x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi

Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi

de Veronica Micu    |    16 Mai 2008   •   00:00
Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi

"Ghimpaţi, un sătuc liniştit din Giurgiu, a intrat în istorie cu tot cu vajnicii săi paznici comunali, care au reuşit performanţa de a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi bandiţi din România. Ce n-a putut face Poliţia atîta amar de vreme s-a întîmplat sîmbătă noaptea datorită sănătosului spirit al ţăranului român."



MIT SPULBERAT ● Temutul infractor şi-a găsit "sfîrşitul" într-o banală comună din Giurgiu
"Ghimpaţi, un sătuc liniştit din Giurgiu, a intrat în istorie cu tot cu vajnicii săi paznici comunali, care au reuşit performanţa de a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi bandiţi din România. Ce n-a putut face Poliţia atîta amar de vreme s-a întîmplat sîmbătă noaptea datorită sănătosului spirit al ţăranului român."


Aşa si-au început povestea, în 25 aprilie 2000, reporterii Jurnalului Naţional, trimişi "pe teren" în comuna giurgeană Ghimpaţi pentru a afla detaliile prinderii temutului infractor Grigore Alexandru, zis şi Bebe Carabină. În locul unei acţiuni de amploare a poliţiei, Carabină a căzut în mîinile unor ţărani, a căror singură armă a fost o lanternă cu care, "din şanţurile de unde se adăposteau, îl orbeau pe Carabină". Identificarea a fost facută de ofiţerii din IPJ Giurgiu. Asupra lui Bebe Carabină au fost găsite o puşcă tip Geco, un pistol Waldorf de 9 mm, un pistol cu gaze lacrimogene, un cuţit de vînătoare, 22 de cartuşe de calibrul 9 mm şi două cartuşe cu glonţ.


CEASUL RĂU. Noaptea de 22 spre 23 aprilie 2000 a însemnat pentru renumitul Bebe Carabină "sfîrşitul celor cinci ani de «desfrîu»", consemnează reporterii Jurnalului Naţional. După mai multe tentative nereuşite ale Poliţiei de a-l prinde, "peregrinările lui şi-au găsit sfîrşitul într-o banală comună din judeţul Giurgiu. Sătenii spun că, în urmă cu mai mult de o săptămînă, farmacia din Ghimpaţi a jost jefuită, prada fiind o importantă cantitate de medicamente străine, în valoare de peste 80 de milioane de lei şi că artizanul micii întîmplări ar fi chiar «cel mai mare tîlhar al ţării»". Pentru că încă nu-şi terminase "treaba", Carabină a mai rămas o vreme în comună. Cît să "încerce" şi casa frizerului satului, "demnă de invidiat faţă de restul locuinţelor din zonă". Zis şi făcut. Totul a început cu testarea terenului. "Împreună cu alţi trei indivizi, Bebe s-a suit într-o Dacie break, de culoare roşie, cu număr de Bucureşti. Veniseră cu gînd de prăduială. Aproape de miezul nopţii pătrunseseră în comună. Ceea ce nu ştiau ei era că în Ghimpaţi, în fiecare seară, sătenii fac de gardă".


