x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special BEC solicita probe Aliantei PNL-PD

BEC solicita probe Aliantei PNL-PD

30 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Purtatorul de cuvant al BEC, Victor Pasca Camenita, a cerut ieri Aliantei PNL-PD sa demonstreze ca softul utilizat pentru stabilirea rezultatelor scrutinului din 28 noiembrie este fals si da rezultate eronate, in replica la acuzatiile lui Traian Basescu privind fraude la numararea voturilor.
ANIELA NINE, CARMEN VINTILA

RASPUNS. Confruntata cu grave acuzatii aduse de liderii Opozitiei, institutia condusa de Emil Ghergut isi clameaza corectitudinea
"Sa demonstreze ca acest soft este fals, ca da rezultate eronate", a cerut Camenita. Referindu-se la soft-ul folosit la centralizarea voturilor, Pasca a afirmat ca acesta a fost pus la dispozitia BEC de Guvern si de Autoritatea Electorala Permanenta. Potrivit declaratiilor sale, acest soft a fost folosit si la stabilirea rezultatelor alegerilor anterioare, legea mentionand obligativitatea ca el sa fie "certificat spre neschimbare de catre presedintele AEP". Purtatorul de cuvant al BEC sustine ca reprezentantilor Aliantei PNL-PD in BEC le-au fost predate din timp softul si documentatia necesara.

El a explicat ca numarul de voturi nule, invocat de Alianta PNL-PD, poate sa scada, "dar aceasta intr-un anumit moment al procesului, al stabilirii rezultatelor alegerilor la nivelul birourilor electorale de circumscriptie". "Acolo, presedintii birourilor sectiilor de votare, statisticienii si presedintii birourilor de circumscriptie, avand in vedere contestatiile legate de voturile considerate nule, pot considera ca valabile unele voturi declarate nule", a spus el.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ionel Flesariu, membru in BEC, a declarat ca scaderea numarului de voturi nule de la o zi la alta, reclamata de PNL-PD, este "curioasa", dar ar putea fi explicata prin deciziile birourilor electorale judetene de a considera valabile unele voturi apreciate drept nule de sectiile de votare.

NUMARATOARE. Luni la ora 12:00, la Presedintie, existau aproximativ 392.000 de voturi nule, reprezentand diferenta dintre numarul alegatorilor prezenti la urne si cel al voturilor valabil exprimate, reiese din comunicatul BEC de la momentul respectiv. La ora 17:00, in aceeasi zi, erau 232.000 de voturi nule. Marti, la ora 9:00, numarul era de 299.000.

La Senat, voturile nule au evoluat astfel: 489.000, 377.000, 490.000. La Camera, evolutia a fost: 507.000, 405.000, 528.000. Diferentele corespund unei prezente de 5,35 milioane de alegatori (luni, ora 12:00), 7,33 milioane (luni, ora 17:00), 9,43 milioane (marti, ora 9:00).

"Voturile socotite nule de sectiile de votare se aduc la birourile electorale judetene, care au competenta sa verifice voturile declarate nule si contestate si sa stabileasca daca sunt nule sau nu", a declarat Flesariu. Unul dintre cazurile posibile este ca birourile judetene sa fi declarat valabile voturile considerate nule la sectii in care stampila a depasit patrulaterul, a apreciat Flesariu.

FARA ROST. Referindu-se la cererea privind anularea alegerilor formulata de Traian Basescu, Victor Pasca-Camenita a afirmat ca orice candidat poate sa faca declaratiile pe care le considera necesare pentru a se mentine in cursa, eventual pentru a contesta rezultatele alegerilor. Pasca a precizat ca Basescu poate contesta, in termen de trei zile de la inchiderea votarii, la Curtea Constitutionala rezultatul alegerilor prezidentiale, care, in functie de probele prezentate, va decide daca stabilirea rezultatelor a avut loc prin frauda si este de natura sa modifice ordinea candidatilor pentru turul doi de scrutin. "In ceea ce priveste presedintele, avand in vedere procentele realizate de cei doi care se situeaza pe primele doua locuri, sunt niste procente mari, in nici un caz, indiferent cate voturi s-ar anula, nu s-ar putea ajunge la situatia ca unul dintre ei sa ia mandatul de presedinte din primul tur", sustine judecatorul. El a opinat ca o cerere de anulare la Curtea Constitutionala nu isi are rostul, aceasta putand fi facuta eventual dupa cel de-al doilea tur de scrutin.

