x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bucureşti, fratele nostru eşti!

Bucureşti, fratele nostru eşti!

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Sep 2009   •   00:00
Bucureşti, fratele nostru eşti!



S-a scris despre el, i s-au dedicat cântece, a fost fotografiat, pictat, desenat, iubit, urât, bârfit, lăudat, comentat. Bucureştiul este, incontestabil, o vedetă. În vârstă de 550 de ani. Şi cu aproape 2 milioane de "chiriaşi". Anul acesta, Capitala ţării este sărbătorită prin diverse evenimente cul­turale. Muzeul Naţional Cotroceni îi dedică Bucureştiului mai multe manifestări care au debutat la 12 septembrie şi se vor încheia la 20 septembrie.

"Bucureştiul meu iubit,/ Sufletul mi-ai perpelit/ De tine când sunt departe/ M-apucă un dor de moarte/ (...) Bucureştiul meu iubit,/ Ce-ai făcut de m-ai vrăjit/ Bucureşti, Bucureşti, fratele meu eşti/ Bucureşti, Bucureşti, tu mă-nveseleşti." Dacă nu Gică Petrescu, atunci cine altcineva ar fi putut glăsui mai cu patimă şi dor despre oraşul pentru care aroma de altădată nu mai există decât în amintiri? Şi-au mai fost artişti mari, precum Maria Tănase, Marina Voica, Simona Cassian şi Trio Grigoriu, Dan Spătaru, Angela Similea, Irina Loghin, Aurelian Andreescu, Luigi Ionescu, Mircea Vintilă, care au cântat (sau mai cântă, uneori) cu voie bună despre acest oraş, deşi poate că imaginile transpuse în cântecele lor nu mai au nici o legătură cu ceea ce se petrece în zilele noastre. Totuşi, măcar o ideea a ceea ce a fost odată va avea oricine va fi martorul evenimentelor culturale dedicate Capitalei României.


MUZICĂ, TEATRU, IMAGINI, COSTUME
Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului (20 septembrie 1459), a 350 de ani de când Bucureştiul a devenit Capitala Ţării Româneşti (1659) şi a celei de-a XVII-a ediţii a "Zilei Europene a Patrimoniului" (19 septembrie 2009) - a cărei temă este anul acesta "Accesul către monumentele istorice", Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte până la 20 septembrie o serie de evenimente culturale reunite sub genericul "Din Bucureştiul de altădată... muzică, teatru, imagini, costume".

Aşadar, secvenţe care vor duce cu gândul la Bucureştiul de mai demult se vor regăsi în această săptămână la Muzeul Naţional Cotroceni, acolo unde se încearcă readucerea atmosferei de acum cinci secole, prin evenimentele organizate în cadrul "Zilelor Bucureştiului". Concerte, expoziţii în aer liber, spectacole de teatru alături de multe personaje în costume de epocă le găzduieşte Grădina Cotroceni până duminica viitoare.

În week-end-ul trecut, organizatorii le-au oferit bucureştenilor un "Rendez-vous la Cotroceni" (a fost programul de muzică cu atmosfera de altădată a Bucureştiului, susţinut de Silviu Biriş, actorul Teatrului Naţional Bucureşti) şi le-au făcut o "Invitaţie la vals" (aşa s-a numit concertul susţinut de Teatrul Naţional de Operetă «Ion Dacian»). În cursul zilei de astăzi, este programat concertul de chitară clasică şi flaut susţinut de Ion Bogdan Ştefănescu şi Costin Soare, joi seară, începând cu ora 19:00, Paula Seling va avea un recital (pian şi voce), printre piesele interpretate de ea numărându-se şi unele mai vechi, iar vineri, un alt moment muzical va fi asigurat de Liana Lungu.


EXPOZIŢIE CU VĂNZARE
În ultimele două zile trecute în programul evenimentelor de la Muzeul Cotroceni este bifată şi o expoziţie cu vânzare (în grădina Palatului) - "Început de veac la Cotroceni" (între orele 11:00-18:00), expoziţie ce reconstituie atmosfera de început de secol în Bucureşti şi la Palatul Cotroceni, până la izbucnirea primului război mondial (1900-1914) şi în cadrul căreia vor putea fi admirate automobile de epocă (Olds Patent - 1888, Ford - 1921), un velociped din 1900, aparate de fotografiat de epocă, imagini reprezentând Palatul Cotroceni, familia regală şi princiară, monumente şi clădiri din Bucureşti, machete de emisiuni filatelice reprezentând, de asemenea, monumente şi clădiri din Bucureşti.

