitie itineranta comemorativa dedicata "manifestarilor anticomuniste si antisovietice declansate in Romania concomitent cu Revolutia Ungara din 1956". Expozitia trebuia sa poposeasca la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Iasi si Brasov, dar si la Bruxelles (in octombrie) si la Budapesta (in noiembrie, cu ocazia celei de-a doua sedinte comune a Guvernelor roman si ungar).

FONDURI INSUFICIENTE. "Calendarul va fi anuntat din timp, prin partenerii media ai manifestarii", ne-a comunicat istoricul Andrea Varga, initiatoarea proiectului. Acest raspuns venea la 18 octombrie, cu doar cateva zile inainte ca Ungaria sa comemoreze 50 de ani de la Revolutia din 23.10 - 4.11.1956. Surpriza: la acea data, Varga cauta sponsori "deoarece alocarea bugetara obtinuta este inextensibila (adica nu ajunge, nu e suficienta chiar in conditiile in care s-au obtinut diverse gratuitati)", iar cei 950.000 de lei se aflau neatinsi in trezoreria institutiei.

GRATUIT. "Pentru a ne incadra in alocarea bugetara aprobata, salile de expozitie vor fi puse la dispozitie, cu titlu gratuit, de Ministerul Culturii. Salile de la Budapesta si Bruxelles vor fi tot cu titlu gratuit", ne-a declarat Varga. Insa aceste cheltuieli nici nu erau prevazute in devizul estimativ de 950.000 de lei aprobat de Guvern.

MISTER. In ceea ce priveste numele firmelor care fusesera angajate pentru a se pune pe picioare acest proiect si onorariile primite, am primit un non-raspuns: "Firmele cu care lucrez ocazional sunt din Ungaria si bugetul nu imi permite sa apelez la ele desi as urgenta organizarea, fiind in criza de timp". Avand in vedere ca aceste contracte se incheie din bani publici legea o obliga pe Varga sa ne comunice numele firmelor pe care le-a angajat. Mai ales ca cei 271.000 de euro au fost dati unor firme alese fara licitatie. Varga nu ne-a dat nici valoarea fiecareia dintre cheltuielile pe care le presupunea organizarea acestei expozitii, sugerandu-ne sa luam tarifele "de pe net", "de la orice trust media" sau "de la un coleg de la «Antena»".

SCHIMBARE. De rasul curcilor, sau poate de plansul nostru, este faptul ca, la 25 octombrie, Guvernul a mai adoptat o Hotarare conform careia CNSAS va organiza expozitia in octombrie-decembrie. Suntem in noiembrie si inca nici un zvon despre debutul marelui eveniment. "Data deschiderii expozitiei este amanata. Un calendar exact va fi anuntat din timp in presa", ne-a comunicat iar Andrea Varga. Deci s-au prapadit 271.000 de euro pentru ceva ce va avea loc la "Sfantu’ Asteapta".

18.500 DE EURO "SA DEA BINE" MINISTRUL MUNCII
Si Ministerul Muncii (MMSSF) a cheltuit vreo 18.000 de euro pentru ca Gheorghe Barbu sa-si faca imagine buna la Bruxelles. MMSSF a primit girul Guvernului ca sa traga din buget 85.000 de lei (putin peste 24.000 de euro) pentru a organiza o expozitie la Bruxelles, in perioada 5-18 octombrie, ca urmare a "interesului manifestat in acest sens de reprezentantii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse a Comisiei Europene (DG EMPL)". De cheltuit, s-au cheltuit circa 18.500 de euro. 1.992 de euro au fost platiti unei firme din Bruxelles care a asigurat mancarea si bautura in ziua deschiderii si 16.600 de euro firmei autohtone Aquaris Prest pentru elaborarea conceptului si titlului expozitiei - "Romania esentiala" - , obtinerea drepturilor de imagine pentru 36 de fotografii - exponatele - , materialele de promovare, aparatura de sonorizare, transportul, monajul si asigurarea exponatelor.
In ziua deschiderii, MMSSF s-a invartit de un mini-concert gratuit al Quartetul-ui Transilvan, economisind astfel 6.000 de lei - suma aprobata de Guvern pentru rasfatul urechilor europene.
In fapt, cei 18.500 de euro au fost cheltuiti pentru o singura zi. Cea a deschiderii, in care Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a tinut un discurs si s-a umflat in pene in fata lui Vladimir Spidla, Comisarul European pentru afaceri sociale si egalitate de sanse. In rest, obscuritate totala. Dovada: pe site-ul DG EMPL nu am gasit nici o referire despre aceasta expozitie. Nici MMSSF nu a pomenit pe site-ul sau ca exista o "Romanie Esentiala" la Bruxelles.

MURIM DE GRIJA SIGURANTEI ALIMENTARE A TARILOR NATO
Ministerul Agriculturii (MAPDR) va arunca si el 84.000 de euro pe o reuniune internationala cu o tema abstracta, in timp ce marea masa a taranilor romani se confrunta cu o problema concreta: saracia. In luna septembrie, MAPDR a primit unda verde de la Guvern sa cheltuiasca din bugetul institutiei, pe 2006 si 2007, 295.000 de lei (84.000 de euro) pentru organizarea in perioada 21-25 mai 2007 a unei Reuniuni a Comitetului pentru Planificarea Alimentatiei si Agriculturii FAPC din cadrul NATO si a unui Seminar de pregatire a expertilor din acest comitet. La Bucuresti, expertii FAPC se vor antrena ca sa poata proteja populatia civila in cazul unor situatii de urgenta, prin identificarea "infrastructurilor critice din domeniul alimentatiei si agriculturii, precum si a interdependentelor si vulnerabilitatilor din interiorul acestor sisteme", ne-a explicat Marin Moldovan, Sef Serviciu Biroul Probleme Speciale din MAPDR. Cui ii pasa? Ministrului Gheorghe Flutur, care are ocazia sa isi arate muschii in fata strainilor, uitand de momentul penibil din aceasta primavara, cand securitatea alimentara a Romaniei a fost pusa in pericol tocmai de incapacitatea sa de a gestiona situatia provocata de aparitia gripei aviare.
×
Subiecte în articol: special