x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cadouri magice pentru Sărbători de vis

Cadouri magice pentru Sărbători de vis

de Maria Belu    |    16 Dec 2010   •   21:35
Cadouri magice pentru Sărbători de vis
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional
142974-vst-7003.jpgZiua de 20 decembrie a calendarului ortodox îi este închinată Sfântului Ignatie. Despre Ignat, o divinitate cu totul aparte în calendarul popular, sunt multe poveşti şi legende. Una dintre ele spune că sfântului îi plăcea să meargă din casă în casă şi, după ce era ospătat de gospodari după cum cerea datina, lăsa în gospodărie un obiect nou. Aşa se face că într-una dintre zile unul dintre oameni a găsit în bătătură un porc dolofan despre care nu ştiuse nimic până atunci. Ignat l-a sfătuit să taie porcul şi din el să facă bucate pentru copii. Tradiţia împământenită spune ca la 20 decembrie să se taie porcii de prin gospodării, pentru ca din mâncărurile acestea de soi să se înfrupte cu toţii de Crăciun.

ECOagrIS. Produse tradiţionale precum preparate din carne, prăjituri de casă, miere, produse naturiste, suplimente nutritive naturale sau siropuri naturale sunt doar câteva dintre „ingredientele” ECOagrIS.

În perioada 17-19 decembrie 2010 îşi va deschide porţile cea de-a treia ediţie a Târgului naţional de produse ecologice şi tradiţionale organizat de Bioma Agro Ecology Co, eveniment ce se desfăşoară la Parohia Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Pe lângă produsele tradiţionale şi ecologice, vizitatorii îşi mai pot procura produse de îngrijire corporală, detergenţi şi soluţii bio pentru curăţenie, ambalaje eco, dar şi inputuri autorizate pentru agricultura ecologică. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de un concert de colinde susţinut de două grupuri corale formate din copii şi tineri care au absolvit cursul gratuit de învăţare a colindelor organizat de Biserica Toma Cozma şi va culmina cu venirea lui Moş Crăciun, nelipsit an după an din parohia părintelui Mihai Mărgineanu.

Festivalul ciocolatei. După ce aţi degustat din delicioasele mâncăruri şi din vinurile româneşti, trebuie musai să mergeţi să vă îndulciţi la Choco Fest. Moş Crăciun a ajuns la Sala Radio cu dulciuri dintre cele mai diverse, de la simplele specialităţi din miere la cozonaci, baclavale cu vişine, specialităţi tradiţionale maramureşene, dulciuri din Budapesta, praline Bruyerre şi Leonidas, acestea fiind doar câteva dintre ingredientele aduse de Moşu’ la Choco Fest. De la eveniment nu vor lipsi nici dulciurile dietetice, iar cei mici vor fi întâmpinaţi de Moş Crăciun, vor primi baloane colorate şi vor fi pictaţi pe faţă. Festivalul debutează astăzi, 17 decembrie, la ora 10:00, şi se încheie duminică, 19 decembrie, ora 20:00.

Artboutique! Peste 40 de ex­po­zanţi se reunesc începând de azi, 17 de­cembrie, până duminică, 19 de­cembrie, la sediul Forumului Democrat German din Sibiu, Sala Oglin­zi­lor, în cadrul expoziţiei de obiecte unicat: Artboutique. Ajunsă deja la a IV-a ediţie, expoziţia va reuni meşteri populari din Craiova, Iaşi, Timişoara, Cluj, Covasna, Bucureşti, Haţeg, Braşov şi Sibiu, care aduc în Sala Oglinzilor produse unicat sau în serie mică. Vizitatorii vor putea admira, dar şi cumpăra daruri de preţ pentru cei dragi, precum haine, bijuterii, obiecte decorative, săpunuri produse din uleiuri naturale, papucei de spi­ri­duşi, cosmetice handmade, gentuţe sau trăistuţe din piele, cutiuţe fermecate, bluziţe cu dichis etc.

Pe lângă obiectele de preţ, oaspeţii care vor tre­ce pragul actualului sediu al Forumului Democrat German din Sibiu vor putea admira şi arhitectura lo­ca­ţiei care pe vremuri purta numele de Casa Lutsch, casă renovată complet în anul 1999. Casa Lutsch a fost, odi­ni­oa­ră, nu de puţine ori gazda principilor Transilvaniei şi a per­so­na­li­tă­ţilor care vizitau cetatea. Expoziţia este deschisă în intervalul orar 11:00-20:00, iar intrarea este liberă.

Iarmarocul Bucureştiului. În­ce­pând de azi şi până duminică, pe trep­tele Muzeului Naţional de Istorie a României se organizează Iarmarocul Bucureştiului. Organizatorii evenimentului, Rose Events şi Hello Events, le aduc bucureştenilor bucate alese pentru masa de Crăciun, precum preparate tradiţionale din Maramureş, Bran, Sibiu, Satu Mare, Moldova, Galaţi etc. Vedetele incontestabile ale târgului sunt preparatele tradiţionale pentru Sărbători, precum cârnaţi proaspeţi şi afumaţi, tobă, caltaboşi, şorici, tobă, piftii etc. De asemenea, cumpărătorii mai pot achiziţiona şi caş afumat, delicioasa brânză veche de Sibiu, brânză de capră, pâine proaspătă făcută în casă, cozonaci de casă cu multă, multă nucă, murături din Moldova şi din Ungaria etc. Colindele tradiţionale vor menţine atmosfera de sărbătoare, iar Moş Crăciun le va pune sub pomul de Crăciun copiilor cuminţi de la Centrul „Sfântul Stelian” daruri minu­nate.

