x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Meciuri dure, în zeci de săli de sport neterminate: un sfert de miliard de la stat, făcut KO de inflație

Meciuri dure, în zeci de săli de sport neterminate: un sfert de miliard de la stat, făcut KO de inflație

de Ion Alexandru    |    16 Ian 2023   •   08:30
Meciuri dure, în zeci de săli de sport neterminate: un sfert de miliard de la stat, făcut KO de inflație

27.301.306,73 de lei cu TVA este suma cu care Compania Națională de Investiții a suplimentat, din 3 și până în 13 ianuarie 2023, 37 de contracte care vizează construirea unor baze sportive sau săli de sport.

 

 Aceste contracte au fost parafate de către CNI, în perioada 2019 – 2022, în urma unor licitații publice sau a unor proceduri simplificate de ofertă. Dacă, inițial, valoarea acestor contracte se ridica la 255,1 milioane de lei, după încheierea actelor adiționale de majorare, aceste amplasamente sportive au ajuns să înghită, de la buget, suma de 282,4 milioane de lei.

Programul sălilor de sport în mediul rural sau în micile orașe a fost demarat, în România, încă de pe vremea guvernării Adrian Năstase, înainte de anul 2004. Însă, odată cu mandatul lui Vasile Blaga, la Ministerul Dezvoltării, dar, mai ales, al Elenei Udrea, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, această afacere a devenit o constantă. Din fondurile Companiei Naționale de investiții s-au alocat, anual, sume imense pentru acest program. 

Ultimii ani nu au făcut nici ei excepție de la aceste investiții, însă, iată, criza economică și majorarea prețurilor la materialele de construcții au determinat autoritatea contractantă să recalculeze unele dintre contractele încheiate, prin alocarea, numai de la începutul anului curent, a peste 27,3 milioane de lei în plus. Este vorba despre refinanțarea unor proiecte contractate încă din anul 2019, dar și 2020 sau 2021, pentru care Compania Națională de Investiții a alocat, în perioada 3 – 13 ianuarie 2023, fonduri suplimentare față de valorile contractate inițial, potrivit datelor furnizate de SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).

 

37 de investiții

 

„Jurnalul” a identificat 37 de proiecte care vizează construirea unor săli de sport sau baze sportive, care sunt încălzite pe combustibil solid sau pe gaz, pentru care, în perioada 2019 – 2022, s-au alocat de la bugetul de stat 214.376,781,2 lei fără TVA, contractate fie prin licitație publică, dar, mai ales, prin procedură simplificată de ofertă, al cărui preț a fost modificat, la începutul anului 2023, prin încheierea unor acte adiționale de majorare a costurilor finale. 

Este vorba despre proiecte de investiții privind proiectarea, construirea și asistența tehnică din partea proiectantului  unor baze sportive sau săli de sport școlare, cu sau fără tribună pentru spectatori,  amplasate în comuna Dobroești, județul Bihor, municipiul Giurgiu, orașul Sinaia, orașul Tălmaciu, județul Sibiu, comuna Berceni, județul Prahova, comuna Independența, județul Călărași, localitatea Marghita, județul Bihor, municipiul Zalău, județul Sălaj, comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud, comuna Tâmboești, județul Vrancea, comuna Măciuca, județul Vâlcea, municipiul Vaslui, localitatea Liești, județul Galați, orașul Flămânzi, județul Botoșani, orașul Comănești, județul Bacău, comuna Remetea, județul Bihor, comuna Maglași, județul Vâlcea, municipiul Alba Iulia, comuna Băilești, județul Vrancea, comuna Zemeș, județul Bacău, orașul Zimnicea, județul Teleorman, orașul Mihăilești, județul Giurgiu, comuna Ruscova, județul Maramureș, comuna Topolovățu Mare, județul Timiș, comuna Măgurele, județul Prahova, orașul Valea lui Mihai, județul Bihor, comuna Baia, județul Tulcea, comuna Budeasa, județul Argeș, municipiul Blaj, județul Alba, comuna Prundu Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, comuna Roșia de Amaradia, județul Gorj, Ocna Mureș, județul Alba, comuna Cetate, județul Dolj, comuna Limanu, județul Constanța, și comuna Târnava, județul Arad.

 

Alte trei săli de sport, nou contractate

 

Aici, Compania Națională de Investiții (CNI) a alocat, de la începutul acestui an, suplimentar, fonduri de 22.942.274,56 de lei fără TVA, adică 27.301.306,73 de lei cu TVA inclusă. Iar valoarea totală a acestor 37 de proiecte de investiții a ajuns, astfel, la 282.409.767.4 lei cu TVA inclusă. 

Pe lângă suplimentarea finanțării unor săli de sport sau baze sportive contractate începând de acum patru ani, Compania Națională de Investiții a contractat lucrări similar noi. 

Astfel, potrivit bazei de date a SEAP, instituția aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării a încheiat, chiar în data de 28 decembrie 2022, un contract în valoare de 7.161.526,03 lei fără TVA (8.522.216 lei cu TVA inclusă) pentru construirea unei săli de sport cu tribună de 180 de locuri, în satul Vernești, județul Buzău. Afacerea a fost adjudecată de companiile Ovi Architecture & Engineering, Asix Design și Ovi Construction & Real Estate.

Apoi, la aceeași dată, CNI a încheiat un alt contract, în valoare de 6.540.466,73 de lei fără TVA (7.783.155,4 lei cu TVA), în vederea construirii unei săli de sport cu tribună de 180 de locuri în comuna Ștorobăneasa, județul Teleorman. Iar, la data de 10 ianuarie 2023, a mai fost contractată construirea unei baze sportive în orașul Șomcuta Mare, județul Maramureș, în valoare finală de 7.064.775,1 lei cu TVA inclusă.

În total, numai aceste trei noi săli de sport contractate de Compania Națională de Investiții au primit, de la bugetul de stat, o alocare de 23.370.156,5 lei cu TVA.

 

Și bazinele de înot cunosc aceeași evoluție

 

Nu doar sălile de sport intră în planul de achiziții de la început de an la care lucrează Compania Națională de Investiții, ci și bazinele de înot. Și acest domeniu a fost demarat din 2004, la fel ca și al bazelor sportive.

În 29 decembrie 2022, spre exemplu, CNI a încheiat cu societățile MBS Group, Gavella Com, Hirh Construct project, Drumuri Orășenești SA și Seira Rav Automatic un contract în valoare finală de 63.454.460,94 de lei fără TVA (75.510.808,5 lei cu TVA), pentru construirea unui bazin de înot olimpic în municipiul Vaslui.

De asemenea, CNI a suplimentat, în 3, respectiv, 4 ianuarie 2023, valoarea contractelor aferente construirii bazinelor de înot didactice din orașul Moldova Nouă și din Turnu Măgurele, precum și din municipiul Mediaș, a căror atribuire a avut loc în 13 decembrie 2019, respectiv 11 noiembrie 2020.

×
Subiecte în articol: baze sportive Investitii