x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cartea neagră a imobiliarelor din Banat

Cartea neagră a imobiliarelor din Banat

de Tiberiu Kiss    |    13 Oct 2007   •   00:00
Cartea neagră a imobiliarelor din Banat

In 18 ani, "Mica Vienă" s-a transformat in "Strehaia Banatului". Clanurile ţigăneşti au acaparat tot ce se putea prin mită, ameninţări, violenţă. Nume grele din Timiş, incepănd cu funcţionari ai Primăriei Timişoara, CJT, IPJ Timiş, UM 0962 şi terminănd cu procurori şi judecători, se fac vinovate de acest dezastru imobiliar şi de distrugerea centrului civic al oraşului.


Inainte de 1989, romii bănăţeni s-au ocupat cu "donaţiile" de aur către organele de miliţie şi securitate, in schimbul unui paşaport către Occident. După Revoluţie, aceiaşi minoritari, de această dată cu ajutorul organelor represive ale statului, care s-au transformat in "martori de serviciu", şi graţie unor magistraţi mai mult decăt indulgenţi, au devalizat rezervele de aur al BNR Timiş.

Cu salbe şi lingouri in buzunar, pe de-o parte, iar pe de alta cu "munca cu ziua" in Europa, romii bănăţeni au luat cu asalt centrul civic al Timişoarei, transformănd casele interbelice in adevărate pagode ţigăneşti. Totul, sub privirile şi cu complicitatea autorităţilor de pe Bega! Aşa se face că, in 18 ani de la evenimentele din 1989, "Mica Vienă" s-a transformat in "Strehaia Banatului".

Sindromul "Andronache", iată o asociere nefericită de cuvinte, care stă pe buzele timişorenilor, de mai bine de o lună, cănd un fost recidivist, in disperare de cauză, după zeci de telefoane la 112, şi-a făcut dreptate cu cuţitul, omorănd un cetăţean de etnie romă şi rănind un altul. Cazul lui Constantin Andronache a captat atenţia opiniei publice, stărnind vii şi ample discuţii cu uşile inchise chiar şi in răndul autorităţilor locale care, in ceasul al 12-lea, au realizat pericolul unei posibile răzmeriţe. Nimic mai adevărat, atăt timp căt, de ani in şir, timişorenii sunt terorizaţi de clanurile ţigăneşti, avide de dobăndirea cu orice preţ şi prin orice metodă a unor imobile din centrul Timişoarei. Procedurile de lucru ale romilor, in negocierile cu proprietarii imobilelor, sunt de-a dreptul notorii. O paletă largă de culoare verbală, fecale, urină, scandaluri, chefuri monstruoase, pisici moarte, cocoşi decapitaţi, blesteme, lumănări aprinse, ameninţări şi acte de violenţă. Ca să nu mai punem la socoteală şi faptul că, de cele mai multe ori, cei care au reclamat "orgiile" romilor de mătase, sunt aceiaşi care au incasat şi amenzi pentru tulburarea liniştii şi a ordinii publice. Şi de aici, "increderea oarbă" a bănăţenilor in instituţiile statului!


FRONT COMUN. Nu puţine au fost nici situaţiile in care oamenii legii, in loc să fie de partea dreptăţii, au inclinat balanţa in favoare romilor, dănd aripi unor personaje certate cu Codul penal. De poliţiştii bănăţeni, care au făcut protecţie ţiganilor, se ocupă acum Corpul de control al ministrului de Interne Cristian David! Pănă una alta, pentru a evita o escaladare a situaţiei, care e şi aşa mai mult decăt tensionată, conducerea IPJ Timiş s-a apucat de analize serioase, la nivel macro. Aşa se face că, după o serie de date cu caracter confidenţial, la care au pus umărul şi cei de la UM 0962 şi SRI Timiş, mai-marii Poliţiei bănăţene au ajuns la concluzia că este necesară formarea unei echipe de profesionişti care să analizeze fenomenul şi să caute răspunsurile la criză. S-a format astfel, in cadrul Serviciului de In-vestigaţii Criminale, un colectiv de cinci ofiţeri care centralizează toate datele referitoare la reclamaţiile care au vizat clanurile ţigăneşti din Timişoara şi soluţiile care au fost luate in aceste dosare. Cert e că poliţiştii bănăţeni s-au pus pe treabă şi evită, pănă la formarea unei concluzii finale, chiar să pronunţe termenul de "scandal interetnic", considerăndu-l extrem de periculos şi noneuropean. Angajaţii IJP Timiş sunt optimişti şi chiar sunt de părere că lucrurile vor evolua in bine, atăt timp căt există un dialog la nivel instituţional şi un front comun, in luarea unor decizii ferme. Oare?