Atmosfera de epocă va fi completată de cărţi poştale cu familia regală, cărţi şi albume de călătorie, cărţi purtând semnături ale unor personalităţi române şi străine, cărţi vechi de bucate, meniuri, partituri muzicale, obiecte de artă decorativă, picturi, gravuri, piese de mobilier de mici dimensiuni, obiecte meşteşugăreşti, costume populare aduse de anticari. Începând cu ora 15:00, trupa AS (formată din studenţi ai Facultăţii de Teatru din Bucureşti) prezintă spectacolul "D'ale lui Nenea Iancu" (sptectacol care se va juca şi în cursul zilei de duminică), iar Silviu Biriş va spune "Bonsoir Mon Cher" sâmbătă seara, de la 19:00, într-un spectacol de teatru.
SCHIMBAREA GĂRZII LA PALATUL COTROCENI
Duminică, 20 septembrie, se marchează 550 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti (20 septembrie 1459). Nu rataţi evenimentele care vor avea loc în această zi începând de la ora 11:00: reconstituirea schimbării gărzii la Palatul Cotroceni (moment susţinut de Regimentul 6 Dorobanţi "Mihai Viteazul"), spectacol de teatru, expoziţie cu vânzare, recital Florin Niculescu şi invitaţii săi. Prin toate aceste manifestări, Muzeul Naţional Cotroceni doreşte să readucă în memoria publicului parfumul unor timpuri demult apuse, o lume gălăgioasă şi colorată în soarele de acum un veac, dintr-un oraş cu o poveste fără sfârşit - Bucureşti, oraş în care s-au născut de-a lungul timpului perso­nalităţi precum Barbu Catargiu, Costache Caragiale, Ion Ghica, C.A. Rosetti, Nicolae Bălcescu, Petre Ispirescu, Alexandru Macedonski, Elena Văcărescu, Tudor Arghezi, Mateiu Caragiale, Henri Coandă, George Topârceanu, Martha Bibescu, Ion Sadoveanu, Camil Petrescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Dinu Lipatti, Liviu Ciulei, Neagu Djuvara, Ilie Năstase, Oana Pellea, Cristi Puiu, Alexandra Maria Lara şi alţii.


ORAŞUL ĂSTA E VIAŢA MEA
Pentru că au fost invitaţi să facă parte din programul special organizat zilele acestea la Muzeul Cotroceni, Paula Seling şi Silviu Biriş au zugrăvit fiecare, în câteva cuvinte, oraşul pe care-l celebrează şi ei. Actorul Silviu Biriş s-a născut la 6.10.1973 în Bucureşti. "Chiar sunt mândru că sunt bucureştean. Pentru mine, oraşul ăsta este o sursă de inspiraţie, de existenţă, înseamnă familia, prietenii. Este viaţa mea - scurtă, lungă, atât cât o să fie ea. Plâng de fiecare dată când îl văd trist, înecându-se în poluare, şi sunt fericit de fiecare dată când îl văd plin de culoare. Iubesc străzile din centrul Capitalei, urăsc clădirile noi - dar nu pe toate -, acei mamuţi care umbresc totul în jurul lor. Sunt întristat de faptul că bucureştenii nu-şi iubesc oraşul la fel de mult cum o fac locuitorii celorlate capitale europene. IUBESC BUCUREŞTIUL! Şi dacă nu putem trăi ca acum 100 de ani, măcar să ne prefacem, să încercăm să fim mai atenţi cu cei din jurul noatru. Aş fi foarte trist dacă, atunci când vor fi mari, copiii mei vor părăsi Bucureştiul."

Paula Seling, născută în ziua de Crăciun, în 1978, la Baia Mare, a venit în Bucureşti acum mai bine de 11 ani. În 1995 şi-a întâlnit pentru prima dată actualul soţ, în cadrul unui festival la care amândoi erau invitaţi. Chiar dacă povestea lor de dragoste s-a înfiripat câţiva ani mai târziu, se poate spune că ea s-a petrecut în... Bucureşti şi datorită... Bucureştiului.
"Îmi place partea veche a acestui oraş, îmi place să mă plimb pe străzile mai vechi, să admir clădirile cu arhitectură veche şi mi-ar fi plăcut să nu fie un oraş atât de aglomerat. Dar, probabil, ca şi mine, foarte mulţi locuitori s-au strâns aici de prin alte colţuri ale ţării şi, dacă nu mi-ar fi plăcut Bucureştiul, aş fi plecat de mult. Îmi place că aici văd parcuri foarte frumoase şi mă simt special atunci când văd Bucureştiul noaptea. Are o altă o culoare, aparte. Nu-mi place faptul că nu sunt respectate deloc regulile privind circulaţia de pe benzile pentru biciclişti. Deseori mă deplasez cu bicicleta şi este frustrant să fiu nevoită tot timpul să claxonez şi să aten­ţi­o­nez lumea care circulă pe acest traseu dedicat bicicliştilor."

×
Subiecte în articol: special