x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Campanie JN - Parlamentari in lupta cu pedofilii

Campanie JN - Parlamentari in lupta cu pedofilii

de Carmen Preotesoiu    |    Adriana Oprea-Popescu    |    Radu Tutuianu    |    Ionela Gavriliu    |    17 Mar 2006   •   00:00
Campanie JN - Parlamentari in lupta cu pedofilii

Semnalul de alarma tras de Jurnalul National a fost auzit de cine trebuie. Parlamentarii romani s-au autosesizat si sunt hotarati sa puna degetul pe rana. Unii dintre ei indraznesc chiar sa spere ca Legea Megan poate deveni valabila si in Romania.

Semnalul de alarma tras de Jurnalul National a fost auzit de cine trebuie. Parlamentarii romani s-au autosesizat si sunt hotarati sa puna degetul pe rana. Unii dintre ei indraznesc chiar sa spere ca Legea Megan poate deveni valabila si in Romania.

Megan este numele unei fetite de 7 ani din New Jersey care in 1996 a fost violata si ucisa. Megan este si numele legii care a fost semnata la scurt timp dupa aceea de presedintele Bill Clinton, la cererea societatii civile care si-a revendicat dreptul de a-i stii pe abuzatorii de copii.

IN SUA. Persoanele care au suferit condamnari pentru comiterea unor infractiuni de natura sexuala sunt obligate prin lege, sa se inregistreze intr-o baza de date speciala a fortelor de ordine locale. Inregistrarea se face personal, la anumite sectii de politie, in maximum 72 de ore de la eliberarea din custodie. Celor care nu se supun acestei reguli li se majoreaza pedeapsa de la sase luni la cinci ani de inchisoare. In registrul online, in dreptul fiecarui infractor apare fotografia acestuia, semnalmentele (culoare ochi/par, greutate, inaltime), adresa, faptele pentru care a fost condamnat. Datele sunt reactualizate anual, insa, in cazul infractorilor periculosi, se poate face si la un interval de cateva luni. Daca isi schimba domiciliul sau devin oameni ai strazii, infractorii trebuie sa anunte politia in cel mult sapte zile. Registrul cu cei care au fost condamnati pentru infractiuni de natura sexuala poate fi accesat online de pe adresa: www.sexoffender.com. In toate statele Americii e valabila Legea Megan, insa fiecare o aplica dupa principiile sale. Exista state in care baza de date poate fi accesata liber de oriunde din lume, dar exista si unele in care accesul la registru este controlat.

LA NOI. Ce parere au parlamentarii romani despre aceasta lege? Ce cred ca ar putea face ei in plus, din pozitiile pe care le au, pentru a proteja viata copiilor romani de aceste atacuri sexuale?

Mona Musca, membru in Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor: "Mi se pare o initiativa extraordinara si sunt de acord cu Legea Megan din SUA. Subsriu cu toata bucuria la demersul dumneavoastra, care este necesar si are un rol pretios: acela de a ne proteja copiii, dar si de a-i ajuta pe parinti in a avea grija de ei asa cum se cuvine. Am observat un lucru extrem de grav cu care noi ne confruntam: desi ne iubim extrem de mult copiii, nu suntem in stare sa-i aparam, sa-i protejam impotriva unor astfel de criminali. Pe de alta parte, mai avem o problema. Legea pe care o detinem si care face referire la prevenirea violentei de orice fel nu este pusa in aplicare asa cum ar trebui! Desi s-a constituit Agentia pentru Protectia Copilului, care ar putea foarte bine sa informeze parintii, profesorii, despre modul in care isi pot proteja copiii, aceasta nici acum nu functioneaza. Concret, propun ca in zilele urmatoare sa se faca o dezbatere publica pe aceasta tema, la care sa participe si ministrul Administratiilor si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, reprezentanti ai autoritatilor din domeniul Protectiei Copilului, reprezentantii Politiei... Eu o sa fiu prezenta! Adunandu-ne si discutand problema pe toate partile, trebuie sa gasim o solutie concreta. Altfel nu se poate, mai ales daca vrem sa ne alaturam si noi tarilor UE. Eu sunt decisa sa ma implic si sa continuu ceea ce dumneavoastra ati inceput. Este o promisiune."

Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat: "Legea penala e una destul de laconica. In afara de referirea la abuzul sexual asupra minorilor, nu exista alte nuantari. Cadrul legal ar trebui imbunatatit cu reglementari mai precise, ar trebui sa se puna un mai mare accent pe prevenirea faptelor si pe recuperarea tinerilor. Pedofilia se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. E o pedeapsa in care limita inferioara e relativ mica, insa limita de sus e deosebit de mare. Insa eu ca liberal convins nu cred ca marirea pedepsei ar duce la diminuarea cazurilor de pedofilie. Importanta mi se pare si perfectionarea sistemului de ocrotire a minorilor. In cadrul sistemului actual, observ copii ai strazii in Bucuresti care se afla in situatii grave. Sa fie luati si ocrotiti de cei in drept. Am date putine despre amploarea acestui fenomen, insa am si un sentiment profund neplacut cand aflu ca la noi in tara vin turisti sexuali pentru a practica pedofilia. In privinta Legii Megan, e de gandit. Aceasta forma de publicitate negativa nu e familiara justitiei de la noi, obiceiurilor locale. Mie personal mi se pare acceptabila. Cu Comisia juridica la care sunt presedinte putem sa facem o intrunire presa - ONG-uri in care sa dezbatem aceasta tema. Sa ajungem la o initiativa legislativa care sa poata fi imbratisata de Parlament."

Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor: "In Romania, pedeapsa e mai blanda decat in alte state. O alta problema apare din cauza ca in sistemul penal romanesc, pedepsele au limite foarte mari, de la 3 la 15 ani, de la 1 la 7 ani si tot asa... In cazul Legii Megan, eu cred ca argumentul cu violarea intimitatii nu sta in picioare, din moment ce intimitatea individului e violata prin crearea unor baze de date de alt tip, fisa dentara de exemplu. Stadiul acesta poate fi depasit, dar nu printr-o initiativa romaneasca solitara, ci prin determinarea unui curs international riguros - rezolutii, programe. In spatiul societatii civile, al diplomatiei romanesti trebuie sa apara o initiativa care, amplificata prin vocea UNICEF, ONU, sa duca la un rezultat in privinta bazei de date ADN. Dar asta e o treaba de ani, poate zeci de ani. Dar s-ar putea intampla si ca mainile curate care vor sa actioneze pentru stoparea fenomenului sa fie legate; n-ar fi exclus ca prin mijloace financiare, prin lobby, chiar "mafia" pedofililor bogati sa impiedice crearea unor baze de date ADN la nivelul UE."

Lucian Bolcas, membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor: "Sunt de acord sa existe o lege la noi asemanatoare Legii Megan. As sustine o astfel de initiativa. Orice mijloc pentru a ne apara de aceasta monstruozitate importata in tara noastra este binevenit. Cu o singura nuanta: sa fie adaptata la tara noastra. In campania din 2000, PRM a propus pedeapsa cu moartea pentru pedofili, considerand ca nu exista pedeapsa suficient de mare pentru asa ceva, insa initiativa a fost perceputa gresit si rastalmacita, cu explicatia ca intr-o Europa moderna pedeapsa cu moartea a fost abolita, nu abrogata, astfel ca ne-au aplicat eticheta de extremisti. Daca e vorba de pedofilie, port cu mandrie aceasta eticheta de extremist. Iar cea mai importanta masura nu trebuie luata impotriva pedofililor, ci a celor care o sustin sub pretextul apararii drepturilor individuale, perpetuand aceasta decadenta. Concret, pentru a putea face ceva in aceasta privinta, ar fi formularea unui proiect de lege care sa ajunga pe masa Parlamentului."