PATRULA OBŞTEASCĂ. Pentru că, în ultima perioadă, satul fusese vizitat de hoţii de animale, sătenii erau foarte vigilenţi, luînd hotărîrea să stea, pe rînd, de pază. "La un moment dat, Dacia în care erau îmbarcaţi cei patru oprise aproape de centrul comunei. Au stat în acel loc pentru cîteva minute. Din întuneric, pe nepregătite, s-a zărit un mic fascicul de lumină care venea de la lanterna unuia dintre paznicii comunali, şi ei surprinşi de nocturnii musafiri. La un moment dat se aude: "Căraţi-vă de aici, că vă ciuruim! Paznicii, aflaţi pe teren propriu şi neştiind cu cine aveau de-a face, au ripostat, începînd şi ei să înjure". Sătenii le-au povestit reporterilor noştri că, la scurt timp după schimbul de înjurături, s-a ajuns la "o mică îmbrînceală", care le-a atras atenţia că Bebe Carabină "era înarmat pînă-n dinţi". Văzînd că nu e de glumă cu musafirii nepoftiţi, paznicii noştri şi-au chemat întăriri. Însă lucurile aveau să degenereze pentru că "Bebe Carabină şi ai lui au tras primul foc de armă". Povestea continuă: "Simţindu-se ameninţaţi, «ghimpaţii» s-au luat după grupul de fugari care, la un moment dat, s-au despărţit. Printr-o ironie a sorţii, Bebe a rămas singur, cu Nae, Limbă şi, Sorin pe urmele lui". Focurile de armă nu au încetat. Cu toate acestea, sătenii curajoşi nu au scăpat situaţia de sub control, fixîndu-l pe Carabină şi "aruncîndu-se prin băltoacele uliţei ori de cîte ori situaţia o cerea". Singura armă a sătenilor, o lanternă cu care "îl orbeau pe Carabină".


LANTERNA BUCLUCAŞĂ. "Ce să le facem, bre?", povestesc sătenii reporterilor Jurnalului Naţional. "Trebuia să ne apărăm într-un fel. Măcar să-l fi orbit şi noi ca să nu mai vadă pe unde suntem şi să nu ne împuşte!". Relatarea colegilor noştri nu se opreşte: "Încolţit de-a binelea şi necunoscînd locurile, Carabină a încercat să sară într-o curte. Lucru de-a dreptul fatal pentru el". De ce? Pentru că "s-a lovit de creanga unui copac şi şi-a spart arcada. A căzut în fund. S-a ridicat şi din nou ghinionul l-a lovit. În tentativa de a scăpa cu orice preţ, el a alunecat şi a căzut, pistolul cu gaze ajungînd într-o baltă". Pentru că nu mai putea trage cu arma, Bebe a scos un cuţit de vînătoare cu care a reuşit să-l rănească la mînă pe unul dintre urmăritori. Cu toată rezistenţa opusă, Grigore Alexandru a fost imobilizat de paznici şi bumbăcit zdravăn. Între timp, fusese anunţată şi Poliţia din comună. Văzînd că nu mai are scăpare, Bebe Carabină le-a spus sătenilor cine este şi le-a promis că, dacă îl lasă în pace, le dă tot ce are asupra lui. Sătenii povestesc: "Ne-a zis că ne va da 80 de milioane de lei sau 20 de milioane cu tot aurul de pe el şi cu tot armamentul. La cît ne făcuse să ne dîrdîie corpurile n-am acceptat, mai ales că oferta venise prea tîrziu". "Mie mi-a spus că trebuie să-i las în pace pentru că el este Bebe Carabină din Tîrgovişte. Eu
i-am spus că dacă e aşa, eu sunt «Limbă» din Ghimpaţi şi i-am dat şi doi pumni", povesteşte Limbă reporterilor noştri.


"Cu săpunul la Poliţie..."

