x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul Gionea: Garcea a ramas repetent

Cazul Gionea: Garcea a ramas repetent

de Paula Anastasia Tudor    |    12 Aug 2005   •   00:00
Cazul Gionea: Garcea a ramas repetent

Absurd fara margini la Politia Constanta. Barbatul bagat in coma de patru agenti a fost identificat gresit. Sosia lui e la sute de kilometri, bine mersi. Politia se incurca in explicatii. Se lanseaza ipoteze noi, cum ca Viorel Gionea ar fi fost molestat de… un termopan, cu o seara inainte de intalnirea cu agentii.

Viorel Gionea, ospatar in statiunea Saturn din Mangalia, este victima a unei agresiuni comise de patru politisti constanteni, dar si a unei confuzii rupte parca din scenetele cu Garcea...

Ieri, generalul Fatuloiu s-a dus la Constanta pentru a se interesa de starea de sanatate a victimei. Dar si pentru a repara, ce se mai putea, din confuzia careia i-a cazut victima chiar ministrul de Interne...

IDENTITATE FALSA. In fisa medicala din spital a pacientului batut de politisti este trecut numele Gionea Ion, cu domiciliul pe Strada George Enescu, din Craiova. Ministrul Vasile Blaga a incercat sa-i ceara scuze omului agresat de politisti, insa a nimerit la un Gionea Ion, sanatos bine mersi. Cum s-a ivit incurcatura de nume? Cand a fot interpelat marti de politisti cu privire la identitatea lui, victima, aflata intr-o stare de ebrietate vecina cu coma, a baiguit ceva care semana cu Gionea...el. Politistii au inteles "Ionel" si au verificat dupa acest nume in baza de date. Singurul Gionea Ion gasit este brutar in Craiova si n-a avut de-a face cu politia. Cel agresat e de fapt un Viorel, iar identitatea reala a omului este Gionea Viorel, are 51 de ani si este din orasul Jibou, judetul Salaj. Culmea, cei doi seamana destul de bine!

BATUT? Conform spuselor colegilor de munca, ospatari la Terasa "Semiramis" din Saturn, duminica, cu o zi inainte de incidentul pe care l-a avut cu politia, Gionea Viorel s-a lovit la cap in coltul unui geam termopan si i s-a facut rau. Atunci el a fost dus in graba la Spitalul Mangalia, la Urgente. De la Mangalia, a fost trimis cu Salvarea la Constanta. Pe biletul de trimitere, spun colegii, scria "traumatism cranio cerebral acut". Ajuns la Spitalul Judetean Constanta, a fost trimis la Sectia de urgente neurologice. Medicul de garda spune ca a avut vreo 40 de interventii duminica si nu poate afirma cu certitudine daca l-a avut sau nu pacient, insa parca isi aminteste de un barbat aflat in stare de ebrietate, care a venit cu un astfel de bilet de la Mangalia. Medicul spune ca l-a verificat si a constatat ca nu are leziuni si nici nu prezinta un istoric al unei eventuale lovituri. Asa ca l-a trimis la Sectia de urgente medicale, pentru a se trezi din betie. Dupa ce s-a dezmeticit din aburii alcoolului, barbatul a fost trimis acasa. A revenit la Spitalul Judetean Constanta a doua zi, spre seara. Cu o alta identitate...

REACTIE. Comunicatul Politiei Constanta prezinta suita aproape neverosimila a intamplarii, asa cum rezulta din ancheta desfasurata astazi. Il prezentam integral, sa inteleaga fiecare ce-o vrea si ce s-o pricepe...

VERSIUNEA MEDICILOR
Potrivit directorului Spitalului din Mangalia, doctorul Ion Niculescu, duminica, in jurul orei 21:30, la spital a fost adus Viorel Gionea care avea "traumatism cranio-cerebral acut inchis, pierdere de cunostinta, pe fond de etilism acut". Barbatul, beat, s-a ranit cu un geam pe care nu l-a vazut la timp. Pentru investigatii complete, el a fost transportat cu o salvare, insotit de asistenta Daniela Necunoscutu, la Spitalul Judetean Constanta. La camera de garda a fost consultat si "a ramas in urgenta", dupa care a fost internat, ne-a precizat directorul Spitalului, doctorul Catalin Grasa. In legatura cu starea pacientului, directorul ne-a specificat ca, "desi respira singur, fiind deconectat de la aparatele de respiratie artificiala, totusi prognosticul este rezervat". (Magda Marincovici)

Comunicat de presa

Avand in vedere existenta unor suspiciuni privind identitatea victimei incidentului din Constanta, in care au fost implicati cei patru agenti de politie, s-au extins cercetarile pentru stabilirea cu certitudine a identitatii persoanei internate in Spitalul Clinic Judetean Constanta. Seful Politiei Romane, chestor de politie Dan Valentin Fatuloiu, s-a deplasat personal la Constanta, unde a dispus efectuarea de verificari minutioase privind procedura prin care s-a realizat identificarea de catre politistii constanteni, rezultand urmatoarele:in seara zilei de luni, 08.08.2005, in jurul orei 22:30, deoarece persoana depistata pe Strada Portitei nu a putut fi identificata, intrucat nu avea acte de identitate asupra sa, a fost condusa la sediul Sectiei 4 Politie pentru verificari.

