x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CA-N CODRU - Dinamoviada imobiliară

CA-N CODRU - Dinamoviada imobiliară

de Iulia Barbu    |    06 Oct 2008   •   00:00
CA-N CODRU - Dinamoviada imobiliară

Cristian Borcea, preşedintele FC Dinamo, a preluat Ştrandul Moghioroş de la firma lui Dumitru Bucşaru şi a înnobilat zonele verzi cu construcţii noi. În altă parte a Bucureştiului, Mircea Copaci, directorul de Marketing al Clubului Dinamo, îşi ridică blocuri pe o livadă din Băneasa.



Cristian Borcea, preşedintele FC Dinamo, a preluat Ştrandul Moghioroş de la firma lui Dumitru Bucşaru şi a înnobilat zonele verzi cu construcţii noi. În altă parte a Bucureştiului, Mircea Copaci, directorul de Marketing al Clubului Dinamo, îşi ridică blocuri pe o livadă din Băneasa.

Ştrandul Moghioroş nu este decât o altă afacere ce i-a servit ani buni pe amicii lui Virgil Cîrstea, fostul director al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Astfel, timp de aproape zece ani, ştrandul s-a găsit sub directa oblăduire a firmei SC Laur & CD 98 Servcom SRL. În schimbul unei chirii de numai 1.500 de euro pe lună, "Laur" s-a bucurat de cei 4.000 de metri pătraţi ai ştrandului şi de vadul bun din Drumul Taberei. Printre acţionari figurează nume grele: Bucşaru Magdalena Ramona (17%) – fiica lui Dumitru Bucşaru, apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, Ganciu Teodor Andrei, asociat cu Dorin Cocoş în trei firme, şi cenzorul Anca Dinu, legată la rându-i de cuplul Udrea-Cocoş. "Laur" a semnat un contract pe zece ani cu ALPAB pentru ştrandul Drumul Taberei. Un contract pe care ALPAB, în comunicatul trimis pe adresa Jurnalului Naţional, îl plasează în curtea fostei Regii Generale de Apă Bucureşti. Astfel, numai în numele unei obligaţii legale, ALPAB a preluat şi a continuat contractele anterioare. Faptul că beneficiarii de mai sus sunt de top şi au mai avut afaceri şi în Herăstrău pare doar o simplă coincidenţă.

Schimbarea la faţă

Cu doi ani înaintea expirării contractului dintre ALPAB şi SC Laur & CD 98 Servcom SRL, ştrandul a fost preluat de firma SC CORA-L PROMP 4 U SRL, administrată de Cristian Borcea şi soţia sa. În numele unui contract de asociere semnat de ALPAB la 28.05.2007, CORA-L devine noul beneficiar al ştrandului. Zona de agrement a fost preluată de la societatea lui Bucşaru, cu datorii cu tot, datorii pe care actualul administrator va trebui să le plătească.

Probleme cu betonările

După preluare, Borcea a demarat amenajări de anvergură. Astfel, în această vară, ştrandul din Drumul Taberei nu a funcţionat din cauza modernizărilor la care a fost supus. Bazinele existente au fost lărgite, una dintre terase s-a extins, alta nouă a apărut, au fost ridicate vestiare, tobogane şi magazii. Scopul acestor lucrări de anvergură ar fi fost transformarea acestuia în parc acvatic. Toate bune şi frumoase până în momentul în care locuitorii din apropierea ştrandului au văzut cum zona verde se topeşte sub asfaltul noului parc de agrement. Cu semnăturile strânse s-au dus la Primăria Municipiului Bucureşti. Aici au aflat că şantierul este acoperit de construcţii ilegale. Potrivit răspunsului întocmit de Serviciu Control Spaţii Contracte din cadrul Primăriei Generale, o parte din noile construcţii nu are nici măcar avizele necesare. "Copacii i-au tăiat noaptea, gazonul a fost distrus, cârciuma s-a extins de patru ori, în faţa blocului, acolo unde erau pomi, avem acum o magazie. Ar fi trebuit să se ţină seama de faptul că ne aflăm într-un cartier care este locuit, şi nici pe departe potrivit pentru zone de agreement. Or, un astfel de parc acvatic cu tobogane şi pretenţii de zonă «agitată» ar trebui construit în afara oraşului, nu la geamurile noastre", a explicat Vlaicu Angela, locatară a zonei. La Primăria Sectorului 6 există un certificat de urba­nism, acord unic şi autorizaţie de construire din aprilie 2008 pentru modernizare şi amenajare parc acvatic. Lucrările de anvergură nu sunt acoperite întru totul, motiv pentru care Cristian Borcea a primit o amendă de 2.000 RON. Mai mult, pentru că s-au tăiat 15 exemplare de Pinus, administratorul este obligat să planteze 16 arbori tineri în spaţiul verde din incinta ştrandului.

