Presa internationala a publicat ieri vestea eliberarii ziaristilor romani si a insotitorului lor rapiti in Irak la 28 martie, francezii punand accent pe comparatia cu situatia ziaristei Florence Aubenas, rapita, impreuna cu translatorul ei irakian, de 138 de zile. Prima pagina a Jurnalului National cu titlul, in mai multe limbi (romana, araba, engleza, franceza), "Liberi" a fost prezentata, la capitolul "presa din Romania, despre eliberare", de posturile de televiziune Euronews si CNN.
|
MASS-MEDIA. Presa internationala
a tratat pe larg
eliberarea ziaristilor romani din Irak, facand paralela cu situatia in care se afla jurnalista franceza Florence Aubenas si translatorul ei irakian, Hussein Hanoun |
Ziaristii romani sunt liberi, titra, ieri, presa internationala, cu referire la cei trei ziaristi din Romania si insotitorul lor irakiano-american rapiti la 28 martie in Bagdad. Desi informatia a fost preluata de presa din intreaga lume, cea franceza i-a acordat spatii ceva mai importante, data fiind situatia in care aceasta se afla de 138 de zile: jurnalista Florence Aubenas, de la cotidianul Liberation, si translatorul ei irakian, Hussein Hanoun, au fost rapiti in Irak, iar despre soarta lor nu se cunoaste mare lucru. De altfel, presa franceza a fost si extrem de activa in actiunile ei in vederea eliberarii oamenilor de presa luati ostatici in Irak, ea militand nu numai pentru aducerea acasa, in bune conditii, a ziaristei franceze si a translatorului ei, ci si pentru eliberarea jurnalistilor romani.
BARNIER. Postul de televiziune France 3 a anuntat ca, dupa aproape doua luni de captivitate, ostaticii romani au parasit Irakul luni dimineata, cu destinatia Romania, precizand ca ministrul francez de Externe, Michel Barnier, s-a declarat "incurajat" de aceasta eliberare, in contextul rapirii ziaristei franceze si a translatorului ei. "Suntem cu adevarat fericiti de eliberarea celor trei ziaristi romani si a insotitorului lor irakian. Este o bucurie pentru familiile lor si pentru autoritatile romane si impartasim aceasta bucurie cu ei", a afirmat Barnier, citat de France 3. "Acest sfarsit fericit ne incurajeaza sa continuam eforturile pentru a obtine eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun." "Asa cum am spus in mai multe randuri, ne-am mobilizat pe acest obiectiv si vom continua sa lucram 24 de ore din 24 pentru eliberarea ostaticilor", a conchis ministrul.
|
PRIMA PAGINA. Posturile de stiri Euro News si CNN au ilustrat stirea despre
eliberarea ziaristilor cu prima pagina a Jurnalului National |
Absolut toate mijloacele de informare franceze, care au dat publicitatii informatia privind eliberarea ziaristilor romani si venirea lor in tara, au acordat spatii largi declaratiilor de duminica ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a anuntat ca, pentru aceasta eliberare, Romania nu si-a negociat nici politica externa, nici nu a dat bani. France 3 aminteste ca duminica, dupa ce a anuntat fericita veste, presedintele roman a tinut sa le multumeasca, in ordine, familiilor ostaticilor, diferitelor
institutii romane, comunitatii arabe din Romania, precum si presei, pentru pozitia lor in timpul acestei crize, subliniind insa ca acest caz "nu este inchis".
CHIRAC. Cotidianul Le Parisien anunta ca presedintele Traian Basescu a primit un apel telefonic de la omologul sau francez, Jacques Chirac, care i-a declarat ca se bucura de eliberarea romanilor. Chirac a precizat ca eliberarea este o veste "aducatoare de sperante pentru toti ostaticii" si in special pentru Florence Aubenas si Hussein Hanoun. "Presedintele Republicii l-a felicitat calduros pe presedintele Traian Basescu", se arata in comunicatul Presedintiei franceze, citat de cotidianul Le Parisien.
REFUZ. Cotidianul Dernieres Nouvelles dâAlsace subliniaza refuzul Bucurestiului de a-si retrage trupele din Irak, in ciuda amenintarilor primite din partea gruparii care i-a detinut pe ziaristii romani. Si precizeaza ca anuntul privind eliberarea celor trei a fost primit cu bucurie si usurare in Romania, unde presedintele Traian Basescu a afirmat ca nici o rascumparare nu a fost platita, fara a da detalii privind circumstantele eliberarii. In plus, Dernieres Nouvelles dâAlsace precizeaza ca, dupa aceasta cvadrupla eliberare, zeci de persoane raman ostatice in Irak, printre care si jurnalista franceza Florence Aubenas si translatorul ei irakian, Hussein Hanoun.
BASESCU. In fine, cotidianul La Libre Belgique il ia la puricat pe presedintele Basescu, descoperind ca iese intarit din aceasta experienta. "Presedintele, care si-a jucat cartea, gestionand negocierile, iese intarit din aceasta criza", apreciaza analistii romani, citati de cotidianul La Libre Belgique.
FARA ECOU
|
CNN aminteste de inregistrarea video in care ziaristii fac apel la Guvernul roman sa isi retraga militarii din Irak, insa precizeaza ca solicitarea teroristilor nu a fost indeplinita. Postul de televiziune mai citeaza declaratia unui responsabil de la Bucuresti, care a precizat ca acesta a fost primul incident cu civili romani in Irak. Los Angeles Times aminteste de propunerea liderului religios siit radical, Moqtada Sadr, de a se implica, alaturi de sunniti, pentru a pune capat confruntarilor interreligioase. Plecand de la negocierile pentru eliberarea ostaticilor romani, The New York Times, USA Today si Washington Times insista pe ofensiva declansata de fortele coalitiei pentru a curma actiunile insurgentilor. Baltimore Sun si Salt Lake Tribune amintesc faptul ca eliberarea ziaristilor s-a produs la doar o zi de la deplasarea in Irak a unei delegatii a Ligii romane islamice si culturale. (Radu Croitoru)
|
SECRETELE NEGOCIERILOR
|
BBC enumera ipotezele vehiculate in timpul captivitatii romanilor si insista pe ideea ca mai multi oameni de afaceri de origine siriana au fost arestati in Romania, precizand ca anunturile facute de Presedintie sugereaza existenta unor legaturi intre acestia si rapitori. Guardian, The Scotsman sau Financial Times scriu si ele despre negocierile secrete ale Bucurestiului cu rapitorii. The Mirror apreciaza ca eliberarea romanilor este una dintre putinele vesti bune care vin din Irak in ultimele doua luni sangeroase. In Spania, El Correo dedica un amplu articol evenimentului, mentionand ca "autoritatile de la Bucuresti nu au oferit amanunte despre eliberare". Informatia a fost preluata si de ziarele El Periodico, El Pais si La Vanguardia. Cotidianul ABC titreaza: "Aceasta veste buna a fost umbrita de difuzarea, pe Internet, a unui comunicat privind uciderea unui pilot american, care fusese rapit la Bagdad". (Radu Croitoru)
|