x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Campania electorală prezidențială a debutat cu un plan de destabilizare a statului, dar și cu descinderi la șeful de campanie al lui Călin Georgescu

Campania electorală prezidențială a debutat cu un plan de destabilizare a statului, dar și cu descinderi la șeful de campanie al lui Călin Georgescu

de Ion Alexandru    |    12 Feb 2025   •   08:40
Campania electorală prezidențială a debutat cu un plan de destabilizare a statului, dar și cu descinderi la șeful de campanie al lui Călin Georgescu

După „eliminarea” lui Iohannis de la Cotroceni, vor „mazilirea” lui Ciolacu, de la Palatul Victoria. Judecătorii CCR, amenințați cu pușcăria, dacă nu anulează anularea alegerilor

După demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României, „suveraniștii” pun la cale următorul pas al planului declanșat după anularea alegerilor prezidențiale din 2024 și îl vânează acum pe premierul Marcel Ciolacu. AUR a anunțat că săptămâna viitoare va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Pe de altă parte, șefa POT, Anamaria Gavrilă, ar vrea revocarea președinților celor două Camere ale Parlamentului, iar fostul candidat Călin Georgescu amenință, din nou, cu pușcăria judecătorii Curții Constituționale, făcând presiune asupra lor să revoce hotărârea prin care au fost anulate alegerile de anul trecut. Toate aceste mișcări au loc chiar în ziua în care Poliția și Parchetul au descins la firma șefului de campanie al lui Călin Georgescu și la o asociație pe care a fondat-o candidatul suveranist, într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale. Pentru această anchetă, POT l-a catalogat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, drept „securist”, iar Călin Georgescu l-a numit „milițian”.

Polițiștii și procurorii au descins, ieri dimineață, la sediul firmelor controlate de Radu Pally Brojban, șeful campaniei electorale de anul trecut a lui Călin Georgescu, într-un dosar instrumentat de Parchetul General cu privire la finanțarea campaniei electorale prezidențiale de anul trecut, campanie în cadrul căreia Călin Georgescu a declarat la AEP zero venituri și zero cheltuieli electorale. Descinderile au avut loc în contextul în care, luna trecută, Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General cu privire la faptul că, în luna noiembrie a anului 2024, compania piteșteană SC Metro Media & Communication SRL, controlată de Pally, a realizat un clip electoral cu și pentru candidatul independent Călin Georgescu, clip care a fost difuzat pe postul de televiziune B1 TV.

Totodată, tot ieri, polițiștii au descins și la sediul social al Asociației Pământul Strămoșesc, sediul amplasat în județul Suceava, de unde au ridicat mai multe documente. Imediat după ce sediile firmelor lui Pally au fost călcate de „mascați”, Călin Georgescu a scris pe contul său de Facebook: „Milițianul Predoiu și niște procurori au trimis, în această dimineață, mascații acasă la șeful meu de campanie, Radu Pally. Solicit imperativ oprirea acestui abuz - nu ne puteți intimida - nu putem fi îngenunchiați!”.

Amenințări la adresa ministrului de Interne și a judecătorilor CCR

Concomitent, șefa partidului POT, formațiune care se revendică drept partidul lui Georgescu, Anamaria Gavrilă, a ieșit cu un mesaj de amenințare la adresa aceluiași ministru de Interne, Cătălin Predoiu. „Este halucinant cum vechii politicieni calcă în picioare democrația și drepturile românilor. Astăzi ministrul PNL Predoiu, a acționat întocmai ca un securist și a trimis mascații acasă, peste șeful de campanie al lui Călin Georgescu. Nu au avut niciun motiv legitim pentru această acțiune. Predoiu i-a trimis să intimideze, întocmai cum se practica în comunism. Așa funcționa poliția politică. La 30 de ani distanță, în România, ministrul Predoiu acționează întocmai ca un securist. POT îl cheamă în Parlament pe ministrul Predoiu să dea explicații românilor în baza căror motive dă el aceste mandate abuzive de percheziție. Jandarmeria nu este un instrument politic, domnule Predoiu”, a transmis Anamaria Gavrilă.

Aseară, Călin Georgescu relua seria amenințărilor la adresa judecătorilor Curții Constituționale, după demisia președintelui Klaus Iohannis. Într-o intervenție televizată, Georgescu a declarat: „Curtea Constituțională are obligația de a-și cere iertare față de popor, iar revizuirea deciziei abuzive (de anulare a alegerilor prezidențiale din anul 2024 - n.red.) e singurul lucru care le poate reduce sentința la stadiul mai blând. Astfel, vor evita să fie catalogați trădători de țară”.

AUR va depune moțiune de cenzură. USR ar vota-o, în pofida sfaturilor Elenei Lasconi

Toate aceste atacuri venite dinspre Călin Georgescu și dinspre partidele care s-au poziționat în spatele său par a fi parte a unui plan bine de acțiune pus la punct în perspectiva alegerilor prezidențiale din luna mai, plan care vizează destabilizarea celor mai importante instituții ale statului.

Ceea ce ieri părea doar un zvon, astăzi s-a concretizat, odată cu anunțul celor de la AUR, potrivit cărora, după „eliminarea” lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, urmează și „mazilirea” lui Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria. George Simion a precizat că, săptămâna viitoare, partidul său va depune o moțiune de cenzură, pentru dărâmarea Guvernului PSD-PNL-UDMR, iar „cine nu semnează, este un trădător”. Pentru inițierea moțiunii de cenzură este nevoie de semnăturile unui sfert din totalul senatorilor și deputaților, adică de 116 parlamentari. În acest moment, AUR, SOS România și POT au 156 de parlamentari. Însă pentru a trece la vot o moțiune de cenzură este nevoie de jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, aducă de 234 de voturi. 

USR a declarat că, deocamdată, nu semnează pentru această moțiune de cenzură, deoarece suveraniștii au numărul necesar depunerii moțiunii. Însă, deși președinta USR, Elena Lasconi, le-a cerut colegilor săi să nu pună umărul la demiterea Guvernului, pentru a nu crea instabilitate, unii parlamentari USR par să aibă o cu totul altă agendă, luând în calcul să voteze moțiunea de cenzură. Nu ar fi pentru prima dată când cei de la USR nu ascultă de propriul președinte. Elena Lasconi nu știa, până acum două zile, că cei de la USR au contribuit cu 26 de semnături pentru declanșarea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis.

Cu tot cu voturile celor de la USR, partidele pro-Georgescu din Parlament ar putea strânge 215 voturi, mai având nevoie de 19 voturi. De cealaltă parte, puterea se confruntă, cel puțin la Senat, cu un deficit tehnic de două voturi. Unul este cel al lui Ilie Bolojan, care, de astăzi, preia interimatul funcției de președinte al României, iar al doilea este al lui Nicolae Ciucă. Acesta din urmă și-a anunțat demisia din funcția de senator, iar până la validarea unui supleant Coaliția este mai „săracă” cu un vot. Se ia în calcul inclusiv ca unii parlamentari PSD sau PNL să voteze pentru căderea Guvernului.

Demiterea Guvernului Ciolacu ar genera o situație fără precedent în România, unde președintele statului este interimar, Guvernul ar fi unul tot interimar, iar opoziția suversanistă ar pregăti și pasul al treilea, al demiterii președinților celor două Camere ale Parlamentului. Totul, înainte de alegerile prezidențiale din luna mai.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×