x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blejnar, capo di tutti capi

Blejnar, capo di tutti capi

de Gabi Golea    |    05 Feb 2012   •   15:14
Blejnar, capo di tutti capi

Seful ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat penal, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, pentru instigare la evaziune fiscala. Stirea ca demnitarul este anchetat de DNA a fost data vineri de postul de televiziune RTV si nu a fost dezmintita pana in prezent. Sambata, intrebat de jurnalisti, premierul a declarat ca nu este la curent cu aceasta situatie si s-a abtinut de la comentarii.

Seful Fiscului apare in acest dosar, potrivit surselor citate, ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina. Capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania, care are legaturi si cu mafia italiana. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat inca de anul trecut in atentia procurorilor an­ti­co­ruptie. DNA a dispus in decembrie 2011 trimiterea in judecata a petrolistului oradean, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscala si trafic de influenta. Despre ac­ti­vitatea "retelei Racz", Jurnalul Na­tio­nal a scris inca prin primavara anului 2010, sub titlul "Mafia se adapa la pompa de benzina" .

Potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie, alaturi de Racz au mai fost trimise in judecata la 20 decembrie 2010 alte 14 persoane, printre care si bihoreanca Stroie Carmen, sef laborator la Ecodiesel, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat si complicitate la favorizarea infractorului. Potrivit rechizitoriului Racz Peter Attila (seful gruparii), fratii Livadariu Ion si Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere, ce au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu peste 20 de milioane de euro. In demersul lor, acestia au folosit antrepozitul fiscal al TEXAS GRUP Slobozia, intreaga activitate fiind realizata prin persoane interpuse (cum ar fi inculpa­tul Ciocoi Florin – administratorul de drept), cu un nivel de scolarizare redus si fara pregatire in elaborarea unor operatiuni comerciale in care sunt rulate sume de ordinul mi­li­oa­nelor de euro. Mecanismul viza, in esenta, comercializarea de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor.

Un dosar ingropat...
Sorin Blejnar si Atilla Racz au mai fost anchetati de DNA in 2008, in urma unui denunt al unui om de afaceri prahovean, Vlad Constantin. Blejnar a fost acuzat atunci ca prin Racz Atilla percepea mita pentru fiecare cisterna cu motorina care intra in tara, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul sefului de la Garda Financiara, structura centrala. In denuntul de la DNA, Constantin a povestit cum Racz Peter a incercat sa ii cumpere firma. Compania prahoveanului era importanta pentru reteaua de contrabandisti, pentru ca avea autorizatie de import si comercializare combustibili in Romania. Dupa refuzul omului de afaceri de a-si vinde compania, a fost napadit de controale. Intr-un singur an, Garda Financiara i-ar fi calcat pragul de 73 de ori.

… si apoi dezgropat
In vara lui 2011, seful sectiei de com­batere a coruptiei, Lucian Pa­pici, a infirmat ordonanta de neincepere a urmarii penale din 2009 si a deschis un nou dosar. "Disjungerea cauzei cu privire la denunturile din dosar in le­gatura cu savarsirea infractiunii de instigare la evaziune fiscala, alaturi de Racz Peter Attila si de catre func­tionari fosti sau actuali din institutiile statului, Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin si cercetarea in acelasi dosar ce va fi inregistrat la DNA – Sectia de combatere a coruptiei. Am constatat ca este necesara reaprecierea probatiunii obtinute prin aceste mijloace de proba, intrucat sunt date si indicii serioase ale sa­varsirii unor fapte de coruptie. (…) Dispun infirmarea din oficiu a rezolutiei emise de procurorul de caz la data de 5.10.2009 (…) in vederea continuarii cercetarilor penale", se mentioneaza in dosarul cauzei, citat de publicatia prahoveana altPHel.

Stenograma convorbirii Racz si Constantin
Racz: Mai, tata, tu ai facut o greseala, nu stiu ce ai vorbit de el.
Vlad Constantin: De cine?
Racz: De omu’ de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui...
Vlad Constantin: a... de Sorin? Asa.
Racz: Ai vorbit prostii. Ca-l termini tu, ca-l dai tu jos.
Vlad Constantin: Ba, m-au enervat aia la control atunci, ma.
Racz: Stiu, tata, da’ ai zis, ai vorbit prostii si s-a enervat lumea (...)
Vlad Constantin: Si nu putem sa cadem la pace, asa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, ma, putem, da’ ...a ... Deci, ca sa te lase el in pace, da, asta se poate. (...)
Vlad Constantin: Pai, si cum facem cu asta, cu Sorin, sa ne lase?
Racz: Pai, vorbesc eu (...) la tona se plateste (...) 25 de euro la tona de motorina.

Dialoguri care nu lasa loc de indoiala
SMS, 24.09.2010, ora 17:34, Marta Codrut Alexandru catre A. Racz: "Nu mai scoate masinile pana dupa 1 octombrie. Decat cu marfa buna. Arunca orice hartiute si agende ai. Schimba telefoanele. Asa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se stie".
Convorbire 4.03.2011
Livadariu Stelian: Tu nu intelegi, firma e luata la ochi, e in filaj! Firma e in filaj. Nu poti face nimic cu ea. Da’ nu mi-o z... mi-o zis oameni ai de sus! Aia e terminata (...) Vor sa ajunga la Sorin (in soapta) Blejnar.
Harasim Cornel: Blejnar?
(Sorin Florea si Sorin Blejnar sunt cei doi Sorin care se regasesc in interceptarile procurorilor DNA. Florea este comisar general adjunct al Garzii Financiare. Potrivit DNA, este si unul dintre prietenii apropiati ai fratilor Livadariu Ion si Stelian, acolitii lui Racz Peter Atilla, capul retelei de contrabanda.)
Convorbire 21.02.2011
Marta Codrut Alexandru: Bine, atunci, ma cauti joi sa-mi aduci aparat nou.
Racz Peter Attila: Da, da, pai, asa fac.
Marta Codrut Alexandru: Ok, nu-i o... nu-i o problema de asta si poate nu vii cu mana in buzunar, asa...
Convorbire 25.03.2011
Harasim: Nu ti-am mai zis o data ca l-o chemat? Tu nu m-ai crezut...
Livadariu Stelian: Aicea si pe urma si la DNA? Pentru Sorin si cu Sorin ala? DNA-ul te ia cand cu anticoruptie! Ai inteles? (...)
Livadariu: Daca astialalti! Sorin ala acuma...
Harasim: Cum?
Livadariu: Sorin de la ... (neinteligibil)
Harasim: Da’ asta ce mai zice, Sorin? Ce?
Livadariu: Sorin e urmarit pas cu pas!
Harasim: Care din ei? Amandoi! (...)
Harasim: Si cu cine ai vorbit? Cu Florea sau cu...
Livadariu: Nu, Sorin.
(...)
Livadariu Stelian: Tu nu ai vazut ce l-au vrut sa-l... tocat prin televiziune? O iesit bine, a fost destept aici. L-o luat pe "nu" in brate: Nu, nu, nu! Ai vazut cum? Il tin aia. Iti dai seama ca pe urma a fost la Parchet.

×
Subiecte în articol: special dna ancheta sorin blejnar