Într-un final, Bebe Carabină (foto) a fost dus la sediul poliţiei. Deşi, iniţial, poliţiştii habar n-au avut pe cine au în "grijă", într-un final şi-au dat seama că este vorba de mult căutatul tîlhar. Sătenii au mai povestit repoterilor noştri că, la secţie, "i s-a oferit un săpun şi un lighean cu apă caldă pentru a se spăla" şi că "din cînd în cînd încerca să-i păcălească pe poliţişti că îi este rău, simulînd cîte un leşin".
Toată noaptea, Carabină a rămas închis la Ghimpaţi. A fost confiscat tot arsenalul cu care acesta a fost prins: o puşcă Geco, calibrul 5,6 mm, un pistol Waldorf, calibrul 9 mm, şi 22 de cartuşe aferente, cu gaze. Era îmbrăcat într-un combinezon negru, încălţat cu cizme de cauciuc şi avea pe faţă o cagulă. De la Postul de Poliţie din Ghimpaţi, Bebe Carabină a fost transportat în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu. În iulie 2001, printr-o sentinţă a magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1, Bebe Carabină a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiindu-i confiscate armele şi muniţiile găsite într-una dintre locuinţele sale.
Semnalul Jurnalului NaŢional. Cu o lună înainte de capturare, Jurnalul Naţional a tras un semnal de alarmă pentru prinderea banditului, titrînd "Bebe Carabină – inamicul public numărul 1". Asta, după ce, în nenumărate ediţii, reporterii noştri au atras atenţia asupra tîlhăriilor comise de Carabină.
Timp de 15 ani, Alexandru Grigore a fost unul dintre cei mai căutaţi tîlhari din România. De fiecare dată a reuşit să le scape poliţiştilor printre degete. Caracterizat ca inteligent, abil şi foarte periculos, a fost mereu cu o mutare înaintea celor care intenţionau să-l prindă.


Nu rataţi!
În numărul viitor al ziarului nostru – dezvăluirile Jurnalului Naţional legate de "Gangsterul Mihai Bucurenciu" şi "Clanul Gemenii".



Citiţi şi:
JURNALUL NAŢIONAL DE 15 ANI
Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani de viaţă. 15 ani de istorie a României, scrişi cu cerneală tipografică pe hîrtie de ziar. Vă prezentăm, în serial, marile lovituri de presă marca Jurnalul Naţional.


20 august 2006 ● Cum s-a lepădat Emil Constantinescu de Regele Mihai
Monarhistul a devenit republican în trei zile
La 20 august 1996, Jurnalul Naţional a stîrnit un iureş politic preluînd un interviu acordat de Emil Constantinescu revistei Micro Magazin, revistă de limbă română ce apărea în Statele Unite ale Americii. Interviul fusese luat în timpul unei vizite pe care candidatul de atunci al CDR la Preşedinţie o făcuse în comunităţile româneşti Los Angeles, Chicago şi New York.

REGLARE DE CONTURI ● Un scandal imens, care a "afumat" imaginea guvernării CDR-iste
Ţigareta II, contrabandă pe Aeroportul Otopeni
Aprilie 1998, primăvara în care Armata, M.I. şi serviciile secrete au fost implicate într-un scandal imens, care a ricoşat şi în clasa politică: Ţigareta II. Atunci, Jurnalul Naţional a relatat zi de zi amănuntele acestei afaceri extrem de încîlcite. Aflaţi, de multe ori, cu un pas înaintea anchetatorilor, reporterii noştri au dezvăluit informaţii spectaculoase pe care autorităţile le-ar fi dorit ascunse pentru totdeauna.

PRESIUNE ● Ortacii din Valea Jiului conduşi de Miron Cozma voiau să ajungă în Bucureşti
Epopeea "Mineriadei" din ianuarie 1999
Ianuarie 1999, luna în care România s-a aflat în pragul dezastrului. Ieşiţi din bezna galeriilor, minerii din Valea Jiului s-au răzvrătit împotriva Guvernului şi au fost la un pas de a arunca ţara în haos. Au fost zile şi nopţi dramatice, în cursul cărora reporterii Jurnalului Naţional s-au aflat în "linia întîi" a evenimentelor, martori ai dezastrului de la Costeşti, dar şi ai "Păcii de la Cozia".

RĂZBOI ● Jurnalul, martor la bombardarea Serbiei de trupele NATO
Reportaj fără vestă antiglonţ
"De nouă ani, Iugoslavia nu mai are pace. Se strecoară printre războaie, dar nu vrea să recunoască. Nu vrea să se lase doborîtă. Îmbină pacea şi războiul aşa de bine, încît nu mai ştii să faci diferenţa".

×