x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Boier pe Drumul Mătăsii

Boier pe Drumul Mătăsii

de Adrian Mogos    |    25 Sep 2007   •   00:00
Boier pe Drumul Mătăsii
Sursa foto: PAULA NEAMTU/

Primarul reşiţean Liviu Spătaru a cheltuit din bugetul instituţiei pe care o conduce aproape 9.000 de euro pentru o excursie de patru zile in China şi Anglia. Şi asta, in timp ce procurorii DNA Timişoara il căutau să-l audieze, printre altele, de luare de mită şi abuz in serviciu contra intereselor publice in formă continuată.


Primarul reşiţean Liviu Spătaru a cheltuit din bugetul instituţiei pe care o conduce aproape 9.000 de euro pentru o excursie de patru zile in China şi Anglia. Şi asta, in timp ce procurorii DNA Timişoara il căutau să-l audieze, printre altele, de luare de mită şi abuz in serviciu contra intereselor publice in formă continuată.

In 1675, marele cărturar Nicolae Milescu Spătarul a plecat in călătoria sa spre China ca emisar al ţarului Alexei Mihailovici. In 2005, Liviu Spătaru, primarul municipiului Reşiţa, i-a călcat pe urmă şi a plecat şi el in China, insoţit de directorul Adrian Chebuţiu de la UCM Reşiţa, angajatul unor oligarhi ruşi. Din China, primarul a plecat tocmai la Sherwood, locul in care altădată Robin Hood impărţea dreptatea, pentru a intălni un om de ştiinţă.


CU FOFĂRLICA. Pe site-ul primarului reşiţean Liviu Spătaru - www.spataru.rohost.ro/web - se poate consulta o informare publicată miercuri, 3 noiembrie 2005, in legătură cu vizita acestuia in China şi Anglia. Ca un bun primar care este, Spătaru a decis că este bine ca reşiţenii să ştie ce a făcut el in Orientul Indepărtat, aşa că, precum am menţionat, la 3 noiembrie a publicat informarea despre vizita pe care tocmai a efectuat-o "in perioada 7.11.2005- 9.11.2005 in Shanghai". Ce a uitat Spătaru să le zică reşiţenilor este şi costul acestei călătorii. Acest mic amănunt l-am aflat de la Gabriel Ionescu, administratorul public al oraşului, care a dat dispoziţie unei angajate a Primăriei care a lămurit situaţia. Primarul Liviu Spătaru a cheltuit 26.565,45 RON, adică aproape 7.600 de euro pentru destinaţia China, in perioada 06.11-09.11.2005, scopul fiind "colaborare a municipiului Reşiţa + UCM Reşiţa la fabricarea de motociclete".


CHINA. Textul informării este preluat de pe site-ul primarului fără a modifica nimic, exprimarea aparţinăndu-i: "In perioada 7.11.2005-9.11.2005, m-am deplasat la ShanGhai, in China impreună cu domnul Adrian Chebuţiu Director General UCMR SA. Sosirea in China a fost in data de 7 noiembrie 2005. In data de 8.11 2005 LA ORA 9:30, ne-am intălnit cu Shanghai Foreign Investment Comision din cadrul Guvernului Municipal Shanghai, după care n-am deplasat in oraşul Wuxi, am vizitat fabrica de motociclete FUTONG şi am purtat discuţii cu reprezentanţii fabricii de motociclete. In data de 9.11.2005 am semnat un act preliminar de asociere cu reprezentanţii fabricii de motociclete FUTONG, pentru consolidarea relaţiilor cu Municipiul Reşiţa. La discuţii am lansat o invitaţie la Reşiţa reprezentanţilor fabricii de motociclete şi domnului viceprimar al oraşului Wuxi, Jianguo Ma, pentru a semna actele necesare atăt pentru infrăţirea cu Municipiul Reşiţa, căt şi pentru a stabili detaliile colaborării. In data de 10.11.2005 am plecat din Shanghai spre Londra". La Londra, primarul şi-a intălnit consiliera personală, Cristina Tarbuzan, fata lui Constantin Tarbuzan, directorul CET Energoterm Reşiţa şi prieten foarte bun al primarului. Ea a cheltuit cu această deplasare 3.582,65 RON, puţin peste 1.000 de euro pentru o zi şi jumătate, diurna fiind şi ea consistentă, aproape 280 de euro. Şi totul pentru un "schimb de experienţă pentru realizarea parcului industrial". Trebuie spus că oraşul Wuxi este la 128 km de Shanghai, iar un bilet Bucureşti - Shanghai costă in jur de 900 de euro, unul Shanghai - Londra aproximativ 800 de euro, iar Londra - Bucureşti in jur de 350, tarifele fiind pentru transport dus-intors.

Diurna primarului pentru cele căteva zile petrecute in China a fost de trei ori mai mare decăt cea a unui militar romăn din Irak sau Afganistan.


ANGLIA. Tot la 3 noiembrie 2005, Spătaru a emis informarea către reşiţeni in legătură cu ce a făcut el la 11 noiembrie 2005 in Anglia, mai precis prin locurile pe unde Robin Hood ii punea la grea incercare pe bogătaşi: "In urma unei invitaţii venite din partea Casei Regale m-am deplasat la Londra, impreună cu domnişoara Cristina Tarbuzan, pentru o vizită la Sherwood. Sherwood Energy Village este o fostă zonă minieră din inima Angliei. După ce zona a fost exploatată pănă in momentul in care a ajuns la sol sterp, a devenit ineficientă, fără producţie şi posibilitate de exploatare. Domnul Stan Crawford, in momentul de faţă Managing Director, a studiat posibilităţile accesibile pentru această zonă, a accesat mai multe programe europene şi a inceput prin producerea de cărămidă din solul sterp la care au ajuns. In data de 11.11.2005, am vizitat punctele de lucru in care sunt in desfăşurare proiectele accesate pănă in acest moment in Sherwood Energy Village.

