x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carburanti - Petrom modifica haotic preturile

Carburanti - Petrom modifica haotic preturile

de Adrian N. Ionescu    |    14 Sep 2005   •   00:00
Carburanti - Petrom modifica haotic preturile

Petrom a ieftinit carburantii din nou, dupa ce ministrul Economiei a propus administratorilor doua variante "de adaptare a politicii de preturi la piata petrolului". Societatile petroliere scumpesc produsele "la zi" in functie de cotatiile bursiere lunare sau trimestriale ale petrolului.

Petrom a ieftinit carburantii din nou, dupa ce ministrul Economiei a propus administratorilor doua variante "de adaptare a politicii de preturi la piata petrolului". Piata noastra ramane schioapa cata vreme in Romania nu se va dezvolta o bursa regionala a petrolului.

Dupa o saptamana in care la unison presa a analizat ciudatenia de a avea in Romania preturi la benzina care urmaresc o piata lovita de uragane, Petrom a redus, de azi noapte, pretul benzinelor in statiile proprii cu 8 bani (800 lei vechi) pe litru.

Un litru de benzina ECO Premium va costa 3,55 de lei (1,015 euro, azi), in timp ce sortimentul Premium fara plumb va fi comercializat cu 3,52 de lei (1,006 euro) pe litru. Noul pret al benzinei Top Premium 99+ va fi de 3,85 lei/l, iar pentru celelalte categorii de carburanti nu vor fi operate modificari.

Benzinele de CO 95 sunt cu 1 ban (100 de lei) mai ieftine decat dinainte de valul scumpirilor, motorina Super Euro Diesel s-a intors la acelasi pret (3,33 lei), iar cea Euro Diesel este cu 2 bani mai ieftina.

FILMUL MECIULUI. Este a doua reducere din ultimele trei zile si a patra modificare de preturi din ultimele 10 zile, primele doua fiind scumpiri, care au relevat cat de schioapa este piata produselor petroliere in Romania.

Comunicatul prin care Petrom a anuntat ultima modificare a fost emis ieri dupa o sedinta a consiliului de administratie, care avea pe masa propunerile ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, "de adaptare a politicii de preturi la piata petrolului", conform propriei declaratii. Seres a propus liderului pietei sa treaca la o modificare lunara a preturilor sau, daca se pastreaza regimul permanent, preturile Petrom sa fie cu o anumita proportie inferioare celor ce rezulta din cotatiile internationale ale petrolului. "In oricare dintre aceste variante, consumatorii vor avea de beneficiat de noul regim", a adaugat Codrut Seres.

Click pt a mari imaginea
Pretul benzinei in Europa

RAZBOIUL DECLARATIILOR. In caruselul declaratiilor s-au inserat si cea a presedintelui Basescu, pe seama tonului sau imperativ fiind pusa prima ieftinire. Totusi, ministrul Economiei si Comertului a negat ieri ca propunerile sale au venit in urma interventiei prezidentiale. "Am reactionat pur si simplu dupa a doua scumpire si nu pentru ca a intervenit presedintele", a replicat Seres.

Petrom a anuntat pentru astazi o conferinta de presa in care sunt asteptate alte explicatii decat cele, bune pentru orice anotimp, in care ni se spune ca preturile sale, ale beneficiarului singurelor rezerve europene de titei (cu exceptia celor din Marea Nordului) "urmaresc fluctuatia cotatiilor internationale ale carburantilor". 82% din titeiul prelucrat de Petrom este romanesc, in cazul in care acesta nu este si nitel exportat.

O alta declaratie care a inflamat mediul de afaceri a fost cea a predecesorului lui Codrut Seres, Dan Ioan Popescu, care acuza Guvernul ca nu-si foloseste prerogativele de actionar semnificativ (40%) la Petrom. Ce-i drept, din cei doi reprezentanti ai Statului in consiliul de administratie, unul nu mai este, mai precis a devenit ministru al Finantelor si nu a fost inlocuit. Dar cel putin aici, Codrut Seres are dreptate: "Un singur reprezentant poate fi mandatat cu ambele voturi".

MONOPOLUL LEGAL. Sunt insa numai doua voturi din sapte. Patru sunt ale actionarului majoritar, OMV, iar al saptelea este un asa-zis vot independent, care reprezinta actionarii nesemnificativi, printre care cel mai important este BERD. Altfel spus, OMV este stapan absolut, inclusiv pe rezerva de circa un miliard de barili (peste 140 de milioane de tone) de titei romanesc, "dulce", cum zic specialistii, adica avand un continut util pentru carburanti mult mai mare decat al altora si un continut nefericit, de sulf, mult mai mic. Pana in 2014, OMV nu este deranjat nici macar cu o eventuala crestere a redeventelor datorate statului pentru acest titei, considerate ridicol de mici de o parte din specialisti.