PROCEDURA LEGALA
Victor Pasca a mai adaugat ca sesizari legate de "turismul politic" au fost formulate mai intai de reprezentantii PRM si cei ai Uniunii Nationale PSD-PD. Potrivit lui Camenita, constatarea unor fraude in ceea ce priveste alegerile parlamentare poate fi stabilita de BEC, care trebuie sa fie sesizat in termen de 48 de ore de la inchiderea votarii. Si in acest caz, afirma vicepresedintele BEC, plangerile trebuie sa fie insotite de dovezi solide care sa probeze frauda. El a dat ca exemplu de dovezi care pot fi folosite casete, listele permanente si listele speciale.

INS respinge acuzatiile liderilor PNL-PD

Institutul National de Statistica a respins ieri acuzatiile privind favorizarea fraudarii alegerilor. Precizand ca institutul prelucreaza procesele-verbale privind rezultatele alegerilor trimise de sectiile de votare, secretarul general al INS, Gabriel Jifcu, a afirmat ca in cursul zilei de luni s-a constatat ca unele sectii de votare au facut o greseala in completarea datelor.

CONFUZIE. "Ei au facut urmatoarea confuzie: exista (n.r. - in tabelul din procesul-verbal) un prim indicator privind numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale si un al doilea in care se inscrie cati s-au prezentat la vot", a spus Jifcu, precizand ca, asa cum apare in legea electorala, textele referitoare la cei doi indicatori sunt identice.

"Oamenii au trecut aceeasi cifra si sus, si jos. In felul acesta, prin aceasta greseala s-a marit artificial prezenta la vot", a continuat el. Jifcu a mai spus ca, in mod normal, numarul alegatorilor prezenti la vot trebuia sa fie egal sau chiar mai mare decat numarul voturilor valabil exprimate plus cele nule. "In momentul in care au fost suficient de multe sectii (n.r. ale caror rezultate au fost centralizate), ne-am dat seama ca diferenta se mareste si acea marja de eroare acceptabila (n.r. - avandu-se in vedere ca unii alegatori nu depun buletinele in urna) a inceput sa creasca mai mult. Atunci a trebuit sa facem un supercontrol asupra datelor verificate, ca sa ne dam seama de unde apare acest fenomen", a adugat Jifcu.

RECTIFICARI. El a afirmat ca, in momentul in care s-a depistat originea acestor diferente, s-a trecut la reverificarea proceselor- verbale cuprinse in baza de date a institutului, iar unde au fost descoperite erori s-a dispus ca presedintii sectiilor de votare sa fie rechemati pentru a face corectiile necesare. Jifcu a mai spus ca erori similare s-au inregistrat si la alegerile locale, dar atunci au fost depistate la timp.

CONFUZIA

"Ei au facut urmatoarea confuzie: exista un prim indicator privind numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale si un al doilea in care se inscrie cati s-au prezentat la vot"

EROARE

"Oamenii au trecut aceeasi cifra si sus, si jos. In felul acesta, prin aceasta greseala s-a marit artificial prezenta la vot" - Gabriel Jifcu, secretar general al INS

Alianta D.A. a depus cerere oficiala la BEC

PLANGERE. Avocatul Aurelian Pavelescu a depus la BEC cererea de anulare a scrutinului din 28 noiembrie
Alianta D.A. a cerut marti BEC, printr-o adresa oficiala, anularea scrutinului din 28 noiembrie, aratand ca intrunit de urgenta, Consiliul de Coordonare al Aliantei "a constatat faptul ca votul de duminica a fost alterat prin transferarea electronica a unei mari parti din voturile nule in contul lui Adrian Nastase si al Uniunii Nationale PSD+PUR".

