INTEGRARE - In 2007, Sibiul si Luxembourgul sunt bornele artistilor din intrega Europa
In prima zi a anului, la Sibiu au aterizat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si o mare parte dintre ministii actualului Guvern. Sibienii si-au facut intrarea in noul an in strada. Zeci de mii de
oameni au indurat frigul si ploaia pentru a-l vedea pe Basescu deschizand oficial "Capitala Culturala Europeana".
Intrarea triumfala a oficialilor de rang national s-a facut la orele amiezii, cand a fost programat primul eveniment in noua Capitala culturala europeana: inaugurarea noului sediu al Bibliotecii ASTRA din Sibiu.
BASESCU STINGE LUMINA. Primul care a sosit la biblioteca a fost premierul. La cateva minute a ajuns si presedintele. Dupa ce a reusit sa treaca de multimea de simpatizanti, face primul pas in biblioteca si⦠reteaua de electricitate a noului sediu cedeaza! Doar lampile de veghe de joasa tensiune au mai asigurat vizibilitatea in cea mai moderna institutie de cultura a Sibiului. Nimic insa nu a intrerupt programul. Pana de curent a durat trei minute, motiv suficient de glume pe seama faptului ca premierul si presedintele au fost obligati sa stea alaturi minute bune. Mai mult, desi nu era in program, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Botesch, l-a invitat la cuvant si pe seful Guvernului, alt motiv de "bucurie" pentru presedinte.
"NU SUNT UN INGER!." Dupa inaugurarea bibliotecii si a cartii de onoare a institutiei, presedintele a preferat sa mearga la Mitropolia Ardealului, acolo unde mitropolitul Laurentiu Streza l-a intampinat langa altar. In fata multimii adunate la slujba de vecernie, presedintele a primit o icoana reprezentandu-l pe Sf. Gheorghe omorand balaurul. "Este o icoana facuta la Manastirea Sambata, domnule presedinte. Sa stiti ca nu avem icoane care sa reprezinte un personaj cu numele Traian. Dar vom face o alta icoana cu cei 40 de sfinti, care ne reprezinta pe toti", a spus mitropolitul Streza. Vadit emotionat, insa razand in stilul caracteristic, presedintele a replicat: "Nu sunt un sfant!⦠Va multumesc! Ma vad nevoit sa vorbesc pentru prima data intr-o biserica, pana acum m-am abtinutâ¦". si tot pentru prima data, la Sibiu, s-au auzit aplauze furtunoase intr-o catedrala din partea enoriasilor pentru un presedinte care a spus cateva cuvinte amabile. In acest timp, premierul Tariceanu a ales, impreuna cu o parte dintre ministrii si ambasadorii acreditati in Romania, sa faca o vizita la Muzeul National Brukenthal.
PREZENTA COMUNA, DISCURSURI SEPARATE. Cei doi lideri politici ai Romaniei au ajuns separat la Sibiu. Din motive de securitate, dar si ca urmare a numarului mare de oficialitati, presedintele si premierul au venit cu doua aeronave. Daca la Biblioteca ASTRA au vorbit amandoi, acest lucru nu s-a mai repetat. Premierul a fost exilat sa vorbeasca in fata unei adunari selecte de vreo 400 de oameni, invitati pe spranceana sa participe la concertul sustinut de "Philarmonie der Nationen", la Sala Thalia.
"Sibiul va fi in anul 2007 un excelent ambasador al culturii romanesti. Un ambasador care va promova valorile patrimoniului cultural si identitatea nationala", a spus premierul Tariceanu, aratand ca Guvernul a alocat pentru Sibiu 30 de milioane de euro pentru lucrari de reabilitare a cladirilor istorice si a infrastructurii si alte 13 milioane de euro pentru construirea si reabilitarea Aeroportului Sibiu.
|
MULTIME. Numarul sibienilor iesiti in strada pentru a celebra Capitala Culturala a depasit asteptarile |
"NE-A SCOS PRIMARUL DIN CASA DEGEABA." In timp ce presedintele participa la dineul organizat de Primarie la un hotel central, in Piata Mare lumea incepuse sa se adune. Muscand dintr-o gogoasa sau sorbind dintr-un pahar cu vin, oamenii se indreptau spre cele doua scene, asteptand ca spectacolul anuntat pentru seara de 1 ianuarie sa inceapa. "Am venit aici ca ne-a chemat Johannis, dar mai bine stateam acasa, ca am inghetat de frig", se plangea o femeie. "Ne-a scos din casa primarul, ne-a zis ca la sase jumate incepe. El sta la sprit si nici capul nu-l doare de noi." Un barbat care s-a gatit pentru ocazia speciala de "Sibiu - capitala europeana" arborand un steag la umar confunda intrarea in Uniune cu oportunitatea oferita Sibiului timp de un an: "Da, e o onoare, dar pentru noi, pensionarii, capitala asta culturala va fi un calvar. Totul ne va costa mai scump".
