x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bela a lucrat hamal intr-un port american

Bela a lucrat hamal intr-un port american

09 Feb 2004   •   00:00

Aflati in turneu in Statele Unite, Bela si Martha Karolyi au decis intr-o singura noapte sa nu mai revina in Romania, chiar daca in tara ramasese fetita lor, Andreea, iar toata averea le incapea intr-o sacosa.

Bela Karolyi a parasit tara in 1981, alaturi de sotia sa Martha. Motivul care l-a determinat pe cel mai important antrenor din istoria gimnasticii romanesti sa plece peste hotare a fost unul cat se poate de comun pentru vremea respectiva: conflictul cu "tovarasii" din Comitetul Central si, bineinteles, cu familia Ceausescu. "Totul a inceput in 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova. Era prima Olimpiada sovietica. Asa ca rusii au facut o propaganda extraordinara, lucru destul de bine inteles de cei din blocul de est, mai ales ca tarile capitaliste, inclusiv Statele Unite, au boicotat competitia. Lucrul cel mai grav a fost insa ca in timpul intrecerii au existat momente in care noi am fost furati pe fata. Situatia cea mai iesita din comun a fost cea a Nadiei. Ea a concurat ultima la barna, dar arbitrele au amanat afisarea notei pana dupa ce a evoluat la ultimul aparat si gimnasta sovietica. Apoi s-au facut calculele si, bineinteles, i-au dat Nadiei o nota mult mai mica decat merita, si insuficienta pentru a-i asigura din nou titlul de campioana", isi incepe povestea Bela Karolyi.

"Nicu vroia sa scape de mine"
Dezavantajarea clara a Nadiei a fost "scanteia" care a aprins scandalul. Pentru ca a indraznit sa protesteze fata de decizia arbitrelor, punand in pericol relatia de "prietenie si buna vecinatate" cu Uniunea Sovietica, Bela Karolyi a devenit persona nongrata la Bucuresti. "Am protestat impreuna cu o delegatie restransa din partea Consiliului National de Educatie Fizica. Ulterior nu am mai fost sustinut, pentru ca s-au facut sesizari din partea organelor din tara cum ca atitudinea mea nu este acceptata de conduca torii de partid de pe vremea aceea, in frunte cu Ceausescu. Totusi, pentru trei zile, noi am fost considerati eroi. Reusiseram sa opunem rezistenta sovieticilor. La sosirea acasa, lucrurile s-au intors insa impotriva noastra. Ni s-a spus ca suntem tradatori. Am fost chemat la CC, in fata unei comisii formata din 6 pesoane, prezidata bineinteles de Nicu Ceausescu. In comisie era si tovarasul Dascalescu, care il inlocuia pe tovarasul Verdet, singurul care ne mai sustinea. Mai agravanta a fost insa atitudinea lui Nicu. El avea tot interesul sa ma indeparteze de la echipa, pentru ca vroia sa aiba controlul total asupra lotului pe care intentiona sa-l mute la Bucuresti. Am fost acuzati ca am compromis ideea de infratire, de colaborare intre tarile socialiste. Mi s-a aruncat in fata ca am incitat spiritele, dand apa la moara ziaristilor occidentali, care au fost prezenti la Moscova desi tarile lor boicotasera Olimpiada", isi amintes te Bela, care imediat dupa sedinta de la CC si-a dat demisia din functia de antrenor.

Au avut la ei doar o sacosa
Karolyi nu a stat insa prea mult timp departe de echipa. In luna decembrie, antrenorul a primit un telefon surprinzator de la Constantin Dascalescu, acesta cerandu-i sa pregateasca echipa pentru un turneu demonstrativ in Statele Unite. "I-am raspuns ca sunt demisionar si ca nu mai am nici o obligatie. In schimb, el mi-a replicat: "Ai grija. Noi cantam si tu dansezi, iar nu viceversa"." Turneul de doua saptamani a fost programat pentru sfarsitul lui ianuarie - inceputul lui februarie, in 1981. Totul a decurs relativ normal pana in ultima zi, cand intreaga delegatie a fost invitata la ambasada Romaniei. "Am aflat de la un angajat al ambasadei despre un raport care s-a trimis la Bucuresti, in care se scria ca eu am informat ziaristii americani despre anumite lucruri. Aceasta persoana mi-a spus clar si sincer: "Bela, daca te intorci in tara, nu numai ca asta a fost ultima ta plecare in strainatate, dar va fi si ultima ta zi in libertate ". Cand s-a terminat vizita am avut o discutie scurta, dar apriga cu doi dintre securistii care erau acolo. Am fost amenint at foarte limpede ca o sa vad eu ce ma asteapta in tara "Suntem cu ochii pe tine de multa vreme!", mi s-a spus." Aceste ultime intamplari i-au determinat pe Bela si pe Martha sa se gandeasca serios la ce avea sa le rezerve viitorul. "De dimineata am luat decizia sa nu ne intoarcem, chiar daca in tara ramasese fetita noastra, Andreea, iar noi nu aveam asupra noastra decat o sacosa." Imediat dupa ce au hotarat sa ramana in SUA, cei doi antrenori au avut o discutie cu gimnastele, fara sa le spuna insa ce intentionau sa faca. "Apoi, fetele s-au dus la cumparaturi, iar eu am iesit din hotel impreuna cu sotia mea, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Din acel moment am fost omul nimanui. Nu as putea descrie starea sufleteasca in care eram amandoi. Pot sa spun doar ca in zilele urmatoare a fost chiar mai rau."

