Cand romanii pagani dominau lumea, un tanar a avut curajul de a-l infrunta chiar pe imparatul roman Diocletian (240-311 dupa Hristos) pentru credinta sa. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a renuntat la gradul de general roman si a murit "scurtat de cap" din cauza iubirii sale pentru Iisus Hristos.
|
|
ICOANA. Sfantul Gheorghe, secolul al XVII-lea
|
VREMURILE DRACULUI. "In perioada persecutiilor, zece sute de mii de crestini au cazut pentru ca au marturisit pe Iisus Hristos in acea lume pagana prinsa in toate mrejele de destrabalare, de imoralitate, de o viata aproape de nedescris in cuvinte. In aceasta atmosfera de persecutie a imparatilor romani se inscrie si Marele sarbatorit Sfantul Gheorghe, a carui zi de pomenire este 23 aprilie", povesteste parintele Bogdan de la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, din Bucuresti. Cel ce avea sa devina Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cezareea Capadociei. Inca din vremea copilariei, el isi descopera talentul de mare sportiv, intr-o familie bogata, fiind bine educat. Vocatia Sfantului a fost aceea de militar. Marele Mucenic Gheorghe va traversa foarte repede treptele armatei si va ajunge, la varsta de 30 de ani, general in armata lui Diocletian, imparat roman pagan. Diocletian nu s-a multumit sa fie un spectator in ceea ce-i priveste pe crestini, dimpotriva, ii ura de moarte pe toti cei ce aveau doar un Dumnezeu, pe cel crestin. "In furia lui fata de crestini, imparatul va da trei edicte prin care stabilea de fapt disparitia crestinilor. In primul sau ordin, romanul solicita ca toate bisericile crestine din imperiu si mai ales din Cezareea Capadociei, zona in care spiritul crestin era mult mai puternic, sa fie incendiate, icoanele din lemn sa fie luate, totul sa fie distrus. Printr-un alt edict, Diocletian ordona ca toti crestinii care slujeau in administratia romana sau in diverse domenii de activitate sa fie dati afara si batjocoriti si ei, si familiile lor. In al treilea edict, imparatul s-a declarat Dumnezeu si, in calitate de zeu, trebuia sa i se inchine lui toti cetatenii Imperiului Roman", explica parintele.
JERTFA UNUI BUN CRESTIN. La 30 de ani, Sfantul Gheorghe era general, unul foarte apreciat de Diocletian si de ceilalti lideri militari. In aceasta perioada, imparatul a dat cele trei edicte devastatoare pentru crestini. Conducatorii militari duceau la indeplinire ordinele lui Diocletian cu un sarg demonic. E greu de imaginat cum mii de oameni mureau doar pentru ca nu voiau sa se inchine unui simplu muritor ca si ei. Toti cei care nu voiau sa aduca libatie (jertfa) imparatului erau schingiuiti si omorati. Diavolul isi gasise un slujitor credincios in persoana lui Diocletian. "Intr-o duminica, imparatul aduce ca jertfa zece sute de crestini. Sfantul Gheorghe privea inmarmurit la cruzimea pe care imparatul o indrepta impotriva oamenilor, martiri care, in pofida faptului ca erau atat de chinuiti, isi strigau credinta. Noi avem un singur imparat, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Pe El nu-L vom trada niciodata, tu, imparate, esti muritor, vei trece si tu de pe acest pamant!", ne povesteste parintele Bogdan. Cuvintele crestinilor l-au iritat foarte mult pe Diocletian. In acelasi timp, l-au impresionat pe Marele Mucenic Gheorghe. La un moment dat, cand a venit randul soldatilor sa aduca jertfa imparatului, Sfantul Gheorghe refuza si se declara crestin si el. "Furia imparatului a fost inimaginabila. Un om care avea atata incredere intr-un tanar plin de talent si un ostas deosebit. Intai il arunca in inchisoare. Trimite pe cei mai vestiti oameni ai timpului sa-l lamureasca, sa aduca jertfa si sa se impace cu imparatul ca sa-si recapete demnitatile imperiale. Gheorghe a refuzat atunci, chiar imparatul a mers la el si l-a intrebat de ce face lucrurile acestea", spune slujitorul Domnului.
