x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Bomba" era incarcata ilegal

"Bomba" era incarcata ilegal

31 Mai 2004   •   00:00
"Bomba" era incarcata ilegal

EVENIMENT

Procurorul general are indicii ca o parte din camionul care a explodat ar fi fost incarcat necorespunzator, ceea ce a dus la amplificarea deflagrat iei de la Mihailesti, de saptamana trecuta. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a coordonat sambata cea de-a treia cercetare la fata locului in cazul tragediei de la Mihailesti.
MIRUNA PASA

Aproape 100 de procurori criminalisti, politisti si jandarmi, in frunte cu Botos, au impanzit sambata dimineata locul tragediei de la Mihailesti pentru a recupera ceea ce colegii lor nu au reusit sa faca pana acum. Cercetarile au durat aproape doua ore, timp in care circulatia pe Drumul European 85 a fost blocata. Specialistii criminalisti au stabilit ca autotrenul incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a reprezentat echivalentul a 6.000-8.000 de kilograme de trotil, mult mai mult decat se calculase initial.

INDOLENTA. Ilie Botos a ajuns la Mihailesti la ora 8:45 si a avut o surpriza neplacuta: anchetatorii buzoieni nu venisera inca, iar procurorul general a fost nevoit sa ii sune si sa le reproseze ca la 30 de minute de la ora stabilita pentru intalnire ei nu se prezentasera. In jurul orei 9:00 a inceput cautarea resturilor materiale si umane pe o raza de 550 de metri. La 10:00, accidentul a fost simulat cu un camion de acelasi tip cu cel implicat in tragedie.

INCARCARE ILEGALA. Potrivit lui Botos, forta extraordinara a exploziei ar fi fost cauzata de faptul ca o parte a incarcaturii a fost transportata in vrac, desi incarcarea azotatului de amoniu in aceste conditii este ilegala. "Va fi luat in calcul si acest aspect in momentul declansarii urmaririi penale", a precizat procurorul general. Cercetarile au indicat doua ipoteze ale producerii exploziei. Prima varianta este spargerea rezervorului TIR-ului prin frecarea de sol si lovirea lui de un cap de pod, in momentul rasturnarii. Un scurtcircuit la bateria camionului ar fi aprins plasticul in care este invelita aceasta, iar scanteia a provocat apoi aprinderea motorinei scurse si la explozia incarcaturii. A doua ipoteza este ca o sursa de foc din cabina soferului sa fi provocat aprinderea motorinei. Procurorii vor face si o reconstituire a pozitionarii victimelor inainte si dupa explozie. Astazi vor fi evaluate si distrugerile provocate locuintelor, cercetare imposibil de realizat sambata, pentru ca era Ziua mortilor si majoritatea satenilor era la biserica.

"Cauzele sunt foarte clare"

"Cauzele sunt foarte clare". Soferul e mort. El a dus camionul in sant. Probabil a adormit la volan sau cine stie ce altceva de natura umana. Din toate cercetarile, masina nu era una veche, ca sa fie supozitii de accident tehnic. Masina e una din anul 2000", a afirmat, sambata, presedintele Ion Iliescu, raspuzand unei intrebari legate de accidentul de la Mihailesti. El a aratat ca ancheta este in curs si ca "ar trebui lasati meseriasii sa-si faca meseria", pentru ca procurorii trebuie sa faca lumina fara sa fie influentati de "aprecierile, analizele, de factori emotionali". Seful statului a precizat ca asfaltarea trebuia facuta pentru ca este vorba desprea o sosea national.
×
Subiecte în articol: eveniment