Este deja de notorietate ca, datorita accesului exclusiv al Petrom - OMV la titeiul romanesc, ceilalti operatori urmaresc deciziile liderului. Lukoil cere, aproape automat, cu 100-200 de lei vechi mai putin decat Petrom, iar MOL si AGIP isi plaseaza preturile intre Petrom si Rompetrol.

Analistii considera ca pozitia dominanta nefireasca a Petrom nu ar putea fi ameliorata decat prin incurajarea demersurilor Bursei Romane de Marfuri de a infiinta si dezvolta un rong petrolier regional, la care Romania este indreptatita sa spere.

PETROM, PREVIZIBILA
In conformitate cu semicamuflajul care caracterizeaza relatiile de comunicare ale Petrom, conferinta de presa de azi nu poate aduce mari revelatii. Societatile petroliere autohtone scumpesc produsele "la zi" in functie de cotatiile bursiere lunare sau trimestriale ale petrolului. O stire de ultima ora informeaza ca mai multe companii din Austria si Franta reduc pretul carburantilor. Acasa la OMV, ministrul de Finante, Karl-Heinz Grasser, a avertizat ca ar putea introduce o taxa speciala pentru firmele petroliere, iar colosii British Petroleum (BP) si Shell s-au grabit sa anunte ca reduc preturile. OMV taiase deja 1,2 eurocenti din preturi, la scurt timp dupa ce Grasser a cerut diminuarea preturilor cu doi-trei eurocenti. In Austria, benzina se apropie de 1,2 euro/l, iar in Franta, de 1,35 euro/l. Ministrii de Finante au discutat despre evolutia economiei mondiale in contextul cresterii rapide din ultimul an a pretului la petrol, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul roman de Finante. Concluzia? "Nu trebuie sa existe un raspuns printr-o politica de reducere a taxarii, ci se va interveni cu masuri specifice", spune Vladescu. Ministrul a mai precizat ca statele europene vor investi in sursele de energie alternative ca un raspuns la criza petrolului.

SECRET
O fraza din contractul de privatizare care a scapat regimului de confidentialitate a pus recent presa pe jar. "Prevederea nu are de a face cu preturile, ci cu cantitatile in perioade de criza petroliera", da replica Seres. Fraza, suficient de ambigua incat sa nu aiba ce cauta intr-un contract serios in valoare de 1,5 miliarde de euro, obliga OMV sa se consulte cu MEC, "cu privire la actiunile rezonabile pe care le-ar putea lua societatea (Petrom - n.r.) in vederea asigurarii in etape a unei aprovizionari adecvate a pietei". Adecvate ar putea fi si preturi de 2 euro pe litru, daca un "avocat al diavolului" gaseste pledoaria potrivita. Subtirimea frazei, care ar fi trebuit sa dea statului forta de a reglementa un monopol, nu face decat sa dea un nou impuls partizanilor scoaterii contractelor de privatizare de sub un regim de confidentialitate potrivit, probabil, spionajului, dar in nici un caz marilor active economice ale tarii.

INTERVENTIA PRESEDINTELUI
Contractul de privatizare a Petrom se afla in analiza Presedintiei, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, inainte de plecarea in vizita din Statele Unite. Seful statului a precizat ca a cerut contractul de privatizare a Petrom de la Ministerul Economiei si Comertului si ca ii multumeste ministrului Codrut Seres pentru ca i l-a pus "imediat" la dispozitie. Seful statului s-a declarat extrem de preocupat de problematica legata de energie. "Am cerut acum mai bine de o luna gasirea unor solutii pentru distribuirea corecta a comercializarii energiei electrice, iar zilele trecute, ceea ce s-a intamplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze", a subliniat Basescu. El a sustinut ca problema privind energia este una din prioritatile sale.

LEGE ANTISCUMPIRE
Contractul de privatizare a Petrom se afla in analiza Presedintiei, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, inainte de plecarea in vizita din Statele Unite. Seful statului a precizat ca a cerut contractul de privatizare a Petrom de la Ministerul Economiei si Comertului si ca ii multumeste ministrului Codrut Seres pentru ca i l-a pus "imediat" la dispozitie. Seful statului s-a declarat extrem de preocupat de problematica legata de energie. "Am cerut acum mai bine de o luna gasirea unor solutii pentru distribuirea corecta a comercializarii energiei electrice, iar zilele trecute, ceea ce s-a intamplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze", a subliniat Basescu. El a sustinut ca problema privind energia este una din prioritatile sale.
×