x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cartea si filmul - De la Patimile lui Iisus la Codul lui Da Vinci

Cartea si filmul - De la Patimile lui Iisus la Codul lui Da Vinci

de Sebastian S. Eduard    |    21 Apr 2006   •   00:00
Cartea si filmul - De la Patimile lui Iisus la Codul lui Da Vinci
PASTI
Cartile de fictiune si filmele dau hrana gata mestecata celor care nu intra din diferite motive in profunzimea unor fenomene. Uneori acestea reusesc sa dea atat de tare peste cap publicul, incat acesta nu mai discerne adevarul de minciuna, fictiunea de realitate.

Povestea este veche si nu o sa intram in amanunte incercand sa trecem in revista toate filmele si cartile controversate ce-l au in prim plan pe Mantuitor. Alegem numai doua opere, printre ultimele aparute, si care au starnit valuri dintre cele mai mari: "Codul lui Da Vinci" al americanului Dan Brown (in curand si film, pentru ca altfel nu se putea) si productia lui Mel Gibson "Patimile lui Hristos".

RECORDURI. Codul lui Da Vinci s-a vandut "in draci" (scuzata sa fie sintagma, dar iata cat de adevarata) in ultimii ani. Aparut si la noi, la Editura Rao, romanul a ajuns la aproape 150.000 de exemplare vandute, un adevarat boom pentru Romania. Cat despre vanzarile internationale, 40 de milioane de exemplare vandute si traduceri in 45 de limbi - iata un adevarat record.

Acum, la aproape trei ani de la publicare, in martie 2003, romanul ezoterico-religios al lui Dan Brown se afla inca la loc de cinste in vitrinele librariilor americane, unde a supravietuit mai multor biografii, precum cea a lui Clinton, care nu a reusit sa retina interesul mai mult de cateva saptamani.

DIFERENTE. Ceea ce diferentiaza "Codul lui Da Vinci" de atatea alte carti citite si uitate rapid este faptul ca, dupa ce termina volumul, cititorii vor sa stie mai multe. Acest lucru este demonstrat de succesul a 20 de titluri mai mult sau mai putin serioase care explica notiunile religioase sau artistice folosite cu indrazneala in roman. "«Codul lui Da Vinci» a reusit sa declanseze o multitudine de dezbateri despre religie, sex, dogmele catolice, simbolurile artistice, ezoterism si chiar istoria omului occidental, asa cum o cunoastem", constata saptamanalul US News and World Report intr-un numar special despre acest roman.

TEZE. In centrul polemicii se afla teza ca Iisus ar fi avut un copil cu Maria Magdalena, lucru pe care Biserica ar fi facut tot posibilul sa-l tina secret pentru a-i conserva caracterul divin. Acuzat ca deformeaza adevarul istoric in ceea ce il priveste pe Iisus si ca exploateaza filonul teoriilor conspirationiste, Dan Brown sustine ca "dialogul si controversa sunt sanatoase pentru religie". O "dezbatere pasionata" este "cel mai bun antidot pentru apatie, singurul inamic real al religiei", adauga autorul pe pagina sa de internet. Autor care, atunci cand a vazut avantul luat de cartea sa, a tinut sa temporeze putin: "La urma-urmei nu este decat un roman".

APARE FILMUL. Mereu in cautare de idei, Hollywoodul nu putea sa ignore succesul cartii. Dupa ce au obtinut, nu fara eforturi, drepturile de ecranizare, Studiourile Columbia Pictures i-au incredintat lui Ron Howard misiunea de a regiza adaptarea. Filmarile au avut loc, iar produsul finit il vom putea admira incepand de la 19 mai, cand va veni in salile noastre de cinema. Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno si Alfred Molina fac parte din distributie.

CONTROVERSE. Intre timp, controversele au continuat sa curga. Dan Brown a fost acuzat in mai multe randuri de plagiat. Scriitorii Michael Baigent si Richard Leigh, autori ai volumului "Sangele Sfant si Sfantul Graal", l-au acuzat pe Brown ca s-ar fi inspirat din cartea lor. In urma procesului, Brown a scapat cu fata curata. Acum probabil ca va urma un al doilea proces, pentru ca Mihail Anikine, un cercetator rus, colaborator al Muzeului Ermitage din Sankt Petersburg, l-a acuzat pe Dan Brown ca i-a plagiat ideile si titlul romanului. Vom trai si vom vedea.

VERSUS. Reactia Bisericii nu s-a lasat asteptata. Biserica catolica din Statele Unite a anuntat lansarea unui site pe internet care sa infirme cele sustinute in best-seller-ul "Codul lui Da Vinci". Site-ul "Jesusudecoded.com" are scopul de "a furniza informatii exacte despre Iisus, invataturile Bisericii Catolice si asupra altor subiecte mentionate in «Codul lui Da Vinci»", a explicat serviciul de comunicare al episcopilor catolici din SUA. Site-ul "include articole teologice, comentarii ale unor jurnalisti si experti in arte si combate speculatiile si inexactitatile privindu-l pe Hristos si originile crestinismului", a precizat USCCB, care a realizat si un documentar pentru a-si sustine punctul de vedere mai bine. "Jurnalistii ne-au intrebat daca un roman, fie si unul care se vinde foarte bine, poate sa dauneze unei biserici de un miliard de credinciosi. Nu, nu pe termen lung. Dar ingrijorarea pastorala a Bisericii se indreapta catre imaginea pe care fiecare si-o face despre Iisus", a motivat directorul de comunicare al USCCB, monseniorul Francis Maniscalco.

