x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Baronul universal

Baronul universal

de Iulia Barbu    |    Monica C. Andrei    |    30 Noi 2005   •   00:00
Baronul universal

Groapa de gunoi, sediul Jandarmeriei, transformat in cofetarie, fosta crescatorie de pui, adapostul pentru caini comunitari si multe terenuri. Toate apartin familiei primarului PNL din Chiajna, Mircea Minea (foto), aflat la al treilea mandat. Ciocoii vechi si noi au fost. La fel si baronii. Acum exista baroni universali, care sunt la putere indiferent daca partidul din care fac parte guverneaza sau nu.

Groapa de gunoi, sediul Jandarmeriei, transformat in cofetarie, fosta crescatorie de pui, adapostul pentru caini comunitari si multe terenuri. Toate apartin familiei primarului din Chiajna, Mircea Minea, aflat la al treilea mandat. Asta demonstreaza ca exista baroni universali, care sunt la putere indiferent daca partidul din care fac parte guverneaza sau nu.

Tot ce misca in comuna Chiajna este controlat de primarul Mircea Minea. Aflat la al treilea mandat, edilul a reusit sa faca un sistem care sa functioneze dupa regulile lui. Chiar daca facea parte din PNL, el a reusit sa se descurce si in perioada guvernarii PSD. Toate tranzactiile privind vanzarea sau cumpararea de terenuri, investitiile in zona trebuie sa primeasca girul baronului Minea. Ca sa iti pui pe picioare o afacere legala trebuie sa indeplinesti doua conditii: sa fii prieten cu Minea si sa imparti cu el profitul. Primarul a fost insa cat se poate de grijuliu. Inainte de a fi "atent" cu prietenii lui, a avut grija de contul sau si al sotiei. Olguta Minea a devenit peste noapte proprietara unei gropi de gunoi si a unei cofetarii care initial a fost sediul Jandarmeriei.

GROAPA DE GUNOI. Societatea Euromond Impex SRL, administrata din umbra de sotia primarului, "a cumparat" in 2002 zece hectare de teren din Lunca Dambovitei. Obiectivul imediat era amenajarea terenului prin "umplere" cu deseuri inerte, provenite din demolari, care sa ofere stabilitate pamantului. Toate acestea potrivit acordului incheiat cu Agentia de Protectia Mediului Ilfov. Planul prevedea ca, imediat dupa amenajare, terenul sa fie parcelat si vandut pentru constructia de locuinte. Prin contracte incheiate cu firme specializate in depozitarea gunoaielor, S.C. Euromond a inceput asa-zisul proces de "amenajare" a terenului.

Cum a intrat Minea in posesia celor 10 hectare de pamant? Foarte simplu. "Groapa de gunoi este pana la urma afacerea lui Minea, nu a sotiei lui, suntem siguri de asta. Minea a intrat abuziv pe pamantul oamenilor. Unora le-a platit contravaloarea terenului, dar ca sa fim sinceri a platit o nimica-toata. Terenul pe care se gaseste groapa apartinea oamenilor din Chiajna. El s-a potrivit la nume cu Minea Viorica, cu Minea George, cu Minea Aurica, sunt mai multi. Si le-a luat terenul. Cand s-au dus oamenii acolo sa intre in posesia terenului, le-a dat ceva bani, dar nu cat trebuia", ne-a marturisit Floarea Ruse, fost consilier local. Ea a mai precizat faptul ca oamenii care aveau pamant de primit exact pe locul unde primarul isi amenajase groapa de gunoi n-au mai avut ce face si au acceptat conditiile impuse de edil.

"Nu aveau ce sa mai ia, atat timp cand deja gunoiul de pe terenul lor ajungea pana la stalpi. Vasilica Enache a avut si ea 5.000 de metri patrati acolo si nu a vazut nimic din ei", a mai spus Ruse.

Odata demarata, afacerea s-a dezvoltat foarte repede, mai ales ca nimeni nu prea avea curajul sa ceara socoteala sotiei primarului, cea care coordona societatea Euromond. Nici macar accidentele despre care oamenii vorbesc ca s-ar fi intamplat la groapa de gunoi nu au fost anchetate, desi acolo si-au pierdut viata doi oameni. "Este dosarul numarul 84, potrivit caruia s-a inceput urmarirea penala a primarului Minea. La groapa de gunoi au murit doi oameni. Primul in 2001, cunoscut sub numele de Lacatusu, iar al doilea, Marin Mincu, care a decedat in 2004. Cei doi munceau la groapa de gunoi a sotiei primarului si au murit in conditii suspecte. Totul s-a musamalizat", mai spune fosta consiliera.