Rodica Stanoiu (fost ministru al Justitiei): "Cunosc Legea Megan si sunt total de acord cu ea. Deocamdata nu stiu cum am putea sa aplicam aceasta lege si in tara noastra, dar imi doresc foarte mult sa existe si la noi astfel de reglementari. Este nevoie de o initiativa legislativa, pentru a stabili modul in care putem rezolva problema. Nu pot sa spun concret ce am putea face, pana nu cercetez bine situatia. Insa tot ce pot sa spun acum este ca impreuna cu colegii mei ar trebui sa discutam si sa luam o hotarare."

CONCLUZII. Legea Megan nu functioneaza deocamdata in nici un stat european. Ar fi prea frumos ca noi, cei care ne scriem acum legile dupa dictarea UE, sa devenim pionierii... Pentru combaterea acestui fenomen, statele europene fac insa alte lucruri, la care noi nici nu indraznim sa speram. Anglia, de pilda, are inca de acum cinci ani o baza de date ADN pentru toti aceia care au comis infractiuni de natura sexuala, iar in Scotland Yard exista o unitate specializata pe cazuri de pedofilie. Studiile lor arata ca 64% dintre pedofili recidiveaza dupa prima condamnare. Modelul fisierelor ADN a fost preluat acum doi ani si de Franta. La inceput, in baza de date nationala erau inregistrati doar criminalii sexuali, apoi au fost inclusi toti recidivistii. Tot in Franta, in apropiere de Paris, exista o unitate speciala de jandarmi care monitorizeaza atacurile pedofile pe internet.

Si in Romania trebuie ca ceva sa se schimbe, inainte ca in ziare sa mai apara necrologul vreunui copil rapit, violat si ucis. Legea Megan poate fi adaptata de juristi astfel incat sa respecte si drepturile comunitatii, si dreptul copilului la viata, si drepturile omului de care se bucura (si) pedofilii.

Primul pas a fost facut: Jurnalul National a tras semnalul de alarma, iar parlamentarii, dupa cum vedeti, sunt dispusi sa se aseze la masa discutiilor. In cursul saptamanii viitoare vom organiza o intalnira intre ei si ceilalti factori responsabili pe aceasta problema. Va vom tine la curent cu fiecare pas care se va face. Pana atunci, aveti grija de copiii dumneavoastra!

SFATURI
Aceste sfaturi sunt adresate parintilor, dar si personalului angajat din gradinite, scoli, licee sau centre de plasament:
  • invatati-va copiii sa nu plece niciodata cu o persoana straina, indiferent de promisiunile care se i fac. Testati reactia copilului dvs. in fata unei astfel de situatii;
  • invatati-va copiii cum sa se fereasca de agresiunile sexuale - explicati-le ca nimeni nu are voie sa le ceara sa se dezbrace, sa-i atinga in zonele intime sau sa abuzeze de ei, punandu-i sa urmareasca poze sau scene cu oameni dezbracati. Invatati-va copiii sa stie cui, cum si cand sa spuna NU;
  • explicati-le copiilor la ce riscuri se expun atunci cand fug de acasa. Spuneti-le ca ei pot deveni victime ale pedofililor, proxenetilor sau traficantilor de carne vie;
  • faceti un efort sa-i cunoasteti pe cei cu care-si petrec timpul copiii dvs.;
  • copiii au un al saselea simt foarte dezvoltat, in care trebuie sa stie sa se increada. De pilda, daca un copil va spune ca o anumita persoana ii provoaca un sentiment ciudat (de respingere, de disconfort), credeti-l;
  • atunci cand banuiti un caz de abuz sexual contactati Politia (112 - apel netaxabil) sau cea mai apropiata Directie pentru Protectia Copilului. Daca in urma sesizarii dvs, vedeti ca nu se iau masuri, apelati la ajutorul mass-media;
  • feriti-va sa expuneti, pe site-urile personale, fotografii cu copiii facand baie sau imbracati sumar. Atata vreme cat nu exista o protectie reala a datelor care circula pe internet, riscati ca pozele copiilor dvs. sa poata fi exploatate in alte scopuri;
  • nu permiteti nimanui sa va fotografieze copiii pe strada, la strand sau pe plaja.
  • "Prima oara nu se pune"


