In Romania anului 2011 jumatate din populatie nu are acces la apa potabila si canalizare, poluarea e mult mai mare decat media europeana, iar terenurile agricole sunt infestate cu nitrati si deseuri periculoase. Acestea sunt concluziile unei evaluari realizate de Banca Mondiala care arata carente majore in activitatea Ministerului Mediului si agentiilor din domeniu, cu impact direct asupra calitatii vietii, potrivit hotnews.ro.
Ministerul Mediului este codas la atragerea fondurilor europene din cauza ineficientei administrative, lipsei personalului calificat, procedurilor greoaie, reglementarilor neclare, lipsei de coordonare intre agentiile implicate. Influenta politica a contribuit si ea la situatia critica din domeniu.
Desi la capitolul reformarii cadrului le-gislativ stam relativ bine, ameliorarile 'din teren' sunt reduse, arata BM. Doar jumatate din populatie are acces la apa potabila si canalizare (in comparatie cu peste 70% cat este media UE), poluarea reprezinta o cauza majora a bolilor respiratorii (este de 1,5 mai mare decat media UE). In plus, peste o treime din suprafetele agricole se afla in zone cu niveluri ridicate de nitrati, nivel ridicat al deseurilor periculoase (de 2,5 ori mai ridicat in comparatie cu nivelul din UE). Nici la gestionarea gunoiului menajer nu stam mai bine, deseurile periculoase fiind de 2,5 ori mai multe decat in UE.
Nivelul de contractare a fondurilor europene a ajuns la 44% in patru ani, insa platile realizate reprezinta putin peste 7% din cele 4,52 miliarde de euro alocate Romaniei pentru mediu. Pentru Autoritatea de Management este o urgenta sa se concentreze pe elaborarea unui nou program operational pe mediu pentru perioada 2014-2020 si sa inceapa sa lucreze la o lista a investitiilor prioritare. Rata absorbtiei fondurilor UE este mai buna fata de alte programe, dar dezamagitoare comparativ cu alte tari. Banca Mondiala admite ca s-au facut pasi importanti in angajarea fondurilor, mai ales pe proiectele de apa si canalizare, dar rata absorbtiei ramane foarte scazuta. La rata actuala de realizare a platilor, riscul ca fondurile sa ramana neutilizate este foarte mare, avertizeaza raportul Bancii Mondiale. 'Daca situatia nu se va schimba urgent, Romania va pierde aceste fonduri, iar presiunea asupra bugetului de stat va fi uriasa deoarece vor trebui finalizate investitiile asumate pentru respectarea aquisului comunitar', se arata in raport.
Banca Mondiala atrage atentia si asupra neregulilor inregistrate in cazul zonelor incluse in programul Sit Natura 2000 si a conservarii biodiversitatii speciilor si a plantelor si animalelor pe cale de disparitie. Ministerul Mediului nu a terminat procedura de identificare a zonelor incluse in programul Sit Natura 2000 si nici nu a pregatit Planurile de management pentru aceste zone protejate de legislatia europeana. Din cele 382 de Situri Natura 2000 si Arii Speciale Protejate identificate pana acum, doar un singur sit are aprobat planul de management. In plus, Romania are deschise deja doua proceduri de infrigement de Comisia Europeana pentru impactul eolienelor asupra habitatului pasarilor din Delta Dunarii si lipsa de capacitate insitutionala de a gestiona biodiversitatea.
Nici la capitolul furnizarea de apa potabila si gestionarea apelor reziduale nu stam mai bine. Desi Romania dispune de fonduri europene pentru a acoperi investitiile uriase necesare pentru a indeplini obiectivele asumate pana in 2018, gradul limitat de absorbtie poate duce la ratarea obiectivelor asumate. Nici implementarea strategiei pentru prevenirea inundatiilor nu sta este avansata si necesita investitii uriase.
Cum a ajuns Romania in aceasta situatie? Autoritatea de Management a pus greu in aplicare Programul Operational de Mediu, regulile au fost schimbate in timpul jocului, au aparut cerinte noi, iar procedurile au fost revizuite continuu. In plus, au fost suplimentate controalele din cauza suspiciunilor de coruptie. Normele greoaie referitoare la achizitiile publice, inexistenta unei documentatii standardizate si a coordonarii intre agentiile implicate, precum si cerintele excesive de audit, blocheaza punerea in aplicare a programului.
Autoritatea de management a inregistrat dificultati in aplicarea lectiilor invatate de alte state. In plus, 'cultura locala' in ceea ce priveste luarea deciziilor nu a fost propice pentru un mediu in care personalul ar trebui sa identifice in mod constant solutii pragmatice.
Personalul a fost si continua sa fie o alta constrangere in functionarea eficienta a Autoritatii de management. In acest sens, Banca Mondiala vorbeste de numarul redus de angajati, personalul necalificat si lipsa de stimulente. Din cauza volumului excesiv de munca si a oportunitatilor disponibile in mediul privat, personalul prefera sa plece.