x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Campanie de presa in premiera nationala

Campanie de presa in premiera nationala

de Adriana Oprea-Popescu    |    05 Sep 2005   •   00:00
Campanie de presa in premiera nationala

Site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro este tributul nostru pentru toti acei copii la care nu am fost in stare,reprezentanti ai societatii civile si Politie, sa ajungem la timp. Este mana de ajutor pe care o intindem celor 275 de copii romani disparuti si inca negasiti. Pentru ca aceste drame sa nu se mai repete, Jurnalul National lanseaza, in premiera nationala, o pagina de Internet si o campanie in care vom analiza fenomenul.

In momentul acesta, in care te gandesti daca merita sa rupi 10 minute din viata ta pentru a le afla povestea, 275 de copii sunt in pericol de moarte. 26 dintre ei au pana in 5 ani. O mare parte din chipurile acestor copii o poti vedea intrand pe copiidisparuti.jurnalul.ro. Priveste-i si ajuta-i!

Sunt numiti copii disparuti. In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, "disparut" inseamna "de a carui soarta nu se mai stie nimic", cel "considerat ca pierdut fara urma" sau "care a incetat sa mai existe, care a pierit, care s-a stins". Poate ca acesti copii ar trebui sa fie numiti mai degraba "copii pe care n-am fost in stare sa-i gasim la timp".

N-am fost in stare sa-i gasim atunci, in primele 24 de ore, extrem de importante in operatiunile de cautare. Conform studiilor facute de cei cu experienta in astfel de operatiuni de cautare, sansele de gasire in viata a unui copil disparut scad cu 50% dupa primele 60 de minute...

LEGI SI SUFLETE. La noi, numarul fortelor de ordine venite la scotocire se ingroasa pe masura ce sansele de supravietuire ale copilului scad. Iar numarul cautatorilor si dotarea lor sunt direct proportionale cu numarul de camere de filmat venite la fata locului...

N-am ajuns la acesti copii atunci cand trebuia, in primele ore, pentru ca nu avem legi care sa-i apere in asfel de situatii. Avem o Lege a apiculturii (89/1998), alta a viei si a vinului (21/1971), dar nu avem inca o lege care sa reglementeze operatiunile de cautare a unor copii disparuti... N-am ajuns la acesti copii cand inca mai traiau si ne asteptau speriati, flamanzi si infrigurati, pentru ca suntem prea comozi. Pentru ca politistul care-i cauta nu avea baterii la lanterna si, la lasarea intunericului, a plecat acasa, sa manance si sa se odihneasca, si i-a lasat sa moara. Pentru ca noi, ceilalti, cei care radem la bancurile cu Garcea, ne infioram un minut, cat dura stirea cu un asfel de copil la televizor, apoi ne trecea, ne luam cu viata, cu barfa despre vecini si cu talk-show-urile despre oameni politici. Apoi dormeam linistiti, gandind ca astfel de lucruri n-au cum sa nu ni se intample noua. Dar nu exista, din nefericire, un vaccin impotriva disparitiei. Iar astfel de tragedii se pot intampla oricui...

LIZUCA SI PATROCLE. Mi-am adus aminte de discutia pe care am avut-o cu un renumit ofiter criminalist anul trecut, chiar in zilele in care era cautat Vladut Tudor. Imi spunea ca acest caz nu este unul deosebit, ca disparitiile de copii sunt evenimente obisnuite, se intampla dintotdeauna si ca, citez din memorie, "Lizuca din «Dumbrava minunata» a fost primul caz de copil disparut consemnat si ramas in istorie, la noi". I-am replicat atunci ca Lizuca a fost un caz fericit, printre putinele de acest fel consemnate in istorie, poate si pentru ca macar il avea cu ea pe cainele Patrocle. In anul 2005, Politia din Romania nu e dotata pentru operatiunile de cautare a unui copil disparut nici macar cu caini de urma eficienti.

Operatiunile de salvare sunt ca o ruleta ruseasca. Mizerabila, cand se joaca si cu copiii care n-au implinit nici macar 5 ani... Si numai Dumnezeu iti lasa gloantele oarbe in revolver. Din patru copii prescolari, disparuti in ultimele 12 luni, doar unul a fost gasit in viata. Culmea ironiei, a reusit sa supravietuiasca 8 zile, singur in padure, pentru ca, neglijat fiind de parinti, invatase deja, la 4 ani si 2 luni, sa se descurce singur.