Moartea celor doi angajati nu l-a afectat in nici un fel pe baronul Minea. Firmele de salubritate din Capitala, cum ar fi Rebu sau Urban, au continuat sa duca deseuri rezultate din constructii. Si nu numai. Potrivit avizului primit, S.C. Euromond avea autorizatie doar pentru acest tip de reziduuri. Nu s-a tinut cont de acest lucru si la groapa de gunoi a sotiei primarului s-au depozitat si alte resturi menajere. Garda de Mediu a amendat cu 75 milioane de lei firma in cauza si a somat-o sa inceteze activitatea.

JANDARMERIE-COFETARIE. Descurcaret din fire, primarul Minea n-a ratat nici o afacere care sa-i umple conturile. In 2003 a propus consilierilor locali sa modernizeze, pe bani publici, sediul Jandarmeriei din satul Rosu. Zis si facut.

"Toti consilierii au fost de acord cu deschiderea unui sediu la Rosu. S-a amenajat cu termopane, cu tot ce trebuie din banii Primariei. A costat foarte mult. Dupa amenajare a functionat doar cateva luni, vreo doua, trei. Sediul a fost mutat langa scoala. Cand am intrebat de ce, ni s-a spus ca acolo si-a revendicat proprietarul casa. Noi, consilierii, am intrebat daca asa-zisul proprietar a restituit banii pentru amenajarile facute. Mi s-a raspuns ca asta nu este treaba mea. Imediat, sediul Jandarmeriei a fost transformat in cofetaria neveste-sii", a mai spus Ruse.

Cei de la Jandarmerie ne-au confirmat spusele consilierei locale. "Sediul ne-a fost pus la dispozitie de primaria comunei. Noi am cerut sa ni se asigure utilitatile. Nu am stat prea mult acolo. Am fost mutati langa scoala din Rosu. Nu ni s-au dat explicatii", a declarat Alin Avram, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.

FOSTA CRESCATORIE DE PUI. Minea a pus mana si pe crescatoria de pui a comunei Chiajna. Activitatea acesteia a incetat la scurt timp dupa preluare. Imprejmuita cu un gard imens, cladirea renovata si masinile care vin si pleaca cu regularitate nu prea spun mare lucru. Locuitorii comunei nu stiu nimic.

"Daca pui intrebari incomode, primarul nostru stie sa te puna la punct. Ce pot sa va spun este ca de multe ori oamenii se tem si mai bine inchid ochii decat sa aiba de-a face cu el", afirma Ruse.

REVOLTA OAMENILOR
ILICIT. Fosta crescatorie de pui, pe mosia lui Minea
Pentru ca primarul Mircea Minea nu dadea socoteala nimanui despre afacerile mai putin legale pe care le facea, oamenii s-au gandit ca prin intermediul unei scrisori anonime isi pot spune pasurile fara sa fie amenintati. Astfel, cutiile postale ale consilierilor locali s-au umplut cu scrisori in care locuitorii aratau ca stiu care sunt afacerile primarului. "Oamenii intrebau ce se intampla cu banii lor. Dar ceea ce ii durea si mai tare era ignoranta primarului. Locuitorii intrebau cum a reusit Mircea Minea sa isi achizitioneze fostul sediu al Jandarmeriei din Rosu, amenajat pe cheltuiala lor. De asemenea, petitia mai cerea raspuns la intrebarea: Cine a vandut si a incasat contravaloarea terenurilor fostei Jandarmerii, fostei scoli Rosu, fostei tapiterii, precum si a altor locatii din satul Rosu", povesteste Ruse. Din pacate, petitia a ramas fara raspuns.

INTERVENTIE LA BASESCU
SCRISOARE. Basescu, informat despre groapa de gunoi
Gheorghe Iordache, cercetator stiintific principal, membru al organizatiei ecologice internationale "Friends of the Earth", a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care semnala neregulile de la groapa de gunoi a sotiei primarului Minea. "Va rog sa interveniti cu autoritatea institutiei prezidentiale pe langa institutiile statului care ar trebui sa aiba in grija protectia mediului sa-si faca datoria in acest caz, pana nu este prea tarziu.

Doar imaginati-va ce s-ar intampla daca apele Dambovitei inunda lunca, lucru foarte probabil in conditiile climatice actuale, spala gunoaiele aduse din tot Bucurestiul, poate si de la spitale, iar gunoaiele ar fi impinse in Lacul Morii si apoi mai departe pe cheiul Dambovitei", a precizat cercetatorul Iordache in scrisoarea adresata lui Basescu.

NU RATATI!
Maine vom publica o ancheta despre modul in care Mircea Minea trateaza cetatenii din Chiajna. O femeie a fost batuta de primar pentru ca si-a cerut drepturile. Cei care au informatii suplimentare pot suna la nr. 318.20.37 sau pe e-mail: monica.andrei@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: special gunoi groapa minea primarului