Data: 3 octombrie 2005. Locatie: Casa Capsa. Subiect: "In aceasta seara suntem o adunare de oameni seriosi, cel putin aparent, care discutam asa, in semiobscuritate si in semiclandestinitate, lucruri foarte serioase care afecteaza Romania... barfa si zvonul".
DEZBATERI
Data: 3 octombrie 2005. Locatie: Casa Capsa. Subiect: "In aceasta seara suntem o adunare de oameni seriosi, cel putin aparent, care discutam asa, in semiobscuritate si in semiclandestinitate, lucruri foarte serioase care afecteaza Romania... barfa si zvonul".
Nu e o piesa de teatru, nu e un act de comedie. Sau... cine stie? Parfum fin, coafuri impecabile, doamne stilate, zambitoare, domni eleganti care deschid sarmant usa damelor... mmm... aerul de la Capsa e inconfundabil. Aici s-au intalnit marii scriitori, aici se punea tara la cale, aici se zice ca s-a decis soarta maresalului Antonescu si tot aici se urzeau planuri nastrusnice de daramare a puterii. Ce, nu stiati? Zvonuri... zvonuri.
In sfarsit, un lucru serios... barfa. Nu, nu sunt cuvintele noastre! Sunt cuvintele de deschidere ale profesorului Septimiu Chelcea, specialist al
CURS. "Asa e... Pentru ca despre politica se tot discuta. Dovezi exista prin faptul ca ati asociat-o cu barfa si cu zvonul. Asa cum spunea si profesorul Dorel Abraham, si barfa, si zvonul se propaga pe cale informala. Principala lor calitate si nota definitorie reprezinta tocmai faptul ca circula. In momentul in care nu mai circula, inseamna ca barfa si zvonul au murit", continua dansul.
|
EXPERTI. Moderatorul Dan Constantin si specialistii CURS |
LOCURI NATALE. "Dintr-un zvon se poate face o revolutie, dintr-o barfa, doar un divort", spune domnul Dan Constantin, redactor-sef adjunct al Jurnalului National si moderatorul "Serii Capsa".
"Si Doamne fereste sa moara barfa la sat", intervine Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman. Din spatele salii se aude o voce curioasa: "Zvonul s-a nascut, la sat? Barfa s-a nascut la sat?"... intreaba Marius Tuca.
"Intr-un fel, barfa s-a nascut - zambeste Mihailescu - , dar nu la satul romanesc, ci in orice societate traditionala. Cand ii spui cuiva ca barfeste, nu-l complimentezi, ci, din contra, il sanctionezi. Dar barfa asa cum o concepem acum, este un fel de barfa ratata. Deci o barfa à la mahala ajunsa la Bucuresti, barfa semiorala, intr-o comunitate care nu mai este traditional inchisa. Dar aceasta barfa originala este chiar o forma de comunicare in comunitatile traditionale."
|
PARERI. Dorel Abraham si Marie Jeanne, afectati de barfe |
GATA CU BARFA LA SAT! Potrivit sondajului CURS, oamenii din politica sunt cei mai barfiti. Cu cat sunt mai cunoscuti, cu atat starnesc mai multe barfe. Deputatul Lavinia Sandru, prezenta si ea la sueta noastra, spune ce simte un politician tanar si expus presiunii barfelor. Intrebarea lui Dan Constantin cu privire la zvonuri si barfe i-a deschis apetitul de discutii. "Nu sunt un specialist in domeniu, si de aceea, daca mi-ar fi cerut cineva sa dau o definitie a barfei si a zvonului, as fi spus «de barfit barfim toti, zvonuri lanseaza doar anumite persoane.» (...) Mi-am adus aminte ca mergeam spre Teatrul de Vara cu o prietena. Moarta de oboseala, pentru ca adormisem pe la doua noaptea, ne-am apucat de povestit una alteia. La un moment dat, prietena mea imi spune: «Auzi, mai stii ceva de Andreea?». I-am zis ca nu... Replica ei?: «Stai sa-ti zic...». Si a inceput sa-mi povesteasca. Ne-a trecut imediat somnul. Deci daca a reusit ceva barfa sa faca pentru noi, a fost sa ne tina treze."
ISTORIE. Adrian Majuru s-a simtit dator sa explice ce inseamna barfa si zvonurile din punct de vedere istoric. "(...) De pilda, acest oras a ramas la 1812 fara domnitor din cauza unui zvon. Orasele intregi se speriau cand auzeau ca vin turcii, iar cei din Bucuresti plecau inspre munti. Iar orasul a ramas in posesia crailor de curtea veche. Au devastat tot. Pana la urma s-a aflat ca zvonul era fals. Apropo de presa veche romaneasca de zvonuri... presa romaneasca din anii â40, cum putea ea sa fie atunci, publica indemnuri catre populatie: «Nu dati crezare zvonurilor. Fiti calmi!» si asa mai departe."