TERMOVIZIUNE DIURNA. In fiecare din cele patru cazuri (mai putin la baietelul Redivan, unde lipsa de mediatizare a cazului a subtiat numarul politistilor aflati in scotocire la... sase), oamenii legi si-au inceput programul, constiinciosi, dimineata (cand la 7:00, cand la 10:30), iar la caderea serii (maximum ora 23:00, cand se difuzau stirile de noapte) trageau obloanele. Intr-o tara in care si bisericile functioneaza dupa program, sufletele au invatat si ele sa fie caritabile, dar numai dupa un orar bine pus la punct si intocmai respectat... Politistilor, am aflat, li se platesc orele suplimentare, dar nici acest stimulent financiar n-a reusit sa-i intoarca din drumul spre casa. Nici banii, nici lacrimile parintilor disperati... Tot in cazurile mediatizate (Vlad Tudor si Andreea Dodan), Ministerul de Interne a trimis singurul elicopter cu termoviziune din dotare. Echipamentele de termoviziune capteaza radiatiile termice emise de persoanele cautate si afiseaza pe un ecran imaginea lor. Pot fi utilizate in conditii de intuneric total, dar, la fiecare operatiune de cautare, elicopterul MAI a fost retras la ora 23:00... In nici una dintre operatiunile mediatizate nu a existat o ambulanta la fata locului, pregatita sa preia copilul de indata ce este gasit. In cazul lui Vlad Tudor, aceasta omisiune s-a dovedit a fi criminala. Nimeni n-a invatat nimic din tragedia de la Niculitel, acum toti sunt ocupati sa se disculpe si sa gaseasca scuze. Si fiecare misiune de scotocire si cautare ramane in continuare un experiment, un exercitiu aplicativ al muschilor si al orgoliilor...

MANA INTINA. Vlad, Redivan, Ionut si Andreea sunt doar cativa din cei 792 de copii care au disparut in Romania in ultimii cinci ani. Ati aflat de ei, pentru ca parintii lor au avut inspiratia sa ceara atunci ajutorul presei. Ceilalti 788 de copii n-au incaput, cei mai multi dintre ei, nici macar in buletinele de presa emise de Politia Romana. 683 dintre acesti copii au fost totusi gasiti si incredintati familiilor lor. Restul a ramas, cum spun politistii "cazuri active". Rani deschise. Li s-au adaugat si alte nume, iar, pana la sfarsitul lunii trecute, in evidenta urmaritilor general figurau 275 de minori.

N-au reusit sa-i descopere, cautand in Inspectoratele Judetene de Politie din toata tara, nici jumatate din ei. Multi sunt disparuti de tot... Si din viata parintilor lor, si din grijile politistilor care se ocupa de gasirea lor. Nu putem face legi, nu putem reorganiza Politia romana, dar ii putem ajuta pe oameni sa ajute. Pentru ca inca mai credem in oameni si-n minuni. Pentru ca acesti copii sa regaseasca drumul catre casa, am construit un site: copiidisparuti.jurnalul.ro . Daca ai citit pana aici, mai rupe-ti 10 minute din viata ta si intra pe site, sa-i vezi. Apoi priveste cu atentie chipurile copiilor pe langa care treci pe strada! Priveste chipul micului cersetor, inainte sa-i intinzi o moneda, priveste fetele copiilor singuri care trec pe langa tine. Opreste-te langa ei, intreaba-i cum ii cheama si ce cauta pe strada. Ia aminte la chipurile celor care sunt amenintati sau batuti de adulti. Priveste cu atentie chipurile copiilor disparuti, pe care le vei gasi pe site-ul Jurnalului National. Pe langa unul dintre ei poate ca ai trecut si nu ai putut sa-l ajuti, pentru ca nu-l stiai. Acum ii cunosti... Ajuta-ne sa-i gasim! Ajuta-i sa se intoarca acasa!

CAUTARILE LUI VLAD TUDOR AU FOST HAOTICE
Click pentru a accesa site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro
  • Varsta: 4 ani si 8 luni
  • Locul in care este vazut ultima oara: vecinatatea Manastirii Cocos, judetul Tulcea
  • Descriere imprejurimi: padurea Niculitel (padure tanara, cu multi arbusti, plina de sacali, lupi, mistreti); dealuri
  • Cunostea copilul zona? Nu, era prima oara cand venea aici.
  • Copilul era insotit de: membri ai familiei (mama si unchiul sau).
  • Data si ora sesizarii disparitiei: 17 octombrie 2004, ora 16:30.
  • Data si ora anuntarii politiei: 17 octombrie, ora 18:00.
  • Debutul operatiunilor politienesti: 17 octombrie 2004, ora 21:00.

