x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Beliş: Am semnat certificatul de deces al soţilor Ceauşescu după cinci zile, fără să văd cadavrele

Beliş: Am semnat certificatul de deces al soţilor Ceauşescu după cinci zile, fără să văd cadavrele

21 Iul 2010   •   00:00
Beliş: Am semnat certificatul de deces al soţilor Ceauşescu după cinci zile, fără să văd cadavrele

Vladimir Beliş, fostul director al Institutului de Medicină Legală, a declarat că a semnat certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu la cererea generalului Victor Athanasie Stănculescu, după cinci zile de la execuţie, respectiv în 30 decembrie 1989, fără să fi văzut cadavrele.

"Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stănculescu şi pus să semnez certificatele de deces ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Nu i-am văzut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice execuţie trebuia să asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a spus profesorul Vladimir Beliş, citat de Mediafax.

El a mai spus că, în schimb, documentele care atestau decesul soţilor Ceauşescu erau semnate de doi medici militari.

"Cele două procese verbale prin care era constatat decesul soţilor Ceauşescu erau semnate de doi medici militari. Pe aceste documente am semnat şi eu, cauza decesului fiind moarte prin împuşcare, hemoragie internă şi externă", a adăugat fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).

El a ţinut să precizeze faptul că toate datele despre evenimentele de atunci au fost povestite în amănunt în cartea despre revoluţie.

"Toate acestea le-am povestit de mai multe ori, ele fiiind publicate în cartea despre revoluţie. Nu i-am cunoscut pe cei doi medici militari, nu ştiam nimic despre ei, dar am fost chemat şi a trebuit să semnez, după cei doi medici militari care au asistat la execuţie, procesele verbale de constatare a deceselor", a conchis Beliş.



Semnătură în orb

   • Laura Toma, Toma Roman Jr, Roxana Ancuţa


Vladimir Beliş, fost director al IML, cel care a eliberat certificatele constatatoare ale morţii Ceauşeştilor, a susţinut într-un interviu acordat Jurnalului Naţional în anul 2005 că a semnat documentele din ordinul ge­ne­­ralului Stănculescu, fără a şti dacă dictatorii erau sau nu înhumaţi în acel moment.

• Jurnalul Naţional: Autopsia celor doi soţi Ceauşescu s-a făcut?

Vladimir Beliş: Nu, cum să se facă?!


• Totuşi, au fost ţinuţi atâtea zile.

În primul rând, eu n-aveam de unde să ştiu că ei erau înhumaţi, pentru că ei au fost executaţi în prima zi de Crăciun, pe 25, iar eu am fost che­mat să semnez certificatul pe 30. Eu n-aveam de unde să ştiu, logic, că în de­curs de cinci zile ei n-au fost în­gro­­­paţi. Nici n-am pus întrebarea asta. În faţa domnului general Stăn­cu­­lescu am semnat aceste certificate, în baza procesului-verbal întocmit de cei doi medici militari, care atestau din punct de vedere medical moar­tea clinică şi biologică a acestora doi (...). În mod normal, certifica­tul se scrie imediat după deces sau, dacă se face autopsia, imediat după autopsie. Deci aici nu s-a făcut autopsie, cauza morţii era evidentă - îm­puş­care şi hemoragie internă -, lucru pe care l-am şi scris în certificate.


• Generalul Stănculescu ce v-a dat? Buletinele celor doi...

Buletinele celor doi şi procesul-verbal întocmit de cei doi medici de la Unitatea Militară.

×
Subiecte în articol: special observator