x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Care sunt cele mai periculoase meserii. Cancerul pulmonar, cel mai frecvent cancer profesional în UE

Care sunt cele mai periculoase meserii. Cancerul pulmonar, cel mai frecvent cancer profesional în UE

de Monica Cosac    |    20 Dec 2023   •   06:40
Care sunt cele mai periculoase meserii. Cancerul pulmonar, cel mai frecvent cancer profesional în UE

​​​​​​​În fiecare an, mii de oameni dezvoltă tumori din cauza expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul fiind de altfel una dintre principalele cauze de deces legate de profesie în Uniunea Europeană (UE).

 În ultimul deceniu, aproape 34.000 de cazuri de cancer profesional au fost recunoscute oficial în UE, potrivit unui raport publicat de Eurostat, iar peste 40% dintre acestea sunt cancere pulmonare. Persoanele care lucrează în industria aluminiului, la fabricarea cauciucului sau în vopsitorii se numără printre cei cu risc crescut de a dezvolta cancer asociat muncii. 

Cancer profesional este termenul dat bolilor oncologice cauzate de expunerea la factori cancerigeni din mediul de lucru, în general din cauza expunerii pe termen lung. 

Potrivit raportului publicat luni de Eurostat, oficiul de statistică al UE, între anii 2013 și 2021 au fost recunoscute oficial 33.712 cazuri de cancer cauzate de locul de muncă, în statele membre ale UE, cu o medie de peste 3.700 de cazuri înregistrate anual. 

Chiar dacă, pentru ultimii doi ani prinși în statistică, numărul de cancere profesionale a fost ceva mai mic – 3.093 de cazuri (2020) și 3.258 de cazuri (2021) – față de media perioadei 2013-2019 (3 ​.909 cazuri pe an), această scădere ar putea fi pusă pe seama impactului pandemiei de COVID-19 asupra sistemelor medicale și serviciilor publice de sănătate.  

Expunerea la azbest, asociată cu circa 40% din cazuri 

Cele mai frecvente tipuri de cancer asociat locului de muncă diagnosticate în UE sunt: cancerul pulmonar și mezoteliomul (o formă rară, dar agresivă şi mortală de cancer care apare în țesutul care acoperă majoritatea organelor interne și este asociată cu expunerea la azbest). 

În perioada analizată, au fost confirmate 13.944 de neoplasme maligne ale bronhiilor și plămânilor asociate muncii (peste 41%) și 13.530 de cazuri de mezoteliom (peste 40%), cele două forme de cancer reprezentând, practic, opt din zece persoane confirmate cu cancer cauzat de profesie, în Uniunea Europeană. 

Totodată, au fost confirmate ca fiind cancere cauzate de profesie/locul de muncă: 2.416 cazuri de cancer al vezicii urinare, 930 de cazuri de cancer al sinusurilor, 887 cancere de piele, 479 neoplasme la nivelul cavității nazale și 1.526 de alte tipuri de cancer (laringe, leucemie, melanom etc.).

 

Una dintre caracteristicile acestor tumori cauzate de agenți cancerigeni din mediul de lucru este că nu apar imediat, ci la câțiva ani după expunere. În unele cazuri, arată raportul Eurostat, cancerul poate să se dezvolte și după 40 de ani de la expunere. 

 

Ocupații care cauzează cancer

 

Cu exact o lună în urmă, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat primele concluzii ale anchetei privind expunerea lucrătorilor la factorii de risc de cancer (WES) în Europa, statistică realizată cu mii de lucrători din șase state membre ale UE, date colectate pentru a ajuta la prevenirea cancerului profesional. WES a fost dezvoltat pentru a estima expunerea probabilă a lucrătorilor la 24 de factori cunoscuți de risc de cancer, care includ substanțe chimice industriale, alte substanțe și amestecuri și factori de risc fizic. 

Concret, cele mai frecvente expuneri profesionale identificate au fost: radiațiile solare ultraviolete (UV), gazele de eșapament ale vehiculelor cu motor diesel, benzenul, silicea cristalină respirabilă (RCS) și formaldehida. Datele arată, de asemenea, că peste 60% dintre lucrătorii din activitățile miniere și cariere și din construcții au avut expuneri multiple.

Totodată, Agenția Internațională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) a identificat mai multe ocupații și industrii în care muncitorii au un risc crescut de a dezvolta cancer profesional: 

  • fabricarea aluminiului (risc crescut de cancer de plămâni și de vezică urinară) 

  • vopsitorie (plămân, mezoteliom, vezică urinară)

  • fabricarea cauciucului (leucemie, limfom, plămâni, stomac, vezică urinară)

  • turnătorii de fontă și oțel (plămâni) 

  • fabricarea auraminei (vezică urinară)

  • gazeificarea cărbunilor (plămâni) 

  • distilarea gudronului de cărbune (piele)

  • fabricarea cocsului (plămâni) 

  • extragerea de minereu de hematit din subteran (plămân)

  • fabricarea alcoolului izopropilic (cavitatea nazală și sinusuri) 

  • fabricarea magentei (vezică urinară). 

Lucrătorii în aer liber, inclusiv lucrătorii din construcții și lucrătorii agricoli, salvamarii sau grădinarii își expun pielea unui risc crescut de deteriorare din cauza radiațiilor UV. Alte expuneri profesionale sunt expunerea la fumul de tutun ambiant și la radiații.

Important de precizat este că multe tipuri de cancer profesional pot fi prevenite. Echipamentul de protecție personală, controalele la locul de muncă și educația muncitorilor pot preveni expunerea la agenții cancerigeni la locul de muncă. De asemenea, s-a demonstrat că fumatul crește riscul de cancer la locul de muncă, iar renunțarea la acest obicei sau chiar diminuarea frecvenței fumatului pot să scadă acest risc.

×