CUTREMURUL - FURIA PAMANTULUI
Cladiri care altadata erau mandria Bucurestiului au ajuns pe lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic. Sunt asa-numitele blocuri cu "bulina rosie".
CARMEN PLESA
PE BULEVARD. Blocul Patria, care se aflape lista cladirilor cu probleme,
a fost construit in 1929
|
MAGHERU. La numarul 20, pe Magheru, lipit de cladirea Teatrului "Nottara", e unul din imobilele introduse pe lista cu "bulina rosie". Nu ca aceasta bulina ar fi undeva la vedere. Mai mult, Ana Ionescu, presedinta asociatiei de locatari, sustine ca blocul a fost trecut dintr-o eroare pe lista cladirilor periculoase. "Nu cred ca trebuie sa existe pe acea lista pe motive ca: "imobilul se afla pe bulevard, lipit de un teatru la care vine multa lume". Cel care a facut expertiza cladirii a spus ca blocul e din 1935. Noi am gasit acte care arata ca e din 1946", spune Ana Ionescu, care locuieste in bloc din 1960. Majoritatea locatarilor sunt pensionari si nu vor sa auda de consolidare.
BALCESCU. Blocul Wilson, construit pe Balcescu la numarul 25, a intrat in consolidare din septembrie 2002. Actiunea ar fi trebuit sa dureze un an. Dar termenul s-a prelungit. La scara 3 locuieste doar o singura familie. Toti ceilalti s-au mutat pe perioada consolidarii. De altfel, e aproape imposibil sa traiesti normal intr-un astfel de bloc. Se intrerup cand gazele, cand lumina, cand apa. De la parter pana la mansarda e plin de moloz. Doar sase familii din cele 98 din bloc s-au opus consolidarii. Unul dintre cei care au refuzat a spus ca... isi executa singur consolidarea. Cand au venit cei care faceau expertiza tehnica, spune secretarul care se ocupa de bloc, au vazut ca unul din vechii stalpi de sustinere era retezat, iar cel nou, construit dupa â77, era facut de mantuiala. 76% din suma totala a mers la consolidarea structurii, restul a fost pentru arhitectura, finisaje, instalatii. Potrivit secretarului, un proprietar va trebui sa plateasca, la final, pentru consolidare, cam 230 de euro pe metru patrat.
Citește pe Antena3.ro
ISTORIE IN BLOCUL WILSON
|
Cand a fost facut, in 1935, blocul Wilson era mandria bulevardului. La parterul cladirii, construita in forma de potcoava, era un restaurant. La parterul coltului, unde se imbinau scara situata pe fosta Strada Onesti (azi Dem I. Dobrescu) cu cea de pe Balcescu, exista un restaurant. Deasupra aceluiasi colt de bloc era o platforma de tragere aeriana, construita in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe vremea comunistilor, sefii s-au tot perindat la restaurantul de la parter. Si, cum nimeni nu se preocupa de norme de constructie, au daramat cativa pereti: localul trebuia sa arate mai bine. S-a nimerit sa fie tocmai peretii de rezistenta. La cutremurul din 1977, tot coltul la parterul caruia era restaurantul s-a prabusit. "Asa au ajuns cei care aveau apartamente acolo sa ramana, din 140 de metri patrati, cu cate o suta", isi aminteste secretarul blocului.
|
PATRIA
|
Nu intentionam sa-i speriem pe cinefili, dar una din cladirile considerate "pericol public" si aflate pe lista cu risc seismic de gradul I e blocul Patria, cel la parterul caruia se afla si cunoscutul cinematograf. Nu veti gasi la vedere "bulina rosie" care sa va avertizeze asupra riscurilor. Partea "turn" a cladirii e e facuta pe o structura elastica si se pare ca e si cea mai rezistenta. Numai ca unul din stalpii de sustinere e mai putin solid. Familia Solomonescu locuieste in cladire de 25 de ani. Apartamentul lor are 100 de metri patrati si arata exact ca in albumele din perioada interbelica: cu living mare, canapele pufoase, obiecte de arta care iti iau ochii. Bun gust in fiecare coltisor. Cei doi ar dori ca blocul sa fie consolidat. "Desi dureaza cam mult - poate doi ani, si la varsta noastra ajungi mai usor la Belu", glumeste doctorul Solomonescu (foto). "Blocul acesta arata destul de bine dupa cutremurul din â77. Asta nu inseamna ca va rezista si la urmatorul cutremur mare. Eu am stat numai prin ruine, am scos morti, in 1977. Stiu ce inseamna", spune doamna Solomonescu, care e constructor de profesie. "Blocul a intrat in consolidare dupa 1977, dar, cand lucrarile nu erau nici pe departe la final, Ceausescu a spus: "Gata, ajunge!"", isi aminteste doamna Solomonescu.
|
Facilitati pentru consolidari
Proprietarii locuintelor - persoane fizice, din cladirile multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, beneficiaza de urmatoarele facilitati financiare: asigurarea din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a sumelor necesare proiectarii si executarii lucrarilor de consolidare pentru cresterea gradului de siguranta la actiuni seismice al constructiilor existente; restituirea, la terminarea consolidarilor, a sumelor avansate de la bugetul de stat pentru executarea consolidarilor, in rate egale, fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani; scutirea de la plata ratelor lunare, pe perioadele in care realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe membru de familie.