x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bursa Guvernului, o mare ţeapă

Bursa Guvernului, o mare ţeapă

de Veronica Micu    |    17 Mai 2008   •   00:00
Bursa Guvernului, o mare ţeapă

Guvernul României a lansat în 2004 programul special de burse intitulat "Cariera ta, o şansă pentru România". Absolvenţii, în şcolarizarea cărora s-au investit 6 milioane de euro, ar fi trebuit să lucreze ca manageri publici în administraţie, postul fiindu-le garantat. Ca orice proiect făcut să dea bine în ochii europenilor, programul s-a dovedit a fi un fiasco. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice, aceste posturi nu există în organigramă, iar acolo unde există, ele se ocupă prin concurs.



6.000.000 euro = zero manageri publici

EŞEC ● Tinerii şcoliţi pe bani mulţi în străinĂtate aşteaptă în zadar posturile în administraţie
Prin programul Bursa Specială Guvernul României (BSGR), statul român a investit circa 6 milioane de euro pentru a pregăti manageri publici în universităţi din străinătate. Rezultatul? Un eşec total. Tinerii întorşi de la studii nu-şi primesc posturile promise, autorităţile implicate nerespectîndu-şi obligaţiile contractuale.

În luna martie a acestui an, Jurnalul Naţional a scos la iveală faptul că tinerii care au terminat ciclul 2 al Proiectului Tinerilor Profesionişti (Young Professional Scheme), au aşteptat luni în şir pentru a fi repartizaţi ca manageri în administraţia publică. YPS, finanţat de Uniunea Europeană cu peste 7 milioane de euro, este un program care pregăteşte tot manageri publici. YPS şi BSGR merg în paralel, fiind două programe pentru care s-au investit deja peste 13 milioane de euro. Cu toate acestea, deşi contractul le obligă, instituţiile implicate sînt incapabile să ofere tinerilor absolvenţi posturi în administraţia publică.

Început cu mare tam-tam în 2004, sub sloganul "Cariera ta, o şansă pentru România", programul BSGR nu a făcut decît să dea bine în rapoartele europene. În spatele proiectului, finanţat în proporţie de 90% prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), nu a existat niciodată vreo dorinţă reală de reformare a administraţiei publice. La patru ani de la iniţierea acestui program, deşi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, nici un absolvent BSGR nu are acest statut. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice aceste posturi nici măcar nu există în organigramă, iar acolo unde există postul se ocupă prin concurs.


ADMINISTRAŢIE IMPOTENTA. În 2004, Parlamentul României a adoptat Legea 157, prin care s-a instituit BSGR, program al cărui principal finanţator este Guvernul României în timp ce Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite (PNUD) cofinanţează şi implementează proiectul.

Scopul: sprijinirea tinerilor români cu vîrsta pînă în 35 de ani în vederea efectuării de studii în cele mai prestigioase universităţi din statele membre ale UE sau la cele din SUA.

Condiţia: întoarcerea acestora în ţară după finalizarea studiilor şi preluarea unei poziţii de conducere sau de manager public în administraţia publică sau în organizaţiile internaţionale în care România este membră.

Bilanţul după patru ani de derulare: începînd cu 2006, cînd prima generaţie de bursieri s-a întors în ţară, instituţiile responsabile în procesul repartizării absolvenţilor BSGR nu au fost capabile să încadreze nici unul dintre absolvenţii programului. Mai mult, cei care au terminat studiile în 2007 se văd în imposibilitatea de a fi repartizaţi pe posturile respective, pentru că Institutul Naţional de Administraţie (INA) şi Comisia Managerilor Publici (CMP) nu reuşesc să demareze un alt curs, cu o durată de trei luni, care, potrivit INA şi CMP, ar constitui o condiţie prealabilă numirii absolvenţilor BSGR pe posturile respective.


BĂTAIE DE JOC. Deşi s-a întors în ţară în vara anului 2006, prima generaţie de absolvenţi BSGR a putut abia în luna mai 2007 să finalizeze cursul de trei luni la INA în vederea numirii lor ca manageri publici. Dar după trei luni de instruire, surpriză! Beneficiarii BSGR au aflat că, de fapt, nu pot dobîndi statutul de manageri publici, pentru că CMP nu a validat cursul, deşi a avut girul preşedintelui comisiei de la acea dată. Motivul nevalidării este că pînă să aprobe în septembrie 2004 normele metodologice de aplicare a legii, care instituie BSGR, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, în luna iunie, privind crearea statutului special al managerului public. Concluzia: cursul de trei luni la INA nu este suficient, din moment ce cursanţii YPS fac o pregătire de nouă luni, tot la INA, pentru a deveni manageri publici. În iulie 2007, tinerii au depus primului-ministru un memorandum, care, deşi a fost aprobat, nu a avut nici o urmare în sensul rezolvării conflictului. Aflaţi în imposibilitatea de a intra pe funcţiile pentru care s-au pregătit, bursierii au intentat în 2007, prin Asociaţia Managerilor Publici, un proces la Curtea de Apel Braşov.