Efectele nu se opresc insa aici. Americanii, aceiasi probabil care il urau din suflet pe J.R., nu prea mai cred in Inviere, desi Statele Unite sunt considerate a fi unul dintre cele mai conservatoare state. O spune clar un sondaj care arata cu degetul spre invinuit: "Codul lui Da Vinci".

ANTISEMITISM? Valva a produs si filmul lui Mel Gibson, "Patimile lui Hristos". Catolicii au protestat si apoi s-au inbunat, Papa si-a dat acordul, evreii au adus acuze grave, scotand in fata "antisemitismul", critica de specialitate a fost impartita, filmul a fost nominalizat la Oscar. Daca mai adaugam si faptul ca interpretul rolului principal, James Caviezel, a fost lovit de fulger in timpul filmarilor si ca insusi Mel Gibson a declarat ca a fost inspirat de Sfantul Duh, atunci nu putem spune decat ca, daca ar fi sa credem in teorii conspirationale, planul de marketing a fost perfect.

DECLARATII. "Patimile lui Hristos" este in acest moment pe locul 28 in clasamentul filmelor din toate timpurile, 604 milioane de dolari incasari. "Simt ca intreaga mea cariera m-a condus spre realizarea acestui film. Sfantul Duh a lucrat prin mine la acest film, iar eu doar am condus filmarile. Sper ca filmul sa aiba puterea de a evangheliza", a declarat Mel Gibson. Filmul in care joaca si ac-trita Maia Morgenstern a fost realizat in limba aramaica a acelor vremuri si include o descriere brutala a Crucificarii. Iisus-ul lui Gibson este scuipat, palmuit, batut, biciuit, schinguit minute in sir. Pentru a fi rastignit, echipa de machiori a trebuit sa gaseasca metode de a ilustra grafic momentul trecerii cuielor prin mainile Mantuitorului si carnea care se jupoaie in timpul biciuirii. Pentru a crea cicatrici autentice, machiorii i-au tatuat spatele lui Jim Caviezel in fiecare zi, pana cand acesta a fost in intregime acoperit de lovituri si taieturi.

Maia Morgenstern, interpreta Fecioarei Maria in filmul lui Gibson, nu s-a declarat de acord cu termenul de brutalitate. "Copiii vor fi adusi sau nu la film, aceasta este o decizie a parintilor. Asa-numitele productii pentru copii sunt de multe ori mai violente si mai insidioase. Deschizand in orice clipa orice post de televiziune vom fi asaltati de atrocitati."

Publicul romanesc va putea sa vada filmul despre ultimele 12 ore din viata lui Iisus sambata, la Pro TV, de la ora 21:45.

STATISTICI STUPEFIANTE
Un mare numar de canadieni si americani crede in Invierea lui Iisus Hristos, dar din ce in ce mai multi dintre ei considera ca ea nu a avut loc niciodata, arata un sondaj citat de Mediafax.
Circa 78,37% dintre americani si 73,37% dintre canadieni cred ca "Iisus a murit pe cruce inainte de a invia si a dobandi viata eterna", indica sondajul. Dar 13,37% dintre americani si 17,37% dintre canadieni cred ca moartea lui Iisus pe cruce este "o legenda" si ca, asa cum este povestit in romanul "Codul lui Da Vinci", Iisus a fost casatorit si a avut o familie. "Aceasta credinta circula de multa vreme si face parte din traditia agnostica de aproape un mileniu, dar nu a cunoscut o mare difuzare pana la succesul romanului «Codul lui da Vinci»", a explicat Andrew Granville, presedintele institutului de sondaje Ipsos. "Acest lucru demonstreaza puterea unei povesti, a unui roman de a schimba si a modela opiniile", a adaugat el.

INTERZIS
Si cartea are probleme, si filmul. Un grup religios sud-coreean a solicitat o dispozitie judecatoreasca de suspendare pentru a impiedica Sony Pictures sa lanseze ecranizarea romanului "Codul lui Da Vinci" in aceasta tara. Consiliul Crestin sustine ca filmul este "o insulta si o defaimare" a sfinteniei lui Iisus Hristos si a Bibliei.

"CODUL VATICANULUI"
De boala scrisului nu a scapat nici Mehmet Ali Agca, turcul care a incercat sa-l asasineze pe Ioan Paul al II-lea in 1981. Acesta l-a invitat la Istanbul pe Dan Brown, autor al best-seller-ului "Codul lui Da Vinci", pentru a scrie impreuna o continuare a acestui volum. "Daca Dan Brown accepta si Ministerul Justitiei este de acord, aceasta intalnire ar putea avea rezultate benefice pentru intreaga omenire", a comentat avocatul atentatorului. "Agca doreste sa scrie impreuna cu Dan Brown o continuare a cartii de succes a acestuia, care ar putea sa fie numita «Codul Vaticanului»", a continuat avocatul. De altfel, detinutul vrea sa-l intalneasca si pe actorul si regizorul Mel Gibson, care va realiza un film despre Papa, pentru a-l ajuta la scrierea scenariului.
×