x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Brâncoveanu, defrişat şi asfaltat

Brâncoveanu, defrişat şi asfaltat

de Monica Andrei Capatos    |    04 Sep 2008   •   00:00
 Brâncoveanu, defrişat şi asfaltat

12 HECTARE DIN MONUMENTUL ISTORIC PASATE DINTR-UN LOC ÎN ALTUL
Legi încurcate, interese imobiliare, măsuri administrative pripite, cu alte cuvinte o situaţie confuză planează acum asupra domeniului brâncovenesc. 12 hectare din cele 36 clasate drept monument istoric sînt atît în administrarea Consiliului Local Mogoşoaia, cît şi a Ministerului Culturii. În timp ce două hotărîri de Guvern se bat cap în cap, edilii se ceartă între ei iar pe baza unor avize ilegale obţinute de Primăria Mogoşoaia copacii din parcul istoric sînt tăiaţi şi aleile pavate.



Legi încurcate, interese imobiliare, măsuri administrative pripite, cu alte cuvinte, o situaţie confuză planează acum asupra domeniului brâncovenesc. 12 hectare din cele 36 clasate drept monumet istoric sînt atît în administrarea Consiliului Local Mogoşoaia, cît şi în cea a Ministerului Culturii. În timp ce două hotărîri de Guvern se bat cap în cap, edilii se ceartă între ei, iar pe baza unor avize ilegale copacii din parcul istoric sînt tăiaţi, şi aleile pavate.

"Palatul Mogoşoaia şi parcul istoric au fost construite de Constantin Brâncoveanu începînd cu 1681. Mulţi ani mai tîrziu, Martha Bibescu a început lucrările de restaurare, apelînd la o echipă de meşteri italieni. Restaurat şi remobilat, împrejmuit de un parc frumos, Palatul Mogoşoaia a primit – pînă în 1945 – vizita unor personalităţi străine şi române, de la diplomaţi englezi şi francezi la patriarhul Miron Cristea, Nicolae Iorga sau Pamfil Şeicaru. Timp de trei veacuri, Palatul a fost martor al unei zbuciumate istorii. Acesta a ajuns pînă la noi fără prea mari modificari, în structura sa putînd fi admirate elementele de bază ale stilului brâncovenesc. A fost restaurat în mai multe etape după 1945, cînd a fost declarat monument istoric". Ei bine, asta spune istoria despre "Palatele brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului" din Mogoşoaia. Despre ceea ce se întîmplă în zilele noastre cu siguranţă istoricii vor avea multe de scris.

Nebunia a început în 1989, cînd 12 hectare din domeniul brâncovenesc au ajuns în administrarea Sfatului Popular Bucureşti. Pînă în 1997, terenul respectiv a fost administrat de Primăria Capitalei. Ministerul Culturii însă a ajuns la concluzia că ar fi bine ca domeniul să fie reîntregit, fapt ce a şi fost făcut. Lucrurile s-au schimbat în 2002, cînd prin Hotărîrea de Guvern nr. 930 cele 12 hectare, atît de plimbate de la o instituţie la alta, au fost trecute în domeniul public al Consiliului Mogoşoaia, în condiţiile în care era vorba despre un parc, monument istoric. "Au urmat şicanele. Au spart gardul Palatului, refăcut cu fonduri europene. Am dat în judecată Consiliul Local al Comunei Mogoşoaia şi am cîştigat în instanţă. După ce a fost refăcut, la trei zile a fost spart din nou. Acum este la fel", ne-a spus Dan Croitoru, directorul adjunct al Centrului Cultural "Palatele Brâncoveneşti".

CONFUZIE VOITĂ.
Iţele s-au încurcat o dată cu trecerea timpului. În 2003, cînd Guvernul a făcut inventarul patrimoniului, la capitolul "Palatele Brâncoveneşti" au fost trecute 36 de hectare, teren ce teoretic făcea parte din domeniul public al statului. Cu alte cuvinte, cele 12 hectare atît de disputate au fost luate de la Consiliul Local şi lipite de domeniul boieresc. Situaţia s-a repetat şi în anii următori. Astfel, exista o hotărîre de guvern care trecea în administrarea Consiliului Local terenul cu pricina şi o alta apărută în 2003, care trecea în patrimoniul statului şi cele 12 hectare. Situaţia s-a repetat şi în anii următori.