Moşu’ vine şi cu Metroul. Sala Palatului, din Capitală, este gazda între 15 şi 19 decembrie a  evenimentului Expo-Crăciun. Organizat de Hello Events, târgul de Crăciun le aduce bucureştenilor cadouri pentru copii, părinţi şi bunici. Vizitatorii găsesc la expoziţie daruri pentru cei mici, blănuri, marochinărie, cosme­tice şi multe alte surprize, promit organizatorii. De asemenea, şi în Pasajul Intercontinental de la Metrou Universitate, din Bucureşti, vizitatorii îşi pot alege dintr-o ofertă bogată daruri inedite. Între 16 şi 20 decembrie, de la ora 10:00 până la ora 20:00, doritorii găsesc pe mesele expo­zanţilor beteală frumos colorată, dulciu­ri aromate, globuri, dar şi haine groase de iarnă. Serile sunt aşteptaţi co­lin­dă­torii, iar Moş Crăciun vine negreşit cu Metroul, susţin organizatorii evenimentelor Rose Events şi Hello Events.

World Snowboard Day. Du­mi­ni­că, 19 decembrie, pe pârtia de schi din apropierea Păltinişului, Xventure Offroad România va organiza, în premieră, cel mai spectaculos concurs de freeride din ţară. World Snowboard Day va fi sărbătorit cu concursuri de freestyle pentru snowboar­deri şi pentru schiori, con­cursu­ri pentru care nu se vor percepe taxe. Iubitorii sportului alb, care vor să deprindă tainele acestui sport, au ocazia să „înveţe primii paşi în snowboard” de la Martin Freinademetz, multiplu campion mondial şi organizatorul concursului. La final, riderii vor avea ocazia să vizioneze un do­cumentar amplu despre tainele acestui sport, urmând ca ziua să se încheie cu o petrecere de pomină, promite organizatorul, în apres-schiul resortului Arena Platoş. Concursul va fi primul dintr-un şir lung de evenimente ce vor fi organizate aici pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Mic târg de cadouri deştepte. Cărţi, muzică, filme, turtă dulce, dulceţuri şi bomboane fine, vinuri alese, jucării şi cărţi pentru copii. Din 6 decembrie şi până în ajun de Re­velion, sucevenii îşi vor putea cumpăra de la Ceainăria Cărtureşti din oraş cele mai drăguţe şi inspirate cadouri. Miercurea dinaintea  Crăciunului, copiii vor asculta o poveste şi, în aşteptarea lui Moş Crăciun, vor modela împreună cu cei mari cele mai frumoase podoabe. Cadourile pentru cei mici, care vor participa la serile de poveste, vor avea o reducere de 10%, iar în seara zilei de 23 decembrie Moş Crăciun va sosi la librărie cu tolba plină de surprize.

Festivalul Crăciunului. Începând de astăzi, 17 noiembrie, şi până în Ajunul Crăciunului, în intervalul orar 17:00-21:00, Art Mission în colaborare cu Macro Mall Braşov organizează Christmas Fest. Vizitatorii îşi pot procura de la festival cadourile mult dorite pe care să le dea în dar celor dragi. Nu vor lipsi dulciurile, decoraţiunile de interior specifice Sărbătorilor de iarnă, cosmeticele, accesoriile, produsele handmade etc. Cei mici se vor întâlni cu Moş Crăciun, iar cei care au fost cuminţi de-a lungul anului îi pot spune Moşului ce cadou doresc să găsească sub pomul de Crăciun. Atmosfera va fi întreţinută pe tot parcursul târgului de colindători. Christmas Fest va debuta cu un concert susţinut de Alex Velea.


Pomana Porcului
Cea de-a 29-a ediţie, şi ultima din acest an, a târgului organizat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi Media Link Bussiness este dedicată Sfântului Ignatie. Vizitatorii sunt aşteptaţi în căsuţe noi împodobite cu crenguţe de brad şi cu preparate de tot felul numai bune de pus pe masa de Crăciun. La această ediţie, Vasile Valentin, din Scărişoara, judeţul Olt, va aduce din gospodăria socrului o purcea de 160 de kilograme şi va organiza pomana porcului mâine, 18 decembrie, începând cu ora 10:00. Conform tradiţiei, carnea de porc va fi udată cu „o vadră de vin oltenesc” şi cu câteva kilograme de ţuică de Morăşti, spun organizatorii. Atmosfera de sărbătoare a târgului va fi întreţinută de solişti vocali din Olt şi Argeş, care vor cânta colinde şi muzică populară.

×
Subiecte în articol: special