    Planul operatiunilor de cautare si scotocire:
  • ZIUA 1. Forte folosite: 16 politisti, 30 de jandarmi (militari in termen), plus un caine de urma al CJ Tulcea. Observatii: la ora 2:30 se incheie primele scotociri.
  • ZIUA 2. Forte folosite: 20 de politisti, 30 de jandarmi si voluntari de la Ocolul Silvic. Observatii: scotocirile s-au facut intre orele 7:00 si 19:00. Cazul disparitiei a fost implementat in baza de date urmariri. Fotografia a fost difuzata in mass-media, apare la tv, stirile de seara (ora 23:00).
  • ZIUA 3. Forte folosite: politisti de la SIC, DPIR, jandarmi si voluntari, patru caini de urma si unul de cadavre de la IJPF Tulcea, plus trei caini de la Asociatia Chinologica "Hoby" Constanta. Observatii: scotocirile s-au facut intre orele 7:00 si 24:00.
  • ZIUA 4. Forte folosite: nu se mai fac perieri, ci doar cercetari pe zone; ora 9:00 - vin voluntarii BGS. Observatii: la ora 19:30 apare un elicopter cu termoviziune (vizibilitate nocturna); la ora 23:00 se retrage.
  • ZIUA 5. Forte folosite: se fac cautari cu elicopterul cu termoviziune si cu un avion IAR, adus de un voluntar; seara apare un elicopter civil de la PETROMAR. Observatii: la ora 21:30 echipele de cercetare se retrag.
  • ZIUA 6. Forte folosite: ? Observatii: se merge pe piste oferite de clarvazatori; cercetarile incep la ora 8:00 si se incheie la ora 22:00.
  • ZIUA 7. Forte folosite: ? Observatii: la ora 9:00 echipele de investigatii se deplaseaza in doua comune aflate in apropiere, Niculitel si Nifon. La ora 12:00, o echipa de voluntari veniti din Constanta, de la Protguard, gaseste copilul intr-o rapa, la 3 km liniari de locul in care disparuse. Desi voluntarii sustin ca l-au gasit in viata, copilul nu a mai putut fi salvat.
  • Cauza mortii: deshidratare si hipotermie.
  • Observatii: cautare haotica, nu s-au hasurat pe harta zonele deja scotocite.
  • REDIVAN MUSTAFA A INGHETAT
    Click pentru a accesa site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro
  • Varsta: 2 ani si 6 luni.
  • Locul in care este vazut ultima oara: cismeaua din centrul satului Padureni, com. Dobromir, judetul Constanta.
  • Descriere imprejurimi: coline pline de arbusti cu tepi (gardelnita) si liziere; zona in care se gasesc sacali si mistreti.
  • Cunostea copilul zona? Nu, era pentru prima oara in satul unor rude.
  • Copilul era insotit de: fratii si verisorii sai (minori), cu care se juca la cismea.
  • Data si ora sesizarii disparitiei: 19 ianuarie 2005, ora 14:00.
  • Data si ora anuntarii politiei: ?
  • Debutul operatiunilor politienesti: 19 ianuarie 2005, ora 19:30.

    Planul operatiunilor de cautare si scotocire:
  • ZIUA 1. Forte folosite: sase politisti si cativa sateni. Observatii: cautarile incep la ora 20:30 si se termina la ora 2:00 (spun politistii) sau la ora 23:00 (spun satenii).
  • ZIUA 2. Forte folosite: ? Observatii: este adus un caine de cautare.
  • ZIUA 3. Forte folosite: voluntari (30 de sateni calare). Observatii: politistii din localitate anchetau un furt de cai intr-un sat vecin.
  • ZIUA 4. Forte folosite: ?
  • ZIUA 5. Forte folosite: ? Observatii: trupul neinsufletit al copilului e gasit, intamplator, de un cioban. La 2,5 km departare de sat.
    Cauza mortii: hipotermie.
    Observatii: cazul nu a fost mediatizat de politie. Nici in momentul disparitiei copilului, nici dupa descoperirea cadavrului acestuia. Nu a existat fotografie, nici portret-robot. In urma lui Redivan a ramas doar mormantul sau (foto).
  • ANDREEA DODAN, NEGASITA
    Click pentru a accesa site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro
  • Varsta: 5 ani si 10 luni
  • Locul in care este vazuta ultima oara: in curtea casei parintesti din satul Plopeni, jud. Constanta.
  • Descriere imprejurimi: coline, lanuri de porumb si floarea-soarelui, izlaz plin de maracini.
  • Cunostea copilul zona? Nu foarte bine, se mutase in sat, impreuna cu familia, de o luna si jumatate.
  • Copilul era insotit: Nu, se juca singur in curte.
  • Data si ora sesizarii disparitiei: 1 august, ora 17:00.
  • Data si ora anuntarii politiei: 1 august, in jurul orei 23:00.
  • Observatii: parintii si vecinii de la care s-a sunat sustin ca au sunat inca de la ora 18:00 la postul de politie local, dar nu le-a raspuns nimeni. Abia seara tarziu au aflat de numarul 112 pe care l-au apelat.
  • Debutul operatiunilor politienesti: 1 august, ora 23:00.

