x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Banii câștigați cu diplome false, dați înapoi 

Banii câștigați cu diplome false, dați înapoi 

de Monica Cosac    |    24 Iun 2024   •   07:40
Banii câștigați cu diplome false, dați înapoi 

Funcționarii publici sau salariații care au obţinut bani din sporuri, salarii şi alte beneficii, de pe urma unor diplome sau certificate de studii false, vor fi nevoiți să returneze foloasele necuvenite, în termen de un an de la decizia instanței, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Mai mult, instituţiile publice care au plătit angajații respectivi vor fi obligate să recupereze sumele. Deși adevărate fabrici de diplome falsificate au fost descoperite de polițiști în ultimii ani, în prezent nu există nu există o reglementare clară în Codul Muncii şi Codul Administrativ, astfel încât angajatorii să poată recupera banii dați salariaților plagiatori, în baza acestor documente.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și a Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă, pusă pe masa senatorilor, la finalul săptămânii trecute, va genera venituri la bugetul statului, constând în sumele recuperate de la salariații sau funcționarii publici din cadrul persoanelor juridice de drept public, cărora le-au fost desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii, spune inițiatoarea proiectului, deputata USR Oana Țoiu. 

Potrivit acesteia, plata unor sume suplimentare sau acordarea de beneficii salariale specifice unui anumit nivel de studii sau calificare trebuie să fie justificată și să se bazeze pe informații corecte. Iar dacă salariatul sau funcționarul public nu îndeplinește aceste criterii, atunci „plata acestor sume devine incorectă și necuvenită din perspectiva angajatorului privat sau a instituțiilor publice care acordă aceste beneficii”.

Mai mult, în situația în care unui angajat i se desființează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diploma sau certificatul de studii, „la momentul actual nu există o reglementare la nivelul Codului Muncii și a Codului Administrativ care să prevadă dreptul angajatorului privat de a recupera sumele obținute de salariat în mod necuvenit și nici o obligație a instituțiilor publice de a dispune recuperarea sumelor”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Prin urmare, se propun trei modificări prin care angajatorul privat să aibă dreptul, iar instituțiile publice - obligația, de a demara acțiuni pentru recuperarea acestor bani

Ce modificări apar în Codul Muncii și Codul Administrativ

Una dintre modificări vizează completarea Codului Muncii (Legea 53/2003) cu o excepție de la art. 57 alin. (5), potrivit căreia „în situația în care prin hotărâre judecătorească definitivă sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale unui salariat, acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat, angajatorul, persoană juridică de drept privat, are dreptul, iar angajatorul, persoană juridică de drept public sau operator economic la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari, au obligația, să dispună măsuri pentru recuperarea, în condițiile legii, a sumelor obținute de salariat în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești”.  

De asemenea, Codului Administrativ este completat cu dispoziții similare în ceea ce îi privește pe funcționarii publici.

 

Înștiințarea angajatorilor 

Totodată, spune inițiatoarea documentului, este necesară înștiințarea angajatorilor în cadrul cărora își desfășoară sau și-au desfășurat activitatea respectivii salariați sau funcționari publici.  

Prin urmare, și în Codul de procedură civilă este completat cu un nou alineat la art. 427: „Hotărârile definitive prin care sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale salariaților ori funcționarilor publici se vor comunica și angajatorilor în cadrul cărora aceștia își desfășoară sau și-au desfășurat activitatea în perioada cuprinsă între data emiterii diplomei sau certificatului de studii și data pronunțării hotărârii definitive”. 

 

„Inițiativa pe care o depunem stabilește ca, în termen de 12 luni, de la momentul deciziei definitive a instanței, instituțiile publice angajatoare ale persoanei respective au obligația să meargă în instanță pentru a recupera foloasele necuvenite”, spune Oana Țoiu, deputat USR. 

 

Aproape 190.000 de lei încasați ilegal de un funcționar ANAF

În ultimii ani, un număr mare de diplome de bacalaureat și de licență au fost desființate de instanțele judecătorești, în urma dosarelor privind diplomele acordate de Universitatea „Europa Ecor” și Universitatea „Alexandru Ghica”. 

„Spre exemplu, în data de 29.04.2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desființarea a 43 de diplome de bacalaureat și 24 de diplome de licență. De asemenea, Tribunalul București a anulat diploma de doctor a unui general, fost șef SPP, eliberată de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul.

Nu mai departe de săptămâna trecută au fost descoperite peste 10 diplome de bacalaureat false ori falsificate în dosarele depuse la Autoritatea Rutieră Română de șoferi profesioniști care vor să obțină atestatul de manager de flotă. 

Însă unii dintre cei depistați cu diplome false au fost angajați sau funcționari publici în autorități și instituții ale statului.

„Amintim cazul unei angajate care a ocupat funcția de șef al serviciului financiar din cadrul DGASPC Teleorman și de auditor al Curții de Conturi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 solicitând desființarea documentelor sale în aprilie 2020. De asemenea, în anul 2023, doi funcționari ai ANAF de la Direcția Antifraudă Fiscală Alexandria și Direcția Antifraudă Fiscală București au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, unul dintre ei încasând ilegal 189.536 de lei în baza unei diplome false”, se mai arată în expunerea de motive.

×
Subiecte în articol: bani sporuri salarii diplome false