Un prim pas a fost făcut în ultima ședință a Consiliului General al Capitalei, care a aprobat un proiect de hotărâre ce prevede darea în folosință gratuită, până în 2035, către Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale (ADIGIDM) a unui teren de 11 hectare pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor sortate unde, ulterior, să fie și reciclate.
Acest teren a fost dat de Primăria Generală a Capitalei în 2016, prin hotărâre de guvern, cu destinația specială pentru realizarea unui centru de colectare a deșeurilor. Hotărârea prevede că în cazul în care primăria nu va rezolva problema în următorii 10 ani, terenul se va întoarce în proprietatea statului. Cum termenul se apropie de expirare, Consiliul Local al Primăriei Generale a Bucureștiului este obligat acum să urgenteze rezolvarea problemei, dacă nu vrea să piardă acest teren situat în Drumul Rudeni - Chitila, sector 1.
Investiția, finanțată prin PNRR
Pentru a realiza această investiție, ADIGIDM va depune o cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform referatului de aprobare, pentru aceasta, unul dintre documentele care va însoți cererea de finanţare trebuie să fie dovada faptului ca bunul imobil se află în proprietatea beneficiarului sau că beneficiarul deţine un drept real asupra terenului cel puţin până la data de 31 decembrie 2035. În acest centru deșeurile urmează să fie aduse sortate, gata pentru reciclare. Până la realizarea acestui centru va trece însă ceva timp, având în vedere că nici măcar studiul de fezabilitate pentru construirea centrului nu a fost elaborat. În paralel însă, Primăria Generală caută și o groapă de gunoi.
După elaborarea Studiului de fezabilitate și stabilirea suprafeței de teren necesară realizării obiectivului de investiții, partea de teren rămasă neutilizată se va preda Municipiului București în termen de 30 de zile.
Bani pentru înființarea centrelor de colectare
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în septembrie prima sesiune de apeluri pentru atragerea de fonduri pentru „înființarea de centre de colectare prin aport voluntar (CAV) din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020-2026”, ele urmând să asigure o colectare separată a deșeurilor. Pe lângă aceasta, se va pune accentul pe măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară. Ținta propusă este construirea și operaționalizarea la nivel național a 565 de centre de colectare cu aport voluntar pâna la jumătatea anului 2026. Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar este de 587.860.000 euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR. Directiva 2008/98/CE prevede că până în 2025 trebuie reciclată 55% din cantitatea de deșeuri municipale produsă, iar acest obiectiv va crește la 60% până în 2030 și la 65% până în 2035. De asemenea, statele UE trebuie să instituie până la 1 ianuarie 2025 colectarea separată a textilelor și a deșeurilor periculoase generate de gospodării, iar până pe 31 decembrie 2023 biodeșeurile trebuie colectate separat sau reciclate la sursă (de exemplu, prin compostare).
Licitație pentru depozitarea deșeurilor
Primăria Generală a Capitalei va organiza pe 25 noiembrie o licitație pentru încheierea unui acord-cadru pentru „depozitarea deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de colectare a acestora”. Pentru viitorul serviciu, sectoarele sunt dispuse să plătească 65,72 de milioane de lei, fără TVA. Potrivit datelor licitației, care va avea loc pe data de 25 noiembrie, urmează să fie încheiate cu prestatorul ales contracte subsecvente pentru fiecare din cele șase primării ale Capitalei în vederea depozitării unei cantități de până la 563.412 tone/an de deșeuri. Contractul care se va încheia la nivelul Capitalei se referă la deșeuri produse în gospodăriile populației, cu excepţia fracţiilor colectate separat.