x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani negri din Insula Barbatului

Bani negri din Insula Barbatului

de Paul Cristian Radu    |    01 Noi 2005   •   00:00
Bani negri din Insula Barbatului

In umbra unor cunoscute afaceri romanesti stau oligarhii rusi, pititi in spatele firmelor off-shore. Isle of Man (Insula Barbatului), un paradis fiscal din Marea Irlandei, ascunde afaceri ale caror fire duc la Bucuresti. Acolo se curata dolarii murdari, sifonati din droguri si evaziune fiscala. Asta-vara, autoritatile britanice au pus mana pe bunuri in valoare de un milion de lire sterline, obtinute din droguri, sub paravanul unei asemenea firme, Countess Investments. O firma legata ombilical de celebra Mona de Freitas, fosta nevasta a deputatului Gabriel Bivolaru (foto), de gruparea RAFO, aflata in investigatie internationala, si de mafia ruseasca.

In umbra unor afaceri romanesti foarte cunoscute stau oligarhi rusi ascunsi in spatele unor firme off-shore. Nu de putine ori, aceste firme sunt implicate in tranzactii cu grupari criminale rusesti, in spalare de bani, trafic de droguri sau santaj.

Povestea noastra incepe intr-o mica insula situata in Marea Irlandei, intre Marea Britanie si Irlanda: Isle of Man (Insula Omului - n.r.). Cu o suprafata de numai 572 de kilometri patrati, Isle of Man sau Manx, asa cum o alinta localnicii, este unul dintre locurile unde s-a concentrat o insemnata parte din capitalul financiar al lumii. Isle of Man este una dintre principalele zone off-shore ale planetei si unul dintre locurile preferate ale oligarhilor rusi care vor sa-si ascunda influenta si banii.

In aceasata insula am reusit sa identificam mai multe firme ce au legatura cu afaceri din Romania. Una dintre aceste companii off-shore se numeste Best Associates Limited si ii are ca actionari pe Gabriel Bivolaru, fost parlamentar, aflat acum la puscarie pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare, pe consoarta acestuia, Mona Socec de Freitas, pe un anume Alexandru Constantin Covrig si pe un cetatean britanic, John Szepietowski.

INSULA BARBATULUI. Un celebru paradis fiscal

Jurnalul National a mai scris despre Mona de Freitas, un personaj desprins parca din romanele politiste. O femeie care, inca din anii ’80, cu complicitatea Securitatii, si-a schimbat foarte frecvent identitatea, si-a arogat felurite titluri nobiliare si a dat tunuri in diverse tari ale globului. Mona de Freitas a fost si ea urmarita penal, alaturi de Bivolaru, in dosarul privind fraudarea BRD, insa dosarul ei a ramas prafuit pe undeva prin fisetele judecatorilor.

Si numele lui Szepietowski a mai fost amintit in cateva randuri in Jurnalul National. Britanicul este unul dintre membrii de baza ai gruparii Freitas-Bivolaru, fiind implicat in afaceri cu Freitas si in Anglia, si in Romania.

Astfel, conform unor materiale de presa, Szepietowski a fost implicat, la mijlocul anilor ’90, intr-o escrocherie ce a avut drept scop fraudarea societatii Amidon Glucoza Fructoza Drojdie (AGFD) din Tandarei. Bivolaru a vandut ilegal aceasta societate Monei de Freitas, care, la randul ei, a vandut activele acestei societati catre John Szepietowski si terenul catre Mihaela Ene, sora lui Bivolaru si membru fondator al VGB Invest, societatea care a preluat, prin intermediul Balkan Petroleum, RAFO Onesti de la Iacobov.

Acelasi Szepietowski i-a vandut un apartament situat in Bucuresti avocatului Ion Neagu, fost presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor in legislatura trecuta. Apartamentul, situat pe Bulevardul Unirii, i-a fost dat lui Szepietowski de catre Mona de Freitas si a fost vandut de catre aceasta chiar in perioada cand era urmarita pentru fraudarea BRD.

In Anglia, Mona de Freitas e asociata cu Szepietowski in firmele: In Magazine Limited; Asterix Travel Limited; Classic Hotel UK Limited si altele.