PROBELE MUCENICULUI. Potrivit parintelui Bogdan, exista o scriere de epoca in care se descrie cum Gheorghe ii face o prezentare imparatului in care releva puterea pamanteasca si, mai presus de toate, ii arata ce inseamna puterea cereasca, puterea Domnului Hristos, Mantuitorul lumii. Vazand ca nu-l lamureste pe Gheorghe, imparatul da ordin ca acesta sa fie aruncat intr-o varnita ce clocotea. Tanarul scapa teafar. Maniat la culme, imparatul pune sa fie batut cu niste cuie, dar el scapa sanatos. Mirat, Diocletian il chema si-l intreaba cum a facut de a scapat teafar din toate cele la care a fost supus. "Oricand prin puterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos", i-a raspuns Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Imparatul nu a mai putut sa suporte infruntarea tanarului, ajuns la paroxism, el a ordonat sa-i fie taiat capul Sfantului in ziua de 23 aprilie 204. Un motiv in plus pentru fapta sa odioasa il constituia faptul ca, insusi imparateasa Priscia, sotia lui Diocletian, s-a convertit la crestinism si s-a botezat sub numele de Alexandra. O data cu ea s-a botezat si fiica ei, Valeria.
SFANTUL SI MINUNILE LUI. "Marele Mucenic Gheorghe a impresionat o lume intreaga, imediat dupa moartea sa, el s-a bucurat de sfintenie. Marele Mucenic Gheorghe a inviat boul unui om amarat si a vindecat de boala copii, dupa cum spun documentele istorice. Foarte multi soldati ai Imperiului Roman s-au vindecat dupa ce s-au rugat la Sfant si la moastele acestuia. Acest lucru l-a inradacinat pe Sfant in constiinta credinciosilor", afirma parintele Bogdan.
MOASTELE
|
O mare dorinta a preotilor de la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou si a credinciosilor ce se roaga in acest lacas de cult este aceea de a aduce in Biserica o parte din moastele Sfantului. "Dupa spusele unor comentatori crestini romani, o parte din craniul Sfantului s-ar afla la Manastirea Ciolanu. Ce stim sigur, dupa ultimele cercetari intreprinse, este ca parte din trupul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe se afla la o manastire sarbeasca din jurul Caransebesului. S-a incercat o intelegere cu sarbii sa ne dea si noua putine moaste sa aducem si noi aici la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, din Bucuresti, dar, deocamdata, nu s-a ajuns la o intelegere cu ei", afirma parintele Bogdan.
|
Citește pe Antena3.ro
CTITORIREA LUI CONSTANTIN BRANCOVEANU
| ||||
|
|
Legenda balauruluiVenerarea Sfantului a inceput imediat dupa moartea sa. Astfel s-a creat o puternica traditie legata de acest Sfant. Datorita acestei puternice traditii crestine existente in lume, legata de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Anglia si Georgia l-au ales ca sfant national. O alta parte a traditiei a facut ca majoritatea domnitorilor romani, incepand cu Mihai Viteazul si Stefan cel Mare, sa aiba alaturi de steagurile Tarii Romanesti sau ale Moldovei steaguri cu imaginea Sfantului Gheorghe in lupta cu balaurul.Iconografia bisericeasca pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Aceasta imagine se leaga de o legenda aparuta in secolul al XII-lea. Legenda spune cum Sfantul Gheorghe a salvat o cetate numita Silena, din Libia. Sfantul a ucis balaurul strapungandu-l cu sulita. El a salvat astfel cetatea si pe fiica regelui, tanara fiind foarte aproape de a cadea prada monstrului. Crestinatatea pastreaza amintirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe ca pe un odor alaturi de cea a Sfantului Mare Martir Dimitrie Izvoratorul de Mir, patronul Tesalonicului, mort un an mai tarziu.
Ganduri si sfaturiCei care vor sa i se roage Sfantului Mare Mucenic Gheorghe pot sa foloseasca Troparul Sfantului: "Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci ocrotitor, neputinciosilor doctor, imparatilor aparator, purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre".Parintele Bogdan, paroh al Bisericii Sfantul Gheorghe cel Nou din Bucuresti, a tinut sa adreseze cateva cuvinte credinciosilor in pragul Sfintelor Sarbatori Pascale. "Sa ne rugam permanent sfintilor, pentru ca si pamantul romanesc are atatia sfinti. Intotdeauna sfintii ne ajuta, ne apara si ne inconjoara cu puterea lor harica. Pentru a fi ajutati, trebuie sa avem o credinta puternica si smerenie. Fie ca sarbatorile care vin si Sfantul Gheorghe sa va lumineze si pe voi, si pe noi. Sa ne ajute Dumnezeu sa avem putere de munca, sanatate si sa invingem relele sufletesti si trupesti care ne ating. Amin!" |