x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lege: ai uniformă - ai casă. Locuințe fără avans, fără TVA și cu dobândă mică pentru polițiști, militari și angajații din serviciile de informații

Lege: ai uniformă - ai casă. Locuințe fără avans, fără TVA și cu dobândă mică pentru polițiști, militari și angajații din serviciile de informații

de Monica Cosac    |    15 Dec 2023   •   08:00
Lege: ai uniformă - ai casă. Locuințe fără avans, fără TVA și cu dobândă mică pentru polițiști, militari și angajații din serviciile de informații

Angajații instituţiilor publice care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională își vor putea cumpăra locuințele de serviciu în care stau cu chirie în rate, fără să plătească avans și cu o dobândă de numai 5%, potrivit unui proiect de lege care a fost pus în dezbatere, zilele trecute, la Parlament. „În acest mod se degrevează bugetul de stat de cheltuielile legate de administrarea acestor case”, argumentează semnatarii propunerii legislative.

Propunerea legislativă înregistrată recent, la Senat, permite instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu locuinţele de serviciu pe care acestea le au în administrare. 

Apariția și modificarea unor acte normative care permit personalului militar să beneficieze de anumite drepturi care fac neoportună acordarea unei locuințe de serviciu și posibilitatea acordării în baza compensației pentru chirie a achitării unei părți din rata la creditul contractat pentru achiziția unei locuințe nu mai justifică deținerea de către instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate națională a unui portofoliu semnificativ de astfel de imobile, spune inițiatorul legii, deputatul UBBR (minorități) Gheorghe Nacov.

„Menținerea acestor locuințe în patrimoniul autorităților și instituțiilor care fac obiectul legii va presupune efectuarea de cheltuieli de întreținere și reparații care vor trebui suportate din bugetul respectivelor instituții”.

În prezent, există o lege similară adoptată în urmă cu aproape două decenii (Legea 562 din 9 decembrie 2004), însă aceasta permite achiziționarea locuințelor de serviciu pe care aceste instituții le dețineau la acea dată, iar noul proiect vizează, practic, în special casele pe care le-au preluat în administrare după anul 2004, explică inițiatorul în expunerea de motive. 

Prin urmare, „se autorizează instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională să vândă locuinţele de serviciu, achiziţionate sau construite din fonduri de la bugetul de stat, pe care acestea le au în administrare la data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede proiectul de lege.

Cine poate achiziționa o astfel de locuință și în ce condiții

Conform documentului, vor putea cumpăra o singură locuinţă de serviciu personalul aflat în activitate, pensionarii sau urmaşii personalului decedat, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • deţin un contract de închiriere valabil pentru locuinţa respectivă, în calitate de titular sau sunt urmaşii titularului (decedat) contractului de închiriere;

  • locuiesc efectiv în locuința respectivă;

  • au chiria achitată la zi;

  • nu dețin o locuință proprietate personală corespunzătoare nevoilor familiei;

  • nu au demisionat din instituţiile respective sau nu și-au încetat activitatea din motive imputabile;

  • nu au avut în proprietate o locuință de serviciu achiziționată anterior, indiferent de numărul de camere.

În situaţia în care soţii, personal militar sau civil, deţin fiecare câte o locuinţă de serviciu, numai unul dintre aceştia poate cumpăra la prețuri preferențiale o astfel de casă. 

De asemenea, proiectul prevede ca în situația în care locuințele de serviciu nu sunt cumpărate de chiriaşi şi devin disponibile din diferite motive, acestea să poată fi transferate la autoritățile interesate, prin hotărâre a Guvernului.

Avantaje mai mari față de actuala legislație

Vânzarea locuințelor de serviciu urmează să fie făcută prin structuri proprii, cu plata integrală a valorii casei sau în rate lunare: „Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuinţelor de serviciu se vor eşalona pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%”.

Dobândă anuală este mai mică atât față de cea practicată acum de băncile comerciale, în cazul creditelor imobiliare, cât și față de dobânda prevăzută în legislația actuală.

Preţul de vânzare „se stabileşte pe baza procedurilor de evaluare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin indexarea valorii astfel determinate în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum, valabil în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestui act normativ şi data încheierii contractului de vânzare”.

„În acest mod se degrevează bugetul de stat de cheltuielile legate de administrarea acestora”, susține inițiatorul proiectului de lege. Mai mult, spune acesta, actul normativ va contribui la obținerea unor fonduri la bugetul de stat. 

Potrivit inițiativei, pensionarii sau urmașii titularului vor putea să își păstreze dreptul de a rămâne chiriași în imobil, în condițiile în care nu vor putea să îl cumpere.

„Locuinţele de serviciu cumpărate în condiţiile prezentei legi nu pot fi înstrăinate pentru o perioadă de 5 ani de la data achitării integrale a preţului”, mai prevede proiectul de lege.

Potrivit Legii 562/2004 (lege care, conform documentului pus pe masa senatorilor, va fi abrogată dacă acest proiect va fi adoptat), categoriile de militari cărora li se adresează propunerea pot să își cumpere locuințele, tot în rate acordate pe o perioadă de 20 de ani, însă cu o dobândă de 8% și cu obligația achitării unui avans de 20% din valoarea locuinței. 

Mai mult, în momentul de față, legea impune plata TVA: „La preţul de vânzare se va aplica taxa pe valoarea adăugată, potrivit dispoziţiilor legale”.

Însă în noua lege, prețurile vor fi fără TVA: „Vânzarea locuinţelor de serviciu de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în condiţiile prezentei legi, nu constituie operaţiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată”.

×
Subiecte în articol: case avans tva dobanda poliţişti militari