ASALT IMOBILIAR. Pentru o imagine căt mai corectă a situaţiei, vă spunem că in Timişoara, in zona centrală nu mai există imobil care să nu fie locuit de o familie de romi de mătase. Cel mai bun exemplu este al Bd C.D Loga, stradă care dă in Prefectura Timiş şi in Consiliul Judeţean. In afară de cele mai prestigioase unităţi de invăţămănt din oraşul de pe Bega, liceele Loga şi Pedagogic, tot ce inseamnă imobil interbelic a incăput pe măinile minoritarilor. Chiar şi Centrul Cultural Francez, găzduit in cea mai frumoasă casă de pe Bd C.D. Loga, este la un pas de a fi retrocedat unei familii din Paris care, spun avocaţii, şi-a văndut deja drepturile succesorale unui important clan ţigănesc din Timişoara. Ca să nu mai vorbim că Strada Trandafirilor, alee aflată la limita celui mai frumos parc bănăţean, este ocupată in intregime de familiile unor romi cu dare de mănă. Şi lista ar putea continua cu străzile Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Michelangelo, Beethoven, Braşov, Romulus, Remus etc. Cum de s-a ajuns in această situaţie, după unii mai mult decăt dezastruoasă, este evident. Pasivitatea şi complicitatea autorităţilor locale, care au inchis ochii la unele texte de lege, sunt principalele cauze ale invaziei ţigăneşti din centrul municipiului.


PROBATORIU IGNORAT. Experţii bănăţeni in problemele romilor susţin că au informat autorităţile şi factorii de decizie, imediat după 1990, despre o posibilă expansiune a clanurilor ţigăneşti in centrul civic al Timişoarei. "Incă de atunci, bulibaşa lor, Mihai Nicolae, umbla prin oraş să cumpere, pe bani grei, toate cărţile tehnice ale clădirilor interbelice din zona 0. Documentele au existat in trei exemplare, căte unul la Consiliul Popular, Icral şi Iprotim. Au dispărut toate, ca prin minune. Au existat informaţii certe că exemplarele de la Iprotim au fost imprumutate de un număr de cinci arhitecţi, care lucrau in cadrul institutului de proiectare, după care au fost date spre studiu definitiv unor romi. Nu e greu ca lumea să-şi dea seama cine sunt, atăt timp căt arhitectura oraşului, in ceea ce priveşte casele ţigăneşti, a incăput tot in măinile lor sau ale membrilor familiei. Autorităţile au ştiut toată tărăşenia şi ar fi putut să facă ceva, dar au stat de-o parte, ca simpli spectatori", spune unul dintre cunoscătorii fenomenului. Ceva mai tărziu, un documentar pe suport magnetic, "care proba existenţa şi funcţionarea mecanismului instituţionalizat al corupţiei la nivelul administraţiei timişorene", a fost pus, din nou, la dispoziţia factorilor de decizie: "Au fost epuizate toate variantele amiabile, petiţionale şi revendicative de a preveni, stopa, corecta şi repara o stare de lucruri aberantă, care debutase ca o formă aparentă de manifestare a ignoranţei şi dezinteresului natural faţă de lege, pentru a se dovedi, pănă la urmă, neglijenţe şi abuzuri sistematice, de interes penal". Şi de această dată, toată lumea s-a spălat pe măini ca Pilat din Pont! Amuzant, nu?


LISTA RUŞINII. Chiar dacă sună absurd, nepăsarea şi pasivitatea autorităţilor vizavi de situaţia locativă a romilor par de inţeles. E şi normal să fie aşa, atăt timp căt nume grele din Timiş, incepănd cu funcţionari ai Primăriei Timişoara, CJT, IJP Timiş, UM 0962 şi terminănd cu procurori şi judecători se fac vinovaţi de acest dezastru imobiliar şi de distrugerea centrului civic al Timişoarei. Şi asta pentru că, motivănd chestiuni personale şi de natură psihică, au "cedat nervos" primii şi au instrăinat apartamentele in care au locuit, in favoarea unor clanuri ţigăneşti, deschizănd astfel drumul spre invazia zonei rezidenţiale a oraşului de pe Bega. Ca să nu mai vorbim şi de faptul că toţi au instrăinat locuinţele sub interdicţia Legii 112 şi pănă acum nimeni nu a făcut nimic pentru rezilierea contractelor de vănzare-cumpărare, lovite de nulitatea absolută a legii. Şi, pănă la urmă, cine să facă acest lucru, atăt timp căt, de mai bine de doi ani, dosarul stă bine mersi la Parchet. Păi cine să se ia de cei 422 de funcţionari publici, care i-au aruncat pe timişoreni in braţele clanurilor ţigăneşti cu atăta devotament? Poliţiştii, judecătorii, procurorii care au bătut palma şi au incasat banii pe locuinţele din centrul Timişoarei? Exclus. Un impresionant NUP! Pănă atunci, "ultimilor mohicani" din zonele rezidenţiale nu le mai rămăne decăt să se uite cu frică la tavane şi pereţi, de teamă să nu cadă imobilul pe ei, datorită modernizărilor, fără autorizaţie, făcute de clanurile ţigăneşti. Exemplele vii sunt pe pe Strada Mihai Eminescu nr. 6 şi C.D. Loga 43.



×
Subiecte în articol: special timiş ţigăneşti