PUZ-ul din livadă

O altă zonă de interes pentru fief-ul Di­na­mo pare să fie nordul Bucureştiului. În urmă cu trei ani, un dosar de 2,8 hectare primea girul autorităţilor pentru pu­ne­rea în posesie a lui Petru Bleancă. Am­pla­sa­mnetul ales a fost plantaţia de cireş a Sta­ţiunii Pomicula Băneasa. Negocierile ul­terioare au fost duse însă de Mircea Co­paci, directorul de marketing al Clubului Di­namo. Acesta ar fi precizat că este moş­te­nitorul lui Bleancă şi a solicitat retroce­da­rea cât mai urgentă a terenului. Con­tac­tat telefonic la acea vreme, Copaci a negat că ar avea o legătură cu terenul din Bă­neasa. Pe de altă parte, Adela Bărbulescu, directoarea Staţiunii Pomicole, a pre­ci­zat: "Am fost sunată de acest domn, Mir­cea Copaci, care a spus că este nepotul lui Bleancă. Vrea să predăm cât mai re­pe­de terenul". Doi ani mai târziu, Bleancă a obţinut Planul de Urbanistică Zonală pe livada staţiunii. Cum nu se vede pădurea de copaci, în avizele autorităţilor, livada apare ca zonă construibilă.

Zona verde, bună de blocuri

Săptămâna trecută, un alt Plan de Urbanistică Zonală cerea avizele necesare pentru ridicarea unor blocuri de nouă etaje. Tot pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, dar la numărul 69 N-P. Pe o suprafaţă de aproximativ 12.000 metri pătraţi, aflată tot în curtea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, dezvoltatorul SC EKA DEVELOPEMET SRL îşi propune să demareze un alt proiect de anvergură. "Întrucât nu aveau aviz pentru sutele de arbori aflaţi pe terenul lor, vorbim despre o livadă în toată regula, li s-a cerut să obţină acest aviz de la Primăria Generală a Capitalei şi de la Ministerul Agriculturii", a precizat Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.

Interesant  este faptul că terenul cu pricina apare în proiectul înaintat spre avizare cu încadrare M3 şi CB1. Încadrările menţionate îl plasează la capitolul "liber la construcţii" şi ocoleşte legea care protejează zonele verzi. Or, beneficiarii au cerut aviz de defrişare. În aceste condiţii, o simplă asociere a actelor aflate în dosar demonstrează că terenul este cât se poate de verde şi cu copaci pe el. Astfel, schimbarea destinaţiei terenului s-a făcut la începutul anului, când V1, zona verde, a dispărut şi a apărut M3, zona construibilă. Interesant este şi faptul că în februarie, când compania a cumpărat terenul, acesta apărea în acte ca livadă. Contactat telefonic, Cristian Roman, directorul de investiţii al EKA, a declarat că nu are date despre terenul pe care se va ridica proiectul: "Dacă doriţi să ştiţi ce proiect avem în zona de care mă întrebaţi, vă trimitem oferta pe e-mail. Încă suntem la faza de avizare. Sperăm ca în primăvara anului viitor să demarăm lucrările. Eu mă ocup de promovarea noului nostru proiect şi nu vă pot ajuta cu actele ce au stat la baza investiţiei în teren. Un coleg de-al meu s-a ocupat de acest lucru", a explicat Roman.

×
Subiecte în articol: special terenul