Nu stia limba engleza
Primele zile pe pamant american au fost un cosmar pentru familia Karolyi. Bela stia cinci limbi straine, dar nu si engleza. "Din acest motiv nu am putut nici sa vorbesc cu cineva, sa cer un sfat. N-am avut prieteni care sa-mi dea o mana de ajutor", spune antrenorul. Pentru ca trebuia totusi sa-si intretina familia, Bela s-a angajat ca simplu muncitor. "Ne-am dus in California, iar eu mi-am gasit de lucru la docul din portul de la Long Island. Incarcam si descarcam vapoarele, spalam puntile, iar in unele nopti, cand nu aveam treaba acolo, ajutam la curatarea restaurantelor", isi aminteste Bela.

Din doc, la echipa de gimnastica a SUA
Aceasta situatie a durat aproape jumatate de an. Apoi, lucrurile au inceput sa intre incet-incet pe fagasul lor normal. Bela si-a gasit un post de antrenor de gimnastica in Oklahoma, unde se pregatea in acea vreme actualul sot al Nadiei, Bart Conner. De altfel, familia Karolyi recunoaste ca parintii lui Bart i-au ajutat foarte mult. Dupa perioada petrecuta in Oklahoma, antrenorul a dat curs invitatiei a doi investitori care au vrut sa deschida o sala de gimnastica. "Asa am ajuns la Houston. Ne-am apucat de treaba si, in scurt timp, dupa doar un an si jumatate, am creat prima campioana olimpica pentru Statele Unite, Mary Lou Retton, in 1984, la Olimpiada de la Los Angeles. Mai departe, lucrurile au mers din ce in ce mai bine. Am avut campioane nationale, mondiale, olimpice. Acum antrenam impreuna echipa nationala a SUA pe baza noastra sportiva. Avem sali de gimnastica, motel pentru cazarea fetelor, un mic restaurant la care se serveste masa si, in sfarsit, tot ceea ce am considerat ca este necesar ", isi incheie Bela Karolyi povestirea.

C.V.
Nascut pe 13 septembrie 1942 la Cluj, Bela Karolyi este unul dintre cei mai titrati antrenori din lume, avand rezultate impresionante atat in perioada cat a activat in Romania, cat si dupa plecarea in SUA. Impreuna cu sotia sa, Martha, a pregatit echipa Roma niei, din care facea parte si Nadia Comaneci, la Olimpiadele din 1976 si 1980. Dupa ce a ajuns in SUA, Bela a participat la Olimpiada de la Los Angeles ca antrenor individual al lui Mary Lou Retton, cea care a si castigat titlul olimpic absolut. Ulterior, Bela si Martha au condus lotul feminin american la olimpiadele de la Seul (1988), Barcelona (1992), Atlanta (1996) si Sydney (2000). Alaturi de Nadia si Mary Lou Retton, printre campioanele iesite din mainile lor se numara Kim Zmeskal, Kerri Strug sau Dominique Moceanu.

INEDIT
Securisti pe post de masori si de ziaristi

Bela Karolyi stia foarte bine ca era urmarit pas cu pas de securisti. "Inainte de plecarea in turneul demonstrativ din Statele Unite ne-am intalnit cu restul delegatiei la Aeroportul Otopeni, unde am constatat ca sunt mai multi oameni pe care nu-i stiam sa faca parte din delegatie. Au fost introdus i ca ziaristi, ca masori, ca asistente medicale. Ii stiam foarte bine si din Bucuresti, si din Deva, ca fiind securisti", spune Bela. "Mi s-a atras atentia ca nu am voie sa comunic cu absolut nimeni si ca doar seful delegatiei are acest drept. Acolo, sigur ca am fost intervievat de ziaristi. Am fost antrenorul echipei pentru atatia ani. Cei care vroiau un interviu, vroiau cu mine, nu cu seful delegatiei. In repetate randuri mi s-a luat microfonul din mana. Am fost acuzat apoi de nenumarate ori ca nu am respectat indicatiile pe care le-am primit la plecare. " Ulterior, Bela si Martha au aflat ca la doar cateva minute dupa ce in tara se aflase de fuga lor, Securitatea le-a intrat cu forta in casa. "In Romania ramasesera o matusa batrana impreuna cu fiica mea, Andreea, care avea atunci 7 ani. Au sigilat totul si le-au constra ns sa stea intr-o camaruta cu un singur pat. Bineinteles ca toate bunurile au fost confiscate imediat", isi aminteste Bela Karolyi. ( DELIA GOMOESCU)

CONTINUARE: Radu Campeanu: "Am costat 10.000 de dolari"

×
Subiecte în articol: special bela karolyi bela karolyi