x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băuturi aromate pentru ea şi el

Băuturi aromate pentru ea şi el

de Simona Chiriac    |    14 Feb 2010   •   00:00
Băuturi aromate pentru ea şi el
Sursa foto: /stock.xchng

Cel mai frumos vis de iarnă trebuie să încludă un şemineu în care ard mocnit câţiva buşteni aduşi din pădure, o fereastră acoperită cu flori de gheaţă, de unde poţi doar ghici siluetele fantomatice ale copacilor încărcaţi de zăpadă. Nămeţi de zăpadă, un cer îngheţat şi... un parfum îmbietor de vanilie şi ciocolată. O iarnă de poveste începe cu o băutură aromată, caldă sau ferbinte, a cărei aburi îţi mângâie obrajii. Iar dacă pe masă sunt două ceşti, două farfurioare sau două pahare, atunci este o poveste în doi.



OO poveste bună începe cu o ciocolată caldă delicioasă. Una dintre cele mai simple reţete, dar eficiente, presupune folosirea a unui sfert de litru de lapte proaspăt. Se amestecă pe foc împreună cu o lingură de zahăr şi una de cacao concentrată. Se adaugă şi un baton de vanilie, iar înainte de a da în clocot, se ia vasul de pe foc şi se scoate batonul de vanilie. Se presară ca într-o ploaie fulgi de ciocolată neagră (puteţi foarte bine să daţi ciocolata pe răzătoare), amestecându-se foarte bine până când toată compoziţia capătă o textură catifelată, absolut irezistibilă.

Se toarnă ciocolata caldă în două căni, şi chiar înainte de a o savura, mai presăraţi câţiva fulgi de ciocolată sau puţină coajă rasă de portocală. Aşa veţi avea o băutură dulce, dulce, cu  parfum de iarnă... O altă variantă de ciocolată caldă este mai provocatoare. După ce compoziţia de lapte şi ciocolată a fost luată de pe foc, se toarnă în pahare o parte de tequila la cinci părţi de ciocolată. Deasupra, un munte de frişcă proaspătă stropit cu un pic de sos de ciocolată. Absolut irezistibil!

Sau poate veţi dori să vă lăsaţi îmbătat de aroma unui ceai cu scorţişoară, miere şi cardamom. Reţeta este inedită, aşa că va stârni pentru început uimire, iar apoi un zâmbet. Într-un vas se toarnă cam 400 ml apă, apoi se adaugă două beţişoare de scorţişoară (rupte în bucăţele ca să le puteţi simţi aroma) şi trei seminţe de cardamom zdrobite într-un mojar. Când a început să clocotească se ia vasul de pe foc şi se adaugă două pliculeţe din ceaiul preferat (ceai negru, verde sau alb). Se acoperă şi se lasă câteva minute, apoi se strecoară. Se toarnă deasupra lapte aromat cu puţină vanilie şi se îndulceşte cu miere. Când se serveşte, mai puteţi presăra scorţişoară ca un praf de stele.

În ţările din nordul îndepărtat se pregăteşte în serile reci de iarnă o băutură cu totul specială. Este atât de delicioasă şi de aromată, încât cine o savurează îşi doreşte ca zăpada să nu se topească prea repede, iar serile să capete mereu parfum de migdale, scorţişoară şi cuişoare. Într-un vas, pe foc, se toarnă o jumătate de sticlă cu vin roşu (dulce sau sec, după cum este voia fiecăruia). Se adaugă 250 ml de coniac, două seminţe de cardamom zdrobite în mojar, patru cuişoare întregi, un baton de scorţişoară, 50 g migdale şi tot atâtea stafide, zahăr brun cât să-i dea băuturii dulceaţa potrivită. Înainte de a începe să clocotească se dă focul încet, se mai ţine pe foc până când zahărul s-a dizolvat complet, apoi se toarnă în pahare de sticlă. Fiecare pahar se ornează cu felii de lămâie, limetă sau portocală în care se înfig cuişoare întregi. Ce altceva poate fi  mai special?

×
Subiecte în articol: esenţe tari