x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Beri din toata lumea

Beri din toata lumea

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Pare greu de crezut, dar Emil si Tudor Hossu-Longin, doi jurnalisti sportivi, au in colectie peste 800 de recipiente de bere pline, adunate din toate colturile lumii.
PAUL ANDONE

Cine intra in barul celor doi frati, situat pe o straduta de langa Piata Romana, nu poate sa nu remarce impresionantele colectii de beri si de tricouri de pe pereti.

MAPAMOND. Emil Hossu-Longin a acceptat sa ne povesteasca despre colectia sa, bineinteles in fata unei halbe pline. "Avem peste 800 de beri in diferite recipiente, cutii sau sticle din foarte multe tari. Sunt din toate colturile lumii, din Argentina, Coreea de Nord, Thailanda, Albania, Trinidad-Tobago, Mongolia, Japonia, peste 200 de feluri de bere belgiana, 30 de beri din Australia si, bineinteles, autohtona. Suntem foarte mandri de aceasta colectie si vrem sa le multumim tuturor prietenilor care ne-au ajutat si ne-au adus beri din tarile prin care au fost. Prima noastra grija cand ajungeam intr-o tara straina era sa intram in supermarket si sa ne uitam la sortimentele de bere. Cumparam din prima zi, pentru a fi siguri ca nu ramanem fara bani dupa aceea. Le impachetam in haine, ca sa nu se sparga in bagaje", a povestit Emil.

CURIOZITATI. Fiecare cutie sau sticla are cate o poveste. Cea mai scumpa bere din colectie este "Millennium", o bere englezeasca scoasa cu ocazia anului 2000. "Avem bere imbuteliata la toate dimensiunile, incepand de la 0,25 l pana la 2 litri, precum si butoiase de 5 litri", spune Emil. Cea mai tare bere este una austriaca, "Urbok", care are 23 de grade. Urmeaza berile aromatizate, care sunt de doua feluri: combinate cu tarii (tequila, votca, whisky, gin) sau cu fructe (cirese, zmeura, lamaie, miere). O alta curiozitate o constituie berile produse de abatii, majoritatea belgiene, a caror traditie incepe cu sute de ani in urma. "Am deschis barul pe 1 iunie 1998, in prima zi a Mondialului din Franta. Nu ne gandeam ca vom ajunge sa avem cea mai mare colectie de bere din tara. Acum a intervenit o problema foarte delicata, aceea a spatiului", a incheiat cel mai mare dintre fratii Hossu-Longin, privind la politele pline de pe peretii barului.

Peste 6000 de cartonase

Cum a inceput totul? "Initial, aceasta pasiune s-a dezvoltat prin a colectiona articole colaterale berii. Fratele meu, Tudor, a inceput sa colectioneze halbe si cartonase de bere, "coasters". Are peste 6.000. Apoi ne-am gandit ca ar fi bine sa strangem si berile. Am avut ideea de a aduna berile care sponsorizeaza sau care au legatura cu sportul. Astfel, avem sortimente care sponsorizeaza ligile de fotbal din Belgia ("Jupiler"), Cehia ("Gambrinus"), Ungaria ("Borsodi"), Anglia ("Carling"), Romania ("Ursus"). Avem o bere scoasa cu ocazia castigarii campionatului turc de catre Fenerbahce, precum si Budweisser, iesita special pe piata pentru Campionatul Mondial de Hochei din acest an, de la Praga. Producatorii de bere folosesc foarte mult sportul, in special fotbalul, pentru a-si promova produsele. De fapt, microbistul adevarat nu poate vedea un meci la televizor fara o bere rece, cam asta ar fi concluzia", a spus Emil.

Au si 70 de tricouri inramate

Pe peretii barului "Sport Spirit" troneaza o multime de tricouri de sportivi inramate, toate cu autografe. Fotbalul isi taie partea leului, majoritatea fotbalistilor romani din echipa nationala fiind reprezentati aici. "Primul tricou adus aici a fost cel al lui Raducioiu, de la Stuttgart, dar cel mai valoros este cel al lui Zidane, de la Juventus", spune Emil. Pe pereti se regasesc tricourile lui Mutu de la Inter, cel al lui Adi Ilie de la Valencia, cu care a jucat in finala Ligii Campionilor, cel al luI Hagi (foto), dar si ale lui Van Nistelrooy de la PSV Eindhoven, Rai, de la PSG, sau cel al lui Burruchaga de la nationala de tineret a Argentinei. Raritati sunt si sortul de campion mondial al lui Mihai Leu, costumul in care Gabi Szabo a obtinut titlul mondial la Tokio in 1999 sau tricourile lui Andone de la Elche si Belodedici de la echipa mexicana Atlante. "Vreau sa-i multumesc si prietenului meu Alexandru Sabau de la Antena 1, un furnizor foarte important de astfel de suveniruri", a spus Emil.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×
Subiecte în articol: special bere beri