Jocul parcurge intreaga istorie a Umanitatii. Inca de la inceputuri, oamenii au folosit ludicul in activitatile lor zilnice. Este posibil ca la nasterea lui Homo Sapiens sa fi contribuit si jocurile care, prin ingeniozitatea lor si continua lor dezvoltare, sa fi "provocat" mintile oamenilor pesterii. Si in ziua de azi, daca te pricepi bine la sah, in mod sigur intelegi si cum functioneaza sistemul bancar de dobanzi.
Daca am vrea sa aflam istoria jocurilor, locul de pornire cel mai indicat ar fi Muzeul Jocurilor din Elvetia. Construit in secolul al XIII-lea de contele Pierre de Savoia, Castelul La Tour-de-Peilz a fost folosit ca reduta defensiva, jucand un rol important in supravegherea traficului pe Lacul Leman.
In 1476 insa, este avariat si reconstruit apoi de colonelul francez Jean Grésier. Devine monument istoric in anul 1973 si este cumparat si restaurat de Consiliul Local din La Tour-de-Peilz. In anul 1987 se inaugureaza aici Muzeul Elvetian al Jocurilor.
Nu putem sti cu exactitate care este primul joc al omenirii. Putem vorbi despre jocuri primordiale, legate de animalele pradatoare, care reprezinta, de fapt, antrenamente ale vanatorii, nascute din nevoile timpurilor. Exista insa si jocuri care se nasc spontan, instinctiv. "Mai sunt apoi jocurile mintii, create de spiritul uman. Acestea din urma au si o latura divinatorie, au elemente rituale destul de apropiate de divinatie. Divinatia este un factor foarte important in nasterea jocurilor."
Daca privim subiectul din punct de vedere cronologico-geografic, primele activitati care pot fi cu adevarat numite jocuri sunt cele din perioada antica, din Asia Centrala, Mesopotamia si Egipt, Africa, apoi cele din India si China. Jocurile pot fi tipice pentru un anumit trib, pentru o regiune, un sat, o tara, dar pot fi si de natura internationala.
Desi multe dintre jocurile din Europa nu au radacini europene, exista totusi o trasatura comuna a celor practicate de europeni, care a facilitat patrunderea unora si excluderea altora, dupa cum ne lamureste directorul Muzeului Jocurilor. "Europeanului ii plac jocurile cu un scop, un final bine definit. El considera jocul incheiat cand s-a jucat ultima carte." Mai putem observa ca multe jocuri europene s-au jucat pentru pariuri. Se joaca pe bani, se mizeaza pe rezultat. Probabil de aceea jocul de loterie si cele care implica hazardul sunt atat de populare printre europeni. Loteria a alternat de-a lungul istoriei intre legalitate si interdictie. 80% dintre jocurile populare astazi fac parte dintr-o categorie care se numeste "de noroc rational". Adica acelea care au o latura strategica, dar si un element de hazard, cum ar fi "Monopoly", "Nu te grabi", "Nu te supara, frate", dar si anticele "Moara" sau jocul de table.