Cei de la Consiliul Local Mogoşoaia au speculat momentul de ambiguitate şi în mai 2008 au intabulat cele 12 hectare din parcul istoric al Palatelor Brâncoveneşti, Primăria Mogoşoaia devenind proprietar al terenului, şi nu Consiliul Local. Mai mult, acest lucru a fost făcut fără ca Ministerul Culturii să fie înştiinţat. Pentru că ştiau care-i miza, cei de la Primăria Mogoşoaia s-au apucat de treabă. Pe lîngă proiecte schiţate deocamdată pe hîrtie, şi aici mă refer la PUZ-uri, au început aşa zisa reamenajare a unui parc. S-au făcut alei de beton, s-au tăiat copaci, s-au pregătit locuri pentru terase şi un restaurant. Şi asta pe un domeniu, considerat monument istoric. Nu ar fi pentru prima oară cînd se întîmplă aşa ceva. Probabil pe această idee au mers şi cei de la Mogoşoaia.

Deşi mocneşte de mult, scandalul a izbucnit la ultima şedinţă a Consiliului General al Capitalei, cînd problema parcului istoric şi al Palatelor Brâncoveneşti a fost discutată de aleşii generali. Pentru că nu s-a vrut să se afle adevărul, situaţia a fost prezentată în fel şi chip, soarta domeniului brâncovenesc fiind schimbată din jumătate în jumătate de oră. Pînă la urmă nimeni n-a înţeles nimic, singura hotărîre luată fiind aceea de a solicita Guvernului clarificarea problemei. Viceprimarul Comunei Mogoşoaia, Irinel Scrioşteanu, a recunoscut la ultima şedinţă a Consiliului General că pe cele 12 hectare au fost deja aprobate de către Ministerul Culturii cîteva PUZ-uri.

"DĂM BANI, DAR Sĺ ŞTIM DE CE". O altă problemă lăsată în coadă de peşte a fost legată de finanţarea domeniului brâncovenesc. Pentru că nu se ştie clar al cui este sau se vrea pasat în altă parte, parcul istoric şi Palatele Brâncoveneşti au rămas şi fără bani. Sumele alocate de Consiliul General al Capitalei pentru refacerea şi întreţinerea Parcului Mogoşoaia, care se ridică la aproximativ şapte milioane de lei, banii provenind din bugetul Bucureştiului sînt destinaţi unui obiectiv ce nu se află în administrarea municipalităţii. Pînă la soluţionarea cazului şi stabilirea regimului juridic va fi oprită finanţarea. "Avem multe proiecte, dar poate cel mai important este cel de reincludere a Centrului Cultural în circuitul turistic şi cultural al Municipiului Bucureşti. Uniunea Europeană l-a aprobat, este vorba de o finaţare de 25 de milioane de euro, bani care deocamdată sînt blocaţi, pentru că proiectul se referea la întreg domeniul brâncovenesc, adică la 36 de hectare", a precizat Dan Croitoru.

Defrişări în parcul istoric

După ce a intabulat cele 12 hectare, Primăria Comunei Mogoşoaia s-a pus pe treabă. A început lucrări de defrişare, de trasare a aleilor şi de asfaltare a drumurilor în parcul englez al Palatului Mogoşoaia, pe porţiunea situată la marginea zonei istorice, limitată de lac şi de iazul interior. Au avut şi aviz de la Direcţia de Cultură a Judeţului Ilfov. Nu de la Ministerul Culturii. Aşa că este ilegal. Lucru recunoscut şi de secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, care s-a mulţumit doar să constate ilegalitatea. "Pe noi nu ne interesează cine este proprietarul unui monument istoric, ci cum este protejat. Avizul obţinut de Primăria Mogoşoaia este ilegal. Din păcate, le-gea nu ne permite să-l retragem", ne-a spus Niţulescu nereuşind să explice cum protejează domeniul brâncovenesc din moment ce pe terenul aflat în administrarea Comunei Mogoşoaia s-au început lucrări asfaltare şi defrişare.

×