Avocatul acestora, Adi Morar, ne-a declarat: "Este regretabil faptul că pînă în prezent nici un absolvent din 2007 al proiectului BSGR nu a fost încă repartizat pe posturi de manageri publici. Cei 11 absolvenţi BSGR au optat pentru cariera de manager public şi au solicitat fără succes CMP să fie repartizaţi începînd cu data de 01.07.2007. Bula de oxigen a apărut în decembrie 2007, cînd Curtea de Apel Braşov a soluţionat favorabil acţiunea în contencios administrativ, autorităţile competente fiind obligate să repartizeze pe posturile de manager publici cinci absolvenţi BSGR. Însă, toate aceste întîrzieri nepermise şi excese de putere păguboase au adus la disperare absolvenţii BSGR, unii dintre ei fiind decişi să solicite rezilierea contractelor încheiate cu PNUD şi, implicit, a obligaţiei asumate de a lucra cel puţin trei ani în sectorul public sub sancţiunea returnării cheltuielilor de şcolarizare".


LUPTA CONTINUĂ. Cea de-a doua generaţie BSGR a revenit în ţară încă din iunie 2007 şi nici pînă la această dată nu a fost organizat vreun curs de formare în administraţia publică. Dezamăgiţi de toate "mizeriile" la care au fost supuşi şi exasperaţi că de luni de zile bat degeaba drumurile de la o instituţie la alta, tinerii s-au decis să înfiinţeze o asociaţie. Astfel, în luna august a anului trecut, s-a născut Asociaţia Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României (ABBSGR). Încă de la înfiinţare, asociaţia a făcut nenumărate demersuri şi intervenţii pe lîngă toate instituţiile direct implicate în procesul repartizării. Toate fără nici un rezultat. Aşa că s-au hotărît şi ei să dea în judecată toate instituţiile responsabile de situaţia în care se află. Cei chemaţi în faţa instanţei sînt: Comisia BSGR, Comisia pentru Manageri Publici, Unitatea de Implementare a BSGR, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Ministerul Educaţiei, şi Ministerul Internelor. Membrii asociaţiei susţin că este inadmisibil ca de mai mult de 18 luni de la întoarcerea primului bursier în ţară să nu se poată organiza un curs care să asigure numirea pe poziţii de manageri publici a absolvenţilor BSGR.

Răzvan Antonescu, reprezentantul PNUD, ne-a declarat că "s-au efectuat demersurile necesare organizării unui curs intensiv de formare care va începe la data de 19 mai 2008 şi va fi organizat de către Institutul Naţional de Administraţie". Lucru contrazis de Dragoş Dincă, directorul INA, care ne-a spus că "încă nu există o dată certă a demarării stagiului de pregătire".


Absolvenţi dezamăgiţi

Majoritatea absolvenţilor BSGR sînt dezamăgiţi de modul în care este administrat proiectul. Codrin Arsene, care face parte din grupul BSGR 2006, cu licenţă în SUA, ne-a declarat: "BSGR nu şi-a atins scopul iniţial, deşi trei generaţii de bursieri s-au întors în ţară. A fost şi încă continuă să fie considerat o povară PSD-istă". Aceeaşi părere o are şi Ovidiu Iuliu Dajbog Miron, din grupul BSGR 2006, cu master în Marea Britanie: "Din perspectiva mea programul este un eşec. Obiectivul principal era să se formeze o clasă de profesionişti care să aducă schimbări în administraţie la nivel de politici. Pe mine toată această bătaie de joc m-a dezgustat complet, iar cu prima ocazie cînd voi avea şansa voi pleca din administraţia românească fără nici cea mai mică mustrare de conştiinţă". Adi Morar (foto), avocatul primei generaţii de absolvenţi BSGR, susţine că "nici un absolvent din 2007 al proiectului BSGR nu a fost încă repartizat pe posturi de manageri publici".

×
Subiecte în articol: special luni publici manageri bsgr