x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu, scos basma curată de judecătoarea Burlan

Băsescu, scos basma curată de judecătoarea Burlan

de Gabriela Antoniu    |    09 Iul 2012   •   18:02
Băsescu, scos basma curată de judecătoarea Burlan

Respinsa de procurorii DNA in judecarea cererii privind intreruperea pedepsei lui Adrian Nastase pe motiv ca i-ar putea da dreptate fostului premier, judecatoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Traian Basescu in procesul de calomnie cu presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica. O informatie pe care procurorii DNA ar fi trebuit sa o stie inainte a o declara incompatibila pe Elena Burlan, alaturi de presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, pentru judecarea dosarului privind intreruperea executarii pedepsei fostului premier Adrian Nastase.
Mugur Ciuvica si Traian Basescu au ajuns la tribunal in 2004, cand seful statului candida pentru un nou mandat de primar general al Capitalei. In timpul campaniei electorale, Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Basescu ca a colaborat cu fosta Securitate.

In urma acestor acuzatii, Basescu i-a dat in judecata pentru calomnie pe Mugur Ciuvica si pe Max Badin, cerand daune de un leu. In octombrie 2004, judecatoria Sectorului 2 i-a achitat pe Ciuvica si Badin, obligandu-i sa plateasca cheltuieli de judecata. In urma acestei sentinte, ei ar fi urmat sa plateasca pentru avocatul lui Traian Basescu si sa ii dea actualului presedinte cate 500 de lei. Ciuvica si Badin au refuzat si au atacat sentinta, recursul fiind judecat la Tribunalul Bucuresti. In februarie 2005, Tribunalul Bucuresti (TB) a respins ca nefondat recursul lui Mugur Ciuvica si a admis, pe latura civila, recursul formulat de Traian Basescu.

Ca urmare, Mugur Ciuvica a fost obligat de instanta sa-i plateasca lui Basescu daune in valoare de 500 de milioane de lei, plus alte 25 de milioane de lei cheltuielile de judecata ale actualului sef al statului la judecata de fond si la recurs. "As lasa la o parte faptul ca moralitatea lui Traian Basescu nu valoreaza 500 de milioane de lei, ca nu valoreaza doi bani, dar prin decizia de azi justitia din Romania a creat un precedent periculos", declara atunci Ciuvica. El avertiza ca nici nu are sa-i dea 500 de milioane lui Traian Basescu si ca va cauta toate caile legale pentru a nu-i plati acesti bani actualului presedinte. De altfel, Ciuvica a atacat sentinta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si ne-a declarat ca procesul e in prezent pe rol, urmand ca verdictul sa fie dat cel mai probabil anul viitor.

Contestata de DNA la instanta suprema

Din completul de judecata care i-a dat castig lui Traian Basescu la recurs in procesul cu Mugur Ciuvica a facut parte si judecatoarea Elena Burlan. Aceeasi judecatoare pe care procurorii DNA au contestat-o saptamana trecuta, cerand la instanta suprema stramutarea dosarului privind intreruperea executarii pedepsei lui Adrian Nastase de la Tribunalul Bucuresti la un alt tribunal din tara, din motive de impartialitate. Concret, procurorii anticoruptie au motivat ca judecatoarea Elena Burlan, care judeca intreruperea executarii pedepsei, este cea care a dispus achitarea medicului Serban Bradisteanu, caz in care, ulterior achitarii de catre instanta suprema, a dispus prin decizie definitiva casarea deciziilor din fond si din apel si trimiterea dosarului de coruptie al medicului, pentru rejudecare, la TB. In prezent, Serban Bradisteanu este urmarit penal in dosarul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase, pe motiv ca ar fi zadarnicit punerea in executare a mandatului de incarcerare a fostului premier. Totodata, procurorii arata ca, la dosarul de la tribunal, instanta nu a depus procesul-verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat si de procurorul de sedinta, la termenul din 28 iunie.

Laura Andrei, luata si ea in vizor de DNA

Un alt argument invocat de procurorii DNA a fost ca presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, l-a avut ca indrumator la doctorat pe Adrian Nastase. Procurorii DNA au facut aceasta "descoperire" dupa verificari intense pe Google, dar si pe site-ul Universitatii Bucuresti. Odata rascolit internetul, procurorii anticoruptie au constatat ca judecatoarea Laura Andrei l-a avut ca indrumator stiintific pe Adrian Nastase in lucrarea de doctorat intitulata "Instrumente juridice internationale privind protectia drepturilor omului. Evolutia jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului". Intr-o conferinta de presa, Laura Andrei a spus ca, intr-adevar, fostul premier a indrumat-o in acest demers, dar ca acest lucru se stia de mult timp.

Ea a mai spus ca Tribunalul Bucuresti (TB) a judecat si alte actiuni recente ale fostului premier legate de condamnarea sa la inchisoare cu executare si ca nu intelege de ce DNA invoca tocmai acum acest motiv. "Eu aveam aceste atribute si acum doua-trei saptamani, cand instanta a judecat si alte dosare ale domnului Nastase. Nu este nici un secret in legatura cu indrumatorul meu de doctorat si au existat numeroase comentarii pe forumuri de profil, cum ca mi-am ingropat mentorul", a declarat Laura Andrei. Ea a precizat ca, in opinia sa, demersurile facute in privinta evolutiei profesionale nu au legatura cu activitatea depusa propriu-zis in tribunal, cu atat mai mult cu cat nu ea este cea care a judecat vreun dosar sau vreo cerere a fostului premier Adrian Nastase. In final, judecatorii instantei supreme au respins cererea procurorilor DNA de stramutare a judecarii dosarului de intrerupere a executarii pedepsei a fostului premier Adrian Nastase.

×