TRAFIC DE DROGURI SI SPALARE DE BANI. Numele lui Szepietowski a devenit foarte important, in ecuatia afacerilor gruparii Bivolaru-Freitas in august acest an, cand agentia guvernamentala britanica Assets Recovery Agency (ARA - Agentia de Recuperare a Bunurilor) a anuntat ca a pus sechestru pe bunuri in valoare de peste un milion de lire sterline, deoarece aceste bunuri ar fi fost achizitionate in urma traficului de droguri si spalarii de bani.

In comunicatul ARA este mentionat John Szepietowski, in calitate de director al companiei Countess Investments Limited si de reprezentant al Heritage Investment Trust.

Conform ARA, firma Countess Investments este inregistrata la numarul 33 in piateta Monument Green din orasul englezesc Weybridge. Reporterii JN au vizitat aceasta adresa, situata in comitatul Surrey, anul trecut, cand am dezvaluit legaturile existente intre afacerea RAFO, Frank Timisi si gruparea VGB-Bivolaru-Freitas. De altfel, chiar si Mona de Freitas are unul dintre domicilii la adresa amintita mai sus. In firma Classic Hotel UK Limited, Mona de Freitas, prezenta sub identitatea Lady Mona Bradley, este listata ca locuind exact la 33 Monument Green, Weybridge.

DOAMNELE LUI FRIDMAN. Sa revenim insa la insula din Marea Irlandei si la compania Best Associates Limited. Dupa cum mentionam, in aceasta firma este prezent si un anume Alexandru Constantin Covrig. Si acesta este un veteran al gruparii Bivolaru-Freitas. El a fost asociat intr-o seama de firme din Romania cu Bivo-laru, Freitas sau cu Mihaela Ene, fondatoarea grupului VGB Invest.

Directorii Best Associates sunt insa doi cetateni ai Isle of Man: Gillian Norah Caine si Susan Christine Cubbon. Cele doua doamne din Manx sunt mentionate intr-un proces aflat pe rolul justitiei americane. Este vorba despre cazul NOREX, judecat de catre Curtea de Justitie din New York. In acest proces, Caine si Cubbon sunt acuzati de complicitate in spalare de bani si mituirea unor oficiali ai guvernului de la Moscova impreuna cu Mikhail Fridman, unul dintre cei mai puternici oligarhi rusi, si cu grupul de afaceri al acestuia, ALFA BANK.

Nu este prima data cand Fridman si grupul ALFA sunt prezentati in conexiune cu activitati de crima organizata. Un raport FSB (inlocuitorul KGB), citat de organizatia americana Center for Public Integrity, mentioneaza ca grupul ALFA a fost puternic implicat, la inceputul anilor ’90, in spalarea banilor proveniti din traficul de droguri din Rusia si Columbia. Acelasi raport spune ca prin aceasta retea au fost importate droguri din Orientul Indeparat spre Europa.

ISKANDAR MAKHMUDOV. In vara acestui an, s-a tot zvonit faptul ca rafinaria RAFO din Onesti, centrul atator scandaluri in ultima vreme si unul dintre principalii datornici la bugetul de stat, ar fi fost preluata de catre grupul Alfa Oil, grup ce include firmele Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd.

Documentele obtinute de Jurnalul National arata cine se afla in spatele acestui misterios grup de afaceri. Astfel, firma cea mai importanta din acest holding este Calder-A International BV. Aceasta firma, inregistrata in Rotterdam, in Olanda, are ca unic actionar o alta firma austriaca numita KRU Holding. KRU Holding inseamna de fapt Kuzbassrazrezugol, una dintre cele mai mari companii rusesti active in domeniul exploatarii carbunelui.

Conform datelor furnizate de registrul austriac al comertului, principalul actionar al KRU Holding este Iskandar Makhmudov. Acesta este, conform publicatiei Forbes, unul dintre cei mai misteriosi oameni de afaceri rusi. El este nascut in Bukhara, Uzbekistan si a fost in slujba armatei sovietice in Irak si Libia. In prezent, Makhmudov controleaza grupul UGMK, al doilea ca marime din Rusia pe piata metalelor neferoase.

LEGATURA ALFA BANK. Interesant este faptul ca firma lui Makhmudov, Calder-A International, a fost finantata in ultima vreme chiar prin intermediul grupului ALFA al lui Mikhail Fridman.

Astfel, in 2003, Calder a obtinut un imprumut garantat de Alfa Bank in valoare de aproape 125 de milioane de dolari.

DOVADA. In spatele cumparatorilor rafinariei Rafo sta KRU Holding, o firma grea din Rusia
×