Alteţa sa Principele Radu ne-a insoţit pe toată durata delegaţiei. Impreună cu Casa Regală, am stabilit o intălnire cu domnul Stan Crawford, care se va deplasa la Reşiţa in luna aprilie pentru a ne impărtăşi din experienţa sa in demararea lucrărilor pentru zona industrială". Am solicitat conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile publice, date despre deplasările in China şi Anglia. Primarul Spătaru a precizat că scopul călătoriei a fost infiinţarea unei societăţi mixte romăno-chineze pentru producţia de motociclete, perioada deplasării fiind 06.11-10.11.2006, cu totul alta decăt datele din informare sau cele oferite de subordonaţi, arătănd că in iunie 2006 chinezii de la Futong au venit in Romănia, dar degeaba şi nu la invitaţia primarului, deşi el se lăudase că ii invitase.


RĂSPUNS. Deranjat de intrebările legate de cele două deplasări, Spătaru nu s-a putut abţine să nu dea frău imaginaţiei, emiţănd un răspuns pe măsură, dănd dovadă de o bună cunoaştere a legii: "Pentru a fi pe deplin transparent faţă de Legea nr. 544/2001, doresc să vă intreb şi eu de ce mă hărţuiţi fără să-mi spuneţi in temeiul aceleiaşi legi care este cifra de afaceri a Jurnalului Naţional, căt din această cifră de afaceri vă aparţine, dacă v-aţi declarat veniturile şi dacă sunt inregistrate, pe ce site pot să văd declaraţia dumneavoastră de avere.

Vor urma şi alte intrebări legate de veniturile dumneavoastră şi de venitul dumneavoastră politic. «Et in Arcadia ego»! Şi eu sunt jurnalist! Deocamdată, vreau să vă spun cu tot respectul că nu mă plăng de hărţuire, dar mă voi plănge pentru prea multă «simpatie». Vă rog să nu fiţi blănd, pentru că informaţia ustură! La pantofi port numărul 42, nu port maieu, am Rh negativ şi la lege port 544/2001/P/S (P = Pit Bull ; S = stăpăn). Din eleganţă nu intreb de L, adică de lesă. Mănănc puţin, in general o dată pe zi, şi niciodată cu găndul la dumneavoastră. In general, găndul la dumneavoastră se produce după ce mănănc, sperănd că doi bărbaţi pot discuta inclusiv sub scutul Legii 544/2001, dacă respectă acel gentelman-agreement făcut iniţial. Dacă inţelegerea nu este respectată, cunosc un sat din Irlanda de Nord in care un om produce scobitori din lemn de Teck irlandez cu care se scobeşte in fiecare zi la piciorul stăng numărul 3 intre degetele 5 şi 6. Această informaţie o puteţi găsi doar pe internet pe adresa http://mogosule.pd, pe care sperăm să putem să o intreţinem noi din sponsorizări. Penultimele informaţii sunt autentice şi conforme cu realitatea. Menţionez că pe intreaga durată a călătoriei de care vă interesaţi n-am fost la toaletă. Aşadar, biletul de călătorie a rămas intact. Il puteţi verifica".


Membru "Intelectual", judecat pentru fals intelectual

Liviu Spătaru este de profesie economist, profesor universitar şi a fost printre altele şi deputat in legislatura 1996-2000. Ca universitar a activat cel mai mult la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, unde de la cadru didactic asociat a ajuns in zece ani profesor universitar doctor, fiind şi prodecan sau prorector. Ca politician, a fost membru PCR, CPUN Caraş-Severin, a mai hoinărit şi prin Partidul Democrat, Alianţa pentru Romănia sau PNL. In curriculum vitae de pe propriul site, Spătaru menţionează că a fost: "iniţiator a patru proiecte de lege; coautor a 14 proiecte de lege; autor a peste 25 amendamente, 2 interpelări, 7 intrebări adresate Guvernului". O simplă verificare pe site-ul Camerei Deputaţilor arată cu totul altceva: 14 luări de cuvănt in plen, două declaraţii politice, cinci propuneri legislative iniţiate, dintre care două respinse şi două clasate definitiv pentru că erau contrare Constituţiei şi toate in coautorat, şi trei interpelări şi intrebări. Pe de altă parte, primarul Spătaru mai este şi vicepreşedinte al Societăţii Romăne pentru Protecţia Bunurilor Culturale, membru al "Clubului Intelectualilor" din Oraviţa, dar şi trimis in judecată de DNA Timişoara pentru luare de mită, abuz in serviciu contra intereselor publice in formă continuată, instigare la fals intelectual şi instigare la fals sub semnătură privată. Aceasta pentru că şi-ar fi forţat subordonaţii să incheie un contract de achiziţie de combustibil in urma căruia bugetul local a fost prejudiciat cu peste 130.000 de euro, beneficiind din partea căştigătorului contractului de o vacanţă in Muntenegru.


Pentru a mari - click pe imagine.

×
Subiecte în articol: special resita China primarul spătaru shanghai sp