x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casa Studenţilor, mai supravegheată decât puşcăria

Casa Studenţilor, mai supravegheată decât puşcăria

de Cristinel C. Popa    |    04 Mar 2010   •   00:00
Casa Studenţilor, mai supravegheată decât puşcăria

Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi-ar putea schimba denumirea, dat fiind faptul că, de ceva timp, de când are un nou director, au fost montate pe toate feţele instituţiei 34 de camere de luat vederi. Un ochi multiplu, un big brother studenţesc? Da!, dar şi o mână întinsă către anumite firme ce distribuie şi instalează astfel de camere.



Măsura instalării camerelor de luat vederi a fost luată de directorul Marinela Paşcan, membru PD-L, (care ocupă onoranta funcţie abia din octombrie anul trecut) chipurile pentru a asigura securitatea în instituţie. Dispozitivele de supraveghere au fost achiziţionate de la firma "Mai Net", al cărei patron este un cunoscut om de afaceri local.

Firma a primit o comandă grasă cum rar găseşti. Densitatea camerelor de luat vederi este disproporţionată chiar, comparativ cu cea de la instituţiile statului care necesită securitate maximă, precum Poliţia Municipiului Iaşi, Penitenciarul, Prefectura, Primăria sau unele licee. Oricine a auzit de tărăşenie se întreabă dacă în cazul noii direcţiuni a fost vorba de paranoia, o afacere proastă sau pur şi simplu de interese clientelare.

Casa de Cultură din Iaşi, o instituţie relativ mică, cu doar 38 de angajaţi, unde desfăşoară activităţi recreative studenţii, este securizată mai ceva ca o instituţie de stat. Noua conducere a Casei a investit la sfârşitul lunii decembrie aproape 10.000 de euro pentru a cumpăra camerele de luat vederi.

O parte dintre angajaţii Casei de Cultură a Studenţilor sunt nemulţumiţi de achiziţia făcută de directorul Marinela Paşcan, deoarece sunt de părere că au fost montate prea multe, iar banii au fost aruncaţi în vânt. Am stat de vorbă cu câţiva dintre aceştia. "În şedinţa de Consiliu Artistic din care fac parte 13 referenzi de specialitate, directorul nu ne-a spus că intenţionează să facă această achiziţie.

Supărarea mare a fost că nu ne-a consultat în şedinţă şi ne-a pus în faţa faptului împlinit. Sunt oameni din Consiliu care lucrează în această instituţie de foarte mulţi ani, iar doamna director, care a venit doar de şase luni, putea să ne consulte", ne-a declarat un referend care a preferat să rămână sub protecţia anonimatului de teama urmărilor.




Concluzia oamenilor cu care am vorbit a fost aceea că precedenţii directori ai Casei, din PSD sau alte coloraturi politice, nu au rămas în funcţie pentru că nu au dat curs comenzilor clientelare. Marilena Paşcan, PD-L, ca să-şi statornicească încă de la început poziţia, a făcut-o imediat, cheltuind banii Casei Studenţilor ca şi cum ar cheltui din portofelul propriu.

PENTRU SALARIILE ANGAJAŢILOR CCS NU SUNT BANI
Nu numai membrii Consiliului, ci şi alţi angajaţi care au fost trimişi acasă, concediaţi sau forţaţi să-şi ia concediu sunt nemulţumiţi. "Anul trecut am fost trimişi acasă trei zile fără plată pentru a se reduce cheltuielile. În timp ce nouă ne-a luat bani din salariu, cei din conducere au dat o mulţime de fonduri pe aceste numeroase camere de luat vederi. De ce era nevoie de aşa de multe? Nu suntem la închisoare şi nici nu fug oamenii din Casa Studenţilor", a spus un angajat al CCS Iaşi.

În comparaţie, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi sunt 30 de camere de luat vederi, la Prefectură nouă, la Primărie şapte, iar la Poliţia Municipiului Iaşi, unde e şi arest, aproape 30.

La unele şcoli şi colegii din Iaşi abia sunt 15-17 camere de luat vederi, şi acelea pentru supravegherea laboratoarelor ultradotate. Iniţial, directorul Marinela Paşcan nu a răspuns în mod repetat la telefon. În cele din urmă, a catadicsit să vorbească şi ne-a spus că firma căreia i s-a atribuit contractul nu a participat la o licitaţie. "S-a preferat oferta acesteia, pentru că ni s-a părut cea mai bună", a spus ea, precizând apoi că s-a cunoscut cu patronul societăţii doar cu ocazia instalării camerelor de supraveghere.

La observaţia noastră cum până şi Penitenciarul are doar 30 de camere, cu patru mai puţine decât Casa de Cultură a Studenţilor, directorul Marinela Paşcan a motivat activitatea în instituţie la ore înaintate în noapte.

"La Peniteciar sunt 30, la noi 34, sunt alt fel de activităţi, da, nu e junglă, dar e preventiv." La sugestia că o parte din banii cheltuiţi ar fi putut fi folosiţi în alte scopuri, Paşcan nu a mai răspuns, preferând să-şi apare doar clientul "gheşeftului", firma care a beneficiat de plata grasă a camerelor de luat vederi.

×