ARGUMENTELE. Liberalii si democratii sustin ca pe rapoartele prezentate luni la ora 12.00, de BEC, la Presedinte s-au anuntat 392.447 de voturi nule care reprezinta 7,33% din numarul voturilor procesate; Senat - 489.182 de voturi nule care reprezinta 9,13% din numarul voturilor procesate; Camera Deputatilor - 507.159 de voturi nule care reprezinta 9,47% din numarul voturilor procesate. In aceeasi zi, la ora 17:00, voturile nule raportate de BEC au scazut astfel: Presedinte - 232.597 de voturi nule respectiv 3,17% din numarul voturilor procesate; Senat - 377.333 de voturi nule, respectiv 5,14% din voturile procesate; Camera Deputatilor - 405.954 de voturi nule, respectiv 5,53% din voturile procesate. "Se constata astfel ca intre ora 12:00 si ora 17:00 voturile nule au scazut ilegal si inexplicabil din punct de vedere matematic si statistic, dupa cum urmeaza: pentru Presedinte: voturi nule disparute si redirectionate -159.850 adica 2,25%; pentru Senat: voturi nule disparute si redirectionate - 111.849, adica 1,61%; pentru Camera Deputatilor: voturi nule disparute si redirectionate 101.205, adica 1,46%", se mai arata in documentul PNL-PD.

Reprezentantii Aliantei sustin si ca intre 29 noiembrie ora 17:00 si 30 noiembrie ora 9:00 voturile nule au evoluat sub valoarea anuntata pe 29 noiembrie ora 12.00.

"Rapoartele BEC arata fara echivoc ca luni intre orele 12:00 si 17:00 au disparut voturi nule care nu s-au mai regasit in totalul voturilor nule anuntate de BEC la ora 17:00 si ora 9:00", se arata in finalul documentului Aliantei.

Dinu Patriciu contra lui Traian Basescu

PROBLEME. Patriciu se teme pentru economia romaneasca
Liberalul Dinu Patriciu crede ca orice comparatie cu Ucraina, generata de solicitarea lui Traian Basescu de a se anula alegerile, ar fi daunatoare. "Lucrurile trebuie judecate de catre toate partile implicate, politicieni sau organisme tehnice, nu sub imperiul emotiilor, ci cu mult calm, in respectul democratiei si in interesul general al societatii. Orice comparatie care s-ar putea face astazi cu Ucraina este daunatoare pentru economia romaneasca. Este daunatoare pentru economia romaneasca orice fel de tensiune pornita dintr-o astfel problema. Ea poate avea influenta asupra bursei, politicii institutiilor financiare, economiei in general. Se poate recurge la renumararea voturilor, se pot analiza procedurile si sistemele folosite, se poate discuta aceasta chestiune cu calm", a declarat el la Antena 1. (M.I.)

ILIESCU: "E IRESPONSABIL"
Presedintele Ion Iliescu (foto) a declarat ieri ca, prin solicitarea lui Traian Basescu de anulare a alegerilor, Alianta PNL-PD a procedat intr-o "maniera iresponsabila si antinationala", care compromite Romania "in ochii lumii". Intrebat daca au existat fraude la alegeri, Iliescu a raspuns: "Or fi, dar nu ele sunt cele care dau nota". El a adaugat insa ca "problemele tehnice" trebuie verificate. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca "cinstit si corect" ar fi fost ca Alianta PNL-PD, daca ar fi avut fapte, sa fi sesizat BEC, care sa le verifice si sa fi "vazut ce rezulta din aceasta". "Dar maniera in care s-a procedat mi se pare isresponsabila si antinationala. Asta ne compromite in ochii lumii. Trebuie mai multa responsabilitate politica", a adaugat seful statului. In opinia sa, Traian Basescu este prost sfatuit, ceea ce "dovedeste lipsa de intelepciune". "Trebuie sa stii in politica sa si pierzi cu eleganta. Cine n-are asa ceva n-are ce sa caute in politica", a mai spus Iliescu. (Mediafax)

Popescu Tariceanu: "Ne iau de prosti"