Intrucat aceasta se afla in stare de ebrietate si intampina dificultati majore in exprimare, nu a putut sa dea alte date privind identitatea, decat ca se numeste Gionea Ionel. In aceste conditii, politistii au efectuat verificari in baza de date nationala a evidentei persoanei, unde au fost identificati mai multi cetateni cu numele de Gionea. Intrucat unul dintre acestia avea varsta apropiata si semnalmentele asemanatoare cu ale victimei, lucratorii de politie au concluzionat ca este vorba despre Gionea Ion, de 49 ani, domiciliat in municipiul Craiova. De asemenea, politistii au sunat, in jurul orei 23:37, la un numar de telefon gasit asupra victimei, la care a raspuns cetateanul Gionea Octavian, din Mangalia. Acesta a fost intrebat daca cunoaste o persoana cu numele de Gionea Ion, raspunzand lucratorilor de politie ca are un frate cu numele de Gionea Viorel. In aceste conditii, s-a facilitat de catre dispecerul de serviciu o discutie telefonica intre cei doi, dar intrucat victima nu a putut sa poarte un dialog coerent - asa cum reiese si din declaratia lui Gionea Octavian - acesta din urma a inchis telefonul crezand ca este vorba de o gluma. A doua zi dimineata, constatand ca fratele sau, Viorel, nu a revenit acasa, Gionea Octavian a telefonat la numarul de pe care fusese apelat in cursul noptii, unde a discutat cu dispecerul de serviciu, care l-a indrumat sa mearga la Spitalul Clinic Judetean Constanta. In aceeasi zi, in jurul orei 15:00, a ajuns la unitatea medicala indicata, unde, in sectia terapie intensiva, l-a identificat pe fratele sau, Gionea Viorel, fara a mai anunta politia despre acest fapt. Aceste imprejurari negative au stat la baza emiterii comunicatului de presa din ziua de 10.08.2005, cu datele de stare civila ale lui Gionea Ion. In seara de 10.08.2005, continuand cercetarile a fost audiat Gionea Octavian, care a confirmat ca fratele sau este cel internat in Spitalul Clinic Judetean Constanta, intrucat l-a vizitat la orele pranzului si ca acesta se numeste Gionea Viorel, are 51 de ani, este necasatorit, avand domiciliul in orasul Jibou, judetul Salaj si locuind fara forme legale in municipiul Mangalia, fiind de profesie ospatar la un restaurant din statiunea Saturn.

In prezent, se continua cercetarile, de catre politisti si procurori, pentru stabilirea tuturor imprejurarilor producerii evenimentului din data de 08.08.2005, existand date ca victima a fost internata si la data de 07.08.2005, orele 21:30, la Spitalul Municipal Mangalia, cu diagnosticul "traumatism cranio cerebral acut inchis, cu pierderea cunostintei", de unde a fost transferata cu ambulanta la Spitalul Clinic Judetean Constanta si externata in dimineata zilei de 08.08.2005.

Inspectorul General al Politiei Romane a dispus efectuarea unei anchete interne privind modul in care au actionat efectivele de politie, felul in care s-au desfasurat activitatile de identificare a victimei si modul in care cadrele de comanda ale Politiei municipiului Constanta au gestionat acest eveniment, precum si modul in care si-au exercitat managementul resurselor umane pentru a preveni aceste evenimente de comportament in randul cadrelor. In urma controlului efectuat de catre ofiterii din cadrul Corpului de Control al IPJ Constanta s-a dispus sesizarea Consiliului de disciplina fata de inspector principal de politie Nicolescu Felix, de la Sectia 4 Politie, care a fost de serviciu in noaptea de 08.08.2005 si nu a acordat sprijin in activitatea de solutionare a acestui caz, si a agentului principal de politie Iorga Marian, ofiter de serviciu la Sectia 4 Politie, care nu a efectuat verificari complete cu privire la identitatea victimei. Seful Inspectoratului General al Politiei Romane a dispus, totodata, eliberarea din functie a sefului Politiei municipiului Constanta, comisar sef Toporan Mihai, pentru management defectuos in actul de comanda si control al subordonatilor.

Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta

GIONEA E TEAFAR SI NEVATAMAT ACASA!
Politistii craioveni incearca si ei sa identifice cine e barbatul batut la Constanta. Surse din cadrul IJP Dolj precizeaza ca nu este exclus ca barbatul batut sa fie un apropiat al lui Ion Gionea, caci, altfel, nu avea de unde sa cunoasca datele personale ale acestuia. Este posibil ca, de teama unei amenzi, barbatul batut sa nu le fi dat datele sale reale politistilor, ci pe cele ale lui Gionea, cu gandul ca va reusi sa evite, astfel, sanctiunea. Craioveanul Ion Gionea - adica persoana pe care politistii cred ca au batut-o sora cu moartea - se afla, bine-mersi, acasa! Mai mult, Ion Gionea a ramas "masca" atunci cand a aflat, de la ziaristii craioveni, ca, in viziunea politistilor constanteni, el s-ar afla internat in stare de coma profunda. Politia craioveana l-a "vizitat", la randu-i, pe Ion Gionea, la indicatiile politistilor constanteni, informandu-i pe acestia din urma acelasi lucru: Ion Gionea se afla, bine-mersi, acasa. (Cristian Vasilcoiu)
×