Sotul bavarez al Mariei a facut vreo 1.000 de kilometri din Germania lui plus inca vreo 60 de la Pelisor, satul ei, ca sa gaseasca un Sibiu in care nu se intampla nimic. "No action here." Orasul ii place, vine de cinci ani in Romania si spune ca schimbarile in bine se observa. Insa devine transant cand vine vorba despre potentialul turistic al Sibiului si al tarii: "Eine Katastrophe. Daca nu reparati autostrazile, nu aveti nici o sansa".
FLUIERATURI SI HUIDUIELI. Oamenii au stat minute in sir, ore in sir privind continuu spre scena goala, spre difuzoarele din care se revarsau diverse muzici, asteptand in zadar sa-i bage cineva in seama. La un moment dat, au inceput fluieraturile, adresate deopotriva primarului Johannis, dar si presedintelui Basescu, asteptat cu nerabdare de oameni. "Stam aici de ore. Trebuia sa iasa cineva pe scena asta si sa ne spuna programul. Cum ar fi daca toata lumea asta s-ar plictisi de asteptare si l-ar lasa pe Basescu sa cante singur?", se intreba o doamna. Apoi tot ea marturiseste ca pentru presedinte a iesit in piata: "Vreau sa-i strang mana". E dispusa sa-l ierte, pe motiv ca "sudistii intarzie tot timpul, nu sunt ca noi, ardelenii". Cand i-am spus ca si primarul lor intarzie la conferintele de presa, ea s-a dovedit, cu intelepciune mioritica, dispusa sa-l ierte, pentru ca "asa sunt politicienii".
E ora 21:00, oamenii asteapta focul de artificii si comenteaza: "Nu vine trupa Smokie, asa cum s-a spus initial, ci doar unul dintre membri". E ora 22:00 si omul negru n-a venit. Fluieraturile cresc in intensitate, iar organizatorii dau muzica mai tare, incercand sa acopere inceputul de revolta. Ploua, e frig si oamenii din piata se uita cu jind la jurnalistii din centrul de presa, unde e cald si bine. Pe la ora 23:00 apare si primarul pe scena, intampinat cu huiduieli. Sibienii par a nu-l fi iertat, dar au ramas nemiscati acolo, in piata. Cand presedintele tarii ajunge si el, oamenii, ca un val, se strang unul langa altul, in incercarea de a ajunge mai aproape de scena. Basescu pare a-i atrage ca un magnet, dar nu pe toti. Unii flutura steguletele si baloanele cu "Sibiu - capitala culturala", altii huiduie si injura printre dinti.
|
A BUBUIT SIBIUL. Un vast spectacol de artificii a insotit manifestarile ce au incalzit inimile celor care au iesit in strada pe 1 ianuarie |
"MI-AS MUTA BIROUL IN STRADA." Populist, plin de mesaje dulci la adresa sibienilor, care i-au acordat cele mai multe voturi la alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2004, presedintele Basescu si-a inceput discursul aruncand in capul cameramanilor si fotografilor paltonul cu care era imbracat. Ca un adevarat pugilist, dupa ce si-a frecat pumnii, s-a napustit peste multimea in delir: "Stiti ca ma simt mai bine intre oameni. Mi-e mult mai bine intre oamenii din orase, intre oamenii din comunitati decat in biroul meu de la Cotroceni. Daca as putea, mi-as aseza un birou chiar aici, in piata, sau in fiecare capitala de judet". Dupa o trecere in revista a momentului important al aderarii la UE, a eforturilor pe care va trebui sa le facem in urmatorii 15-20 de ani, a eroilor din decembrie 1989 si a proiectului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, discursul presedintelui s-a incheiat cu fulminantul "Sa traiti bine!" adresat unei multimi care timp de mai bine de sase ore a indurat ploaia si frigul.
FLUIERAT PENTRU PRIMA DATA. Prezenta presedintelui Traian Basescu la Sibiu a marcat si o premiera greu de imaginat. Desi se bucura de o sustinere de aproape 90%, primarul Klaus Iohannis a fost puternic fluierat si injurat de sibienii care au fost lasati in frig si ploaie, fara ca in piata sa se intample ceva sau sa se anunte ora la care vor incepe manifestarile. Mai mult, iluminatul stradal a fost intrerupt, asa ca oamenii au ramas si pe intuneric. La ora 23:00, pe 1 ianuarie 2007, primarul Sibiului a dat nas in nas cu o reactie la care sondajele nu il indemnau sub nici o forma sa se gandeasca.
SIMFONICA PENTRU VIP-URI, ROCK PENTRU POPOR. Compania Groupe F a fost singura care a meritat asteptarea. Muzica grava si stranie, interpretata live, cometele de foc, elicele de artificii si proiectii de imagini i-au lasat cu gura cascata pe spectatori. Cele 50 de minute de feerie s-au dovedit prea putine. De fapt, a fost singurul punct, din programul pentru publicul larg, inedit si potrivit cu inaugurarea unei capitale europene. La concertul de muzica simfonica, oferit de Philarmonie der Nationen, au avut acces numai demnitarii si invitatii lor. Pentru popor a cantat Chris Norman, fost component al trupei Smokie, in voga prin aniiââ70.