    Planul operatiunilor de cautare si scotocire:
  • ZIUA 1. Forte folosite: 10 politisti. Observatii: la ora 2:00 se incheie primele scotociri.
  • ZIUA 2. Forte folosite: 50 de politisti si jandarmi; zona e survolata de un elicopter cu termoviziune al MAI si de un avion utilitar al aerodromului Tuzla; a fost adus si un caine de urma. Observatii: cautarile incep la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00.
  • ZIUA 3. Forte folosite: 60 de politisti si jandarmi. Observatii: cautarile incep in jurul orei 10:30. Fetita disparuta nu avea nici fotografie, dar nici portret-robot in a treia zi de la disparitia sa...
  • ZIUA 4. Forte folosite: politisti (nu am reusit sa aflam numarul lor) si voluntari de la firme de paza si protectie; elicopterul cu termoviziune si avionul utilitar. Observatii: e gasita o fotografie a fetitei la gradinita din Nazarcea.
  • ZIUA 5. Forte folosite: politisti (nu am reusit sa aflam numarul lor) si voluntari; elicopterul cu termoviziune; trei caini de la Grupul de educare canina Craiova. Observatii: la ora 16:00 apare inspectorul-sef al IGP, Dan Fatuloiu; spre seara, politia se retrage din cautari.
  • ZIUA 6. Forte folosite: 20 de politisti care fac investigatii; patru dintre ei intocmesc "acte procedurale". Observatii: la scotociri nu mai participa decat voluntarii. pentru gasirea copilului se ofera o recompensa de 20 de milioane de lei.
  • ZIUA 7. Forte folosite: 14 ofiteri de investigatii, trei criminalisti si doi lucratori de la cercetari penale fac investigatii. Observatii: la ora 15:00, politia se retrage din zona. Spre seara pleaca si voluntarii, carora li se cere imperativ sa paraseasca zona, pentru ca "incurca cercetarile".
    ...
  • ZIUA 10. Observatii: este arestat un suspect, un localnic acuzat de molestarea propriilor copii.
  • ZIUA 34. Observatii: Andreea Dodan nu a fost inca gasita...
  • IONUT CAPRARU A FOST GASIT DIN INTAMPLARE
    Click pentru a accesa site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro
  • Varsta: 4 ani si 2 luni.
  • Locul in care este vazut ultima oara: padurea de langa satul Bratesti, jud. Bacau.
  • Descriere imprejurimi: padure de mesteacan, plina de tufe, ochiuri de apa.
  • Cunostea copilul zona? Posibil. Lasat nesupravegheat, copilul umbla singur pe ulitele satului si prin cranguri.
  • Copilul era insotit de: un cioban de 20 de ani, cunoscut cu probleme psihice.
  • Data si ora sesizarii disparitiei: 8 iunie 2005, ora 19:00.
  • Data si ora anuntarii politiei: 9 iunie 2005, dimineata.
  • Debutul operatiunilor politienesti: 9 iunie 2005.

    Planul operatiunilor de cautare si scotocire:
  • ZIUA 1. Forte folosite: cautarile au fost facute numai de parintii copilului.
  • ZIUA 2. Forte folosite: 250 de jandarmi, 100 de politisti adusi din tot judetul Bacau si 150 de voluntari din sat; au fost adusi caini de cautare.
  • ZIUA 3. Forte folosite: o echipa de pompieri a dragat apa mai multor lacuri din zona. Observatii: ciobanul este retinut si "recunoaste" ca l-a omorat copil si l-a ingropat. Detectorul de minciuni dovedeste ca declaratia lui este falsa. Dus de politie la preotul din sat, ciobanul marturiseste ca declaratia a fost data pentru a scapa de bataile din ancheta.
  • ZIUA 4. Forte folosite: ? Observatii: este adus un caine de cautare si un... detector de cadavre.
  • ZIUA 5. Forte folosite: ?
  • ZIUA 6. Forte folosite: ?
  • ZIUA 7. Forte folosite: ?
  • ZIUA 8. Forte folosite: ? Observatii: copilul este gasit intamplator de un paznic de vanatoare care privea printr-un binoclu in zona Calcatura Magurii, la 10 km de sat. Dupa o saptamana petrecuta singur in padure, baietelul avea doar o usoara infectie la picior.
  • Comentarii: cazul nu a fost mediatizat de politie. Nici in momentul disparitiei copilului, nici dupa descoperirea acestuia.
  • NU RATATI!


    Un articol despre felul in care procedeaza Politia in cazurile de copii disparuti.
    ×