x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aurul și diamantele intră în vizorul Protecției Consumatorilor: Bijutierii cer controale drastice din partea ANPC

Aurul și diamantele intră în vizorul Protecției Consumatorilor: Bijutierii cer controale drastice din partea ANPC

de Diana Scarlat    |    04 Mar 2025   •   09:00
Aurul și diamantele intră în vizorul Protecției Consumatorilor: Bijutierii cer controale drastice din partea ANPC

În România au intrat obiecte contrafăcute sau periculoase

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că va face adevărate razii printre comercianții de mărțișoare suflate cu aur, apoi președintele autorității, Cristian Popescu Piedone, a menționat că va face controale inclusiv pe piața de aur și diamante. Producătorii și comercianții din România care vând bijuterii de bună calitate așteaptă de mulți ani aceste controale și sunt primii care se bucură că vor exista. Acest domeniu este afectat de foarte mulți ani de lipsa unor astfel de controale, iar în acest timp au intrat în România foarte multe produse de slabă calitate, falsuri sau chiar aliaje cu metale periculoase, toate acestea afectându-i mai ales pe producătorii și comercianții cinstiți. ANPC ar trebui să verifice fiecare bijuterie din aur și să o marcheze, dar lacunele legislative au transformat această obligație în opțiune.

ANPC anunța, înainte de 1 Martie, că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra mărțișoare suflate cu aur sau cu argint de pe tarabe, pentru că nu se poate garanta calitatea acestora. „Vă sfătuiesc să țineți cont de câteva recomandări, înainte de a cumpăra mărțișoare. În primul rând este foarte important de unde alegem să le cumpărăm. Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii și târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilei de 1 Martie. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din  magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colț de stradă şi costă câțiva lei”, îi sfătuia pe toți românii Paul Anghel, director general al ANPC, înainte de 1 Martie.

A doua zi, președintele ANPC a anunțat razii și la magazinele de bijuterii, mai ales pentru a controla calitatea aurului și a diamantelor. Acest anunț a venit ca o veste foarte bună pentru producătorii și comercianții de bijuterii, care spun că au nevoie de controalele ANPC permanent, pentru a-și proteja piața de invazia produselor de slabă calitate și de falsuri.

Mihai Trif, președintele Colegiului Național al Producătorilor și Comercianților de Bijuterii din România (CPCB) a explicat, pentru Jurnalul, că la nivelul Uniunii Europene există reglementări clare care se aplică și în cazul României, nefiind permise aliajele aurului cu unele metale nocive, dar nu se întâmplă același lucru și în cazul bijuteriilor care sunt aduse din țări non UE, mai ales din India sau din Turcia, pe care nu le-a verificat nimeni până acum. 

Președintele CPCB spune că piața pe care activează este afectată de lipsa controalelor din partea ANPC care ar trebui să se facă permanent, pentru a nu permite comercializarea unor bijuterii de slabă calitate sau falsificate. 

Dar problema cea mai gravă este că în România se vând inclusiv bijuterii confecționate din aliaje cu metale periculoase pentru sănătatea oamenilor, pe care ANPC ar trebui să le verifice și nu a făcut-o cel puțin în ultimii 15 ani.

Legea e bună, dar au lipsit controalele

Modificările legislative din ultima perioadă sunt benefice atât producătorilor și comercianților, cât și consumatorilor, dar pentru a se respecta este nevoie și de controale, care până acum au lipsit. Sistemul românesc de marcare și trasabilitate a produselor în piață este aliniat celui practicat în alte 15 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene. Cea mai vizibilă dintre prevederile legislației românești este obligativitatea marcării tuturor bijuteriilor și obiectelor din metale prețioase la prima punere pe piața națională cu marca de titlu a metalului prețios conținut de aliaj, marca de responsabilitate a producătorului sau importatorului și marca statului. Legislația din țara noastră prevede inclusiv protecția consumatorilor români. 

Înregistrarea strictă a produselor face imposibilă vânzarea pe piață a bijuteriilor sub carataje mai slabe fără a exista responsabili pentru asta. Exclude, de asemenea, și vânzarea către populație de aur second hand ca fiind bijuterii noi. Bijuteriile vândute pe gram, cele în care populația plătea pietrele - sintetice ori, mai grav, sticlă cu conținut de plumb - la preț de aur nu mai pot exista, conform prevederilor legii. 

Aliaje periculoase, din afara UE

Cu toate acestea, în lipsa controalelor din partea ANPC, în ultimii ani au fost descoperite mai multe bijuterii contrafăcute sau din aliaje periculoase, care au produs afecțiuni persoanelor care le-au purtat. ANPC poate verifica aceste bijuterii doar prin topire, mai spune președintele CPCB. Acesta a explicat că există norme ISU care prevăd modul în care se face eșantionarea unui lot de bijuterii cu o astfel de proveniență, pentru a se putea verifica aliajul, este prin topire.

ANPC poate verifica și calitatea aurului, pentru a vedea dacă marcajul corespunde sau nu cu realitatea. În mod normal, fiecare obiect din aur ar trebui să aibă trei marcaje, unul fiind al ANPC, dar toți cei care comercializează bijuterii știu că inclusiv aceste marcaje se pot falsifica și de aceea este nevoie de mai multe controale pe care să le facă autoritatea, pentru a reduce numărul falsurilor și a garanta că obiectele vândute în România sunt de cea mai bună calitate.

Diamante industriale, vândute ca naturale

Autoritatea poate, acum, să verifice și calitatea diamantelor. Președintele ANPC a anunțat, recent, că va începe să facă astfel de controale. Bijutierii spun că și în privința acestora este o mare problemă în țara noastră, pentru că până acum nu s-au făcut niciodată verificări.

„Pătrund pe piață multe diamante artificiale care sunt comercializate ca fiind naturale, dar prețul lor este de cinci ori mai mic decât al celor naturale. Există aparate care verifică dacă diamantul este natural sau de laborator. Știu că ANPC avea în planul de achiziții un astfel de aparat și probabil că a fost achiziționat, astfel încât ar putea face aceste verificări”, a explicat Mihai Trif, președintele CPCB. 

Bijutierii colaborează foarte bine cu instituțiile de control, pentru că scopul constituirii în asociație profesională a fost chiar lupta împotriva fenomenelor nocive, precum contrabanda, traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu, care afectează piața.

CPCB a fost fondat la începutul anului 2018 de către firme reprezentative din domeniul producției și comercializării bijuteriilor din metale prețioase, în baza unui set de valori comune: lipsa de antecedente înscrise în Cazierul Fiscal, activitate economică licită, dorință de reformare a breslei într-o direcție europeană, reglementată prin legi clare și moderne - conform statutului asociației - și a intrat în dialog, încă de la înființare, cu instituțiile responsabile - ANPC, ANAF, Poliție Economică -, dezvăluind tehnicile de fraudare pe care operatorii incorecți le practică de ani buni în acest domeniu. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: bijutieri control ANPC comercianti