Formatii invechite de Anul Nou
|
PE TOATE GUSTURILE. Phoenix si East 17 au urcat pe scena bunici si nepotei dansand in mijlocul Pietei Mari a Sibiului |
Sibiul a intrat in 2007 si in Europa pe acordurile batranei trupe Phoenix. Pe bunici, muzica din tinerete i-a facut sa-si invite consoartele la dans chiar acolo, in Piata Mare a orasului. Au dansat alaturi de ei parinti care si-au adus bebelusii aflati la primul lor Revelion, tineri cu sticle de bere in maini, copii care sorbeau din sticle de sampanie fara alcool.
Toate cele 2.000 de locuri de cazare pe care le ofera Sibiul au fost ocupate de Revelion. Sutele de turisti care au invadat orasul au admirat fatadele proaspat vopsite ale cladirilor din Piata Mare, dar s-au trezit ca nu se mai simt la fel de bine in ospitalierul Sibiu atunci cand au descoperit ca majoritatea restaurantelor erau inchise. Grupuri de tineri nemultumiti incercau in zadar sa deschida usile carciumilor; la 31 decembrie, iti puteai astampara foamea doar cu o saorma sau cu pop-corn. Iar pentru a uita de gerul de afara, puteai recurge la un pahar de vin fiert la termoplonjon in Piata Mica. Un vin ce mirosea ademenitor a scortisoara, dar prea acru pentru a fi baut pana la capat.
BUGET. Gica, sofer de taxi, ne-a marturisit ca de obicei isi petrece Revelionul prin meleaguri mai calde, cum ar fi Grecia, dar ca de data asta pregatirile facute de primaria urbei natale l-au convins sa ramana. Si Marianei i-a placut spectacolul, dar nu i-a invins scepticismul: "S-ar putea ca la cateva luni dupa ce am intrat in UE sa regretam ca ne-am bucurat in seara asta. Va fi foarte greu pentru cei cu salarii mici".
Daca East 17, o formatie de care n-a mai auzit nimeni de ani buni si care pare sa se fi reunit special pentru aceasta cantare, n-a adunat mai mult de cateva mii de oameni, Phoenix a facut piata neincapatoare. Primaria a platit 60.000 de euro pentru East 17, compusa de data asta din doar doi baieti care isi dadeau masura vocii pe un negativ. Phoenix, in schimb, a primit un onorariu de 27.000 de euro. Pe nota de plata de Revelion se mai adauga si traditionalul foc de artificii, cu 30.000 de euro.
CIVILIZATIE. Dupa ce cu cateva ore inainte, in prezenta lui Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, si a ministrului german de Externe, Frank Walter Steinmeier, primarul Johannis urase Europei "bun venit in Romania", la miezul noptii el a adresat multumiri sibienilor care au pus umarul la renovarea orasului si le-a urat "La multi ani!" intr-o tara apartinand de-acum Uniunii Europene. Oamenii au lasat piata plina de sticle sparte si de hartii. "O sa intram in Europa atunci cand o sa ne civilizam", comenta a doua zi un sibian.
Irina Munteanu
INGRAMADEALA
|
Prezenta premierului si a presedintelui la Sibiu a concentrat forte de ordine sporite, iar unitatea de jandarmi din localitate a fost pusa in dispozitiv. Pentru asigurarea unui culoar de protectie in preajma restaurantului "Imparatul Romanilor", fortele de ordine au amplasat un gard de protectie. Acest lucru, potrivit voluntarilor de la Crucea Rosie, s-a realizat cu pretul a catorva zeci de oameni calcati la propriu in picioare. "Pur si simplu au fost oameni, copii, femei, care au fost pusi la pamant si calcati in picioare de multimea impinsa de jandarmii care faceau culoar. A fost bataie de joc", ne-au declarat voluntarii de la Crucea Rosie Sibiu.
|
|
PROGRAME
|
Pe parcursul anului 2007 vor avea loc la Sibiu diverse evenimente culturale. In luna ianuarie, iubitorii de teatru vor putea vedea "Pescarusul" de Cehov, in montarea lui Andrei Serban. Tot in ianuarie, se va desfasura Carnavalul lolelor, obicei disparut o data cu emigrarea sasilor si care isi are originea in traditiile breslelor din Evul Mediu. Filarmonica din Sibiu va oferi concerte, iar la Muzeul Brukenthal se va organiza o expozitie cu cele mai importante piese ale colectiilor baronului. Fundatia de Antropologie Vizuala si Complexul Muzeal ASTRA au pregatit proiectii de filme documentare si programe tematice despre culturile europene.
|
|