|
EXEMPLU. Marius Tuca si Lavinia Sandru, despre presa |
MONDENITATI. Dupa discursurile picante ale politicienilor, istoricilor si specialistilor CURS, a venit randul si celorlalti invitati sa isi dea cu parerea despre ceea ce reprezinta barfa si zvonul. Alice Nastase, reprezentantul revistei Tango, crede ca "zvonul are si o parte pozitiva: el sustine moralul populatiei. Inainte de Revolutie, zvonul ca Florin Piersic il stalcea in bataie pe Nicusor Ceausescu facea inconjurul tarii si bucura intreaga lume. Probabil ca echivalentul acestui fel de zvon care anima populatia este acela ca de fapt Mihaela Radulescu, care nu este placuta de toata lumea, a incasat-o de la Daniela Nane. Adevarul nu il vom sti niciodata". Si interogatoriul incepe. Marius Tuca: Zi-mi si mie primii cinci mari producatori de zvon, Alice!
Alice Nastase: Andreea Marin, Mutu, Basescu, Adrian Nastase, Elena Udrea, Mihaela Radulescu. Adica acei care apar zilnic pe prima pagina a ziarelor.
Marius Tuca: De ce presa abunda in zvonuri?
Alice Nastase: Pentru ca vand cel mai bine, sunt delicioase si ne plac si noua, celor care scriem presa.
Chiar daca zvonul si barfa au aceleasi definitii, explicatiile celor din domeniul economic au fost mai putin asemanatoare cu cele ale vedetelor sau ale oamenilor din clasa politica. "Zvonul este lucrul cel mai periculos care poate exista. Cu o vorba poti distruge tot... La noi exista o vorba care spune ca «sor-ta este o prostituata». Pana sa explici ca nu ai sora, deja lumea stie ce este. Cam asa definim noi, evreii, zvonul. Scurt si la obiect", spune Benes Avital, reprezentantul EUROMBANK. La randul sau, domnul Siminel Andrei, un nume cunoscut in lumea bursiera, considera ca: "Zvonurile nu au ce sa caute in acest mediu. Daca un angajat al unei firme primeste o informatie potrivit careia repectiva firma va fi cumparata de⦠cutare sau cutare... nu are de ce sa o dea mai departe. Din contra, pastreaza informatia pentru el".
SUB ZODIA ZVONURILOR
|
"As vrea sa va vorbesc despre ce inseamna barfa pentru presa romaneasca - intervine Marius Tuca. Mai ales zvonurile, pentru ca barfele intra intr-o categorie neserioasa a presei. As vrea sa spun ca Romania postrevolutionara sta sub zodia zvonurilor. Va aduceti aminte in decembrie â89, incepand cu 22, acea explozie de zvonuri din care au facut cariere zvonerii, raspandacii caricaturizati de formatii de umor. Dupa 50 de ani de comunism, am cazut in extrema cealalta a libertatii. Va dau un exemplu. Este vorba despre ceea ce s-a intamplat la Timisoara, acele imagini care erau un zvon si care au facut inconjurul lumii, cu cadavrele, unele dintre ele dezgropate. Acele imagini nu insemnau ceea ce se intamplase la Timisoara. Au discreditat ceea ce fusese cu adevarat la Timisoara, o Revolutie cat se poate de fireasca, unde au murit oameni, unde timisorenii s-au batut cu autoritatile romane, o Revolutie unde Armata, Politia, Securitatea, cu totii au tras, o Revolutie din care a ramas doar acel zvon nenorocit care a discreditat si a compromis ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Este cel mai nefericit exemplu pe care l-am intalnit din â89 incoace in ceea ce priveste zvonul."
|
LIMITELE IMAGINATIEI
|
Barfele in mass-media, barfele a tot ceea ce se intampla in jurul nostru reprezinta sarea si piperul⦠isi da cu parerea deputatul Lavinia Sandru. Subiectul ii convine de minune ziaristei Marie-Jeanne Ion: "Pe baza rapirii noastre din Irak s-au facut mii si mii de scenarii. Multe dintre ele au depasit limitele imaginatiei si realitatii. Nici o televiziune nu a fost capabila sa prezinte informatii credibile".
"Despre mine s-a spus ca as fi amanta lui Basescu. Dupa cateva luni s-a trecut de la Traian Basescu la Cozmin Gusa! continua amuzata Lavinia Sandru. Imi venea sa rad, dar practic ce era sa fac? Sa fac conferinta de presa si sa zic nu sunt amanta lui Basescu, nu sunt amanta lui Cozmin Gusa? Asta este. Daca ei vorbesc, sa vorbeasca. Mai devreme sau mai tarziu se va afla adevarul. Dar in momentul in care se faceau barfe, si alea ma deranjau, cu privire la activitatea mea profesionala, atunci actionam cu calm. Nu as fi recurs la scandal sau mai stiu eu ce, asa cum fac alti oameni politici."
Si am mai barfit alaturi de profesorul Ion Ghinoiu, actorul Cristian Boeriu, gazda noastra, Dan Dulciu, si Sebastian Lazaroiu, unul dintre oamenii care ne ajuta mereu la realizarea acestor editii speciale de colectie.
|