    PRODUCTIE INTERNA. Anul trecut, din 714 invinuiti pentru infractiuni sexuale, doar 2 au fost cetateni straini. Restul - sunt romani Inspectoratul General al Politiei Romane ne-a trimis urmatoarea instiintare. "Desi pedofilia nu este reglementata distinct in Codul penal ca infractiune de sine statatoare, tinand cont de latura obiectiva a infractiunilor la viata sexuala care se circumscriu pedofiliei, se poate afirma ca infractiunile de viol, act sexual cu un minor, perversiuni sexuale si incest reprezinta fapte penale ce pot include acte de pedofilie.

    Politia Romana monitorizeaza statistic aceste infractiuni. In acest context precizam ca in anul 2005 au fost inregistrate 802 victime ale infractiunii de viol, dintre care 378 de minori. Dintre acestia, 111 aveau varsta de pana la 14 ani, 81 intre 14 si 15 ani, iar 186 intre 15 si 18 ani. Pentru savarsirea acestor infractiuni de viol s-a inceput urmarirea penala impotriva a 1.077 de persoane, pentru care s-au facut propuneri de trimitere in judecata. Totodata, 155 de minori au fost victime ale infractiunii de act sexual cu un minor, cinci dintre acestia fiind de sex masculin. In aceste cazuri s-a inceput urmarirea penala pentru 206 invinuiti."

    NU EXISTA PEDOFILI. "Daca se face o comparatie intre numarul victimelor celor doua genuri de infractiuni si numarul persoanelor cercetate pentru savarsirea acestor fapte, se ajunge la concluzia ca, in ambele cazuri, numarul faptuitorilor este mai mare decat cel al victimelor. Astfel nu se poate spune ca exista o categorie de persoane care savarsesc astfel de fapte in mod repetat si care sa se incadreze in definitia termenului de «pedofil». O persoana poate fi numita «pedofil» numai dupa comiterea mai multor infractiuni privitoare la viata sexuala care au ca victime minori, caz in care se contureaza o devianta comportamentala a individului respectiv, o continuitate in manifesiarea impulsurilor sexuale asupra copiilor, iar o fapta singulara nu poate conduce la caracterizarea unei persoane drept «pedofil»."

    DAR II URMARIM... Printre preocuparile pe care Politia Romana le are in acest domeniu enumeram: acordarea de interventii psihologice de urgenta victimelor acestor infractiuni, redirectionarea acestora catre serviciile specializate, precum si monitorizarea potentialelor victime (copii ai strazii, fara adapost etc.), dar si a posibililor autori, inclusiv cetateni straini, colaborandu-se permanent cu reprezentanti ai ONG-urilor, in special cu "Salvati Copiii". In acest sens, cu sprijinul acestei fundatii, in cadrul Directiei de Investigatii Criminale din IGPR s-a creat o evidenta a persoanelor susceptibile de acte de pedofilie, care sunt monitorizate si cercetate in dosarele penale neelucidate ce privesc infractiunile amintite sau circumscrise acestora. In ceea ce priveste cetatenii straini care viziteaza tara noastra, avand ca scop "turismul sexual", intre Politia Romana si politiile statelor europene ori agentiile de aplicare a legii din SUA exista un permanent schimb de informatii, in vederea documentarii activitatii lor infractionale. Politia Romana va elabora un Proiect de Prevenire si Combatere a Abuzurilor Sexuale impotriva Minorului, care se va aplica la nivelul inspectoratelor judetene de politie, program ce cuprinde activitati concrete ce urmeaza a fi executate de structurile competente." (n.r. - intertitlurile apartin redactiei).
    ×