TARICEANU. Liderul PNL nu crede in explicatiile BEC
Copresedintele Aliantei D.A. Calin Popescu Tariceanu a reactionat ieri fata de explicatiile date de vicepresedintele PSD Miron Mitrea si de catre BEC aratand ca este vorba de un raspuns neconvingator. "Eu am impresia ca atat domnul Mitrea, cat si reprezentantii BEC ne iau de prosti pe intreaga populatie a Romaniei. Explicatia ca unii au plecat cu voturile in buzunar este subtire. Daca era asa, acest lucru se inregistra in procesele-verbale din sectiile de votare. Nu se putea observa asta abia la BEC. Este vorba de o frauda grosolana si de amploare", a declarat Tariceanu. (Oana Stancu)

PLANGERE PENALA
Reprezentantii Aliantei D.A. PNL-PD au depus ieri, in jurul orei 17:00, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala privind fraudarea alegerilor generale. Potrivit avocatului Aurelian Pavelescu "plangerea este indreptata impotriva presedintelui Biroului Electoral Central, judecatorul Emil Ghergut, precum si impotriva tuturor celorlalte persoane implicate in fraudarea alegerilor". Infractiunile cuprinse in plangere sunt multe si extrem de grave. Potrivit reprezentantului Aliantei D.A. PNL-PD, ele sunt atat infractiuni impotriva statului, cum ar fi complotul, infractiuni cuprinse in legea electorala, cat si fals in inscrisuri oficiale si abuz in serviciu in forma calificata. (Miruna Pasa)

CRETU: "E DREPTUL ORICUI"
COTROCENI. Corina Cretu lasa pe cei abilitati sa judece
Purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, consilierul prezidential Corina Cretu, a refuzat ieri sa comenteze decizia liderului PD, Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. PNL-PD si candidat al acesteia la functia suprema in stat de a contesta rezultatul alegerilor.

"Eu nu pot sa comentez. Este dreptul oricui sa conteste sau sa aprobe rezultatul alegerilor. Isi exercita un drept pe care il are. Nu putem comenta in nici un fel, decat ca cei abilitati vor judeca", a spus Corina Cretu si a reamintit ca acest fapt nu este o premiera, tinand cont ca, de fiecare data, inclusiv in 1990, cand rezultatul a fost covarsitor in favoarea FSN, rezultatul a fost contestat. "Este un drept castigat pe care cei ce se considera dezavantajati au dreptul sa-l exercite", a spus Corina Cretu.

In ceea ce priveste acuzatiile de frauda aduse de Alianta D.A. Uniunii PSD+PUR, Corina Cretu a precizat ca "cele mai multe raportari oficiale au subliniat tocmai corectitudinea alegerilor". "Aprecierea generala pe care au exprimat-o este ca cetatenii Romaniei si-au exercitat dreptul de vot fara nici un fel de ingradire si, de fapt, majoritatea rapoartelor observatorilor straini subliniaza acest lucru", a spus consilierul prezidential Corina Cretu.

PRM a cerut anularea alegerilor

ACUZATIE. Corneliu Vadim Tudor sustine ca tot procesul electoral a fost fraudat
Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat ieri pentru Antena 1 ca sustine "anularea totala a alegerilor parlamentare si prezidentiale si organizarea unui nou scrutin electoral". "Nu doar astea 200.000-300.000 de voturi sunt fraudate, ci tot procesul electoral", a declarat Vadim Tudor. El a mai spus ca PRM va organiza astazi o conferinta de presa in care va face si alte dezvaluiri legate de fraudarea alegerilor. Pe de alta parte, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a depus aseara o contestatie privind fraudarea alegerilor parlamentare. Bolcas a precizat totodata ca a fost depusa la Curtea Consitutionala o contestatie privind fraudarea alegerilor prezidentiale. Intrebat de probe, Bolcas a spus ca "nu partidul politic trebuie sa dea probe, el sesizeaza fapta care, daca e confirmata, este proba". (Aniela Nine, Carmen Vintila)

SONDAJE
Click pentru a mari
SONDAJ CURS REALIZAT IN PERIOADA 21-24.11.2004
Click pentru a mari
EXIT-POLL REALIZAT DE CURS DUMINICA, 28.11.2004
Click pentru a mari
REZULTATE PARTIALE DE LA BEC - 30.11.2004 (11:00)
×