x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce n-a văzut Bucureştiul!

Ce n-a văzut Bucureştiul!

de Mara Raducanu    |    15 Mar 2008   •   00:00
Ce n-a văzut Bucureştiul!

SUMMIT NATO ● 23.000 de angajaţi mira asigură securitatea
Până la Summit-ul NATO de la Bucureşti mai sunt 18 zile. Trei zile de foc (2-4 aprilie) în care ţara noastră va avea de trecut un test greu în faţa unora dintre cei mai puternici oameni ai planetei. Culoarele pe unde vor trece greii… date la secret! Condiţii în care ne-am permis un mic exerciţiu de imaginaţie, prezentându-vă trei posibile trasee oficiale.


SUMMIT NATO ● 23.000 de angajaţi mira asigură securitatea
Până la Summit-ul NATO de la Bucureşti mai sunt 18 zile. Trei zile de foc (2-4 aprilie) în care ţara noastră va avea de trecut un test greu în faţa unora dintre cei mai puternici oameni ai planetei. Culoarele pe unde vor trece greii… date la secret! Condiţii în care ne-am permis un mic exerciţiu de imaginaţie, prezentându-vă trei posibile trasee oficiale.


Summit Nato. Bucureşti, 2-4 aprilie. 3.000 de delegaţii, 60 de şefi de stat, sefi de guvern şi miniştri. Trei zile maraton în care România va fi privită prin ochii celor mai influente nume ale lumii politice. Vestea bună e că în perioada ummit-ului traficul în Bucureşti nu va fi oprit pe arterele străbătute de coloanele oficiale. Însă, pentru a nu fi perturbat, pe aceste străzi vor fi create culoare speciale. "Ruta oficialităţilor" – un fel de covor roşu –, dedicată exclusiv participanţilor, va fi dezvăluită din motive de securitate cu 48 de ore înainte. Până la aflarea informaţiilor oficiale, nu ne rămâne decât să încercăm un mic exerciţiu de imaginaţie şi să marcăm pe hartă posibilele trasee pe unde "vor călca" delegaţiile invitate.


CONTROALE LA SÂNGE! Măsurile drastice de securitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a summit-ului vor pune pe jar 23.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi Reformei (MIRA). Pe străzi vor patrula 9.000 de poliţişti şi 8.000 de jandarmi. La graniţă vor fi desfăşuraţi 1.800 de poliţişti de frontieră, în timp ce alţi 2.550 de angajaţi ai MIRA vor activa pe linia de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, comunicaţii, imigrări şi relaţii publice. Mai mult, pentru atingerea tuturor standardelor în materie de securitate, impuse de importanţa unei astfel de întruniri, la nivelul internelor a fost luată decizia detaşării în Capitală a 900 de poliţişti, 2.800 de jandarmi, 100 de lucratori ai IGSU, precum şi poliţisti de frontieră.


În perioada 2-4 aprilie, România va găzdui aproximativ 6.500 de oaspeţi străini, între care 3.500 de jurnalişti la Summit-ul de la Bucureşti, considerat cel mai mare din istoria Alianţei. În afara delegaţiilor din cele 26 de ţări membre NATO, la summit vor veni reprezentanţi a 23 de parteneri ai NATO pentru pace, plus delegaţii din Rusia, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania, Singapore, precum şi oficiali de la Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană.


PREGĂTIRI ÎN TOI. Apropierea Summit-ului pare să fi "alungat" de tot somnul celor implicaţi în organizarea evenimentului. Se lucrează de zor la reamenajarea spaţiilor verzi, iar rezervările la marile hoteluri din Capitală s-au epuizat de mult. Pregătirile pentru summitul NATO sunt în toi şi la malul mării. Asociaţia Litoral a pregătit o campanie de atragere a bucureştenilor, iar operatorii turistici vor deschide aproape 30 de hoteluri. În timpul sejurului de trei zile, pe Autostrada Soarelui va fi organizată o defilare cu maşini de epocă, iar în staţiunea Mamaia va avea loc un spectacol aerian.


Antrenamente la greu

Militari din cadrul SPP, MApN, MIRA, precum şi reprezentanţi ai vămii şi ai Aeroportului "Henri Coandă" au prezentat ieri un exerciţiu comun, în scopul creşterii capacităţii de cooperare. Sosirea unei coloane oficiale la salonul oficial, solicitatea de ajutor medical de către comandantul unei aeronave speciale, intervenţia în caz de accident aviatic în incinta aeroportului sunt câteva dintre demonstraţiile prezentate. Pentru asigurarea securităţii activităţilor de zbor în spaţiul aerian al României pe durata summit-ului a fost emis un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se au în vedere o serie de restricţii. Acestea se referă la interzicerea zborului în zona municipiului Bucureşti, cu excepţia zborului Trafic Aerian General şi a celui în folosul Summit-ului. Mai mult, sunt prevăzute excepţii şi pentru aeronavele care au declarat situaţii de urgenţă sau pentru executarea zborului în scopul salvării de vieţi omeneşti.


Otopeniul, pentru oficiali

Majoritatea delegaţiilor străine ce urmează să vină în România la Summit-ul NATO vor sosi cu avionul pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni, însă vor fi şi câteva curse care vor ateriza pe Aeroportul Internaţional "Aurel Vlaicu" din Băneasa. În perioada 2-4 aprilie aeroportul Băneasa va fi închis traficului comercial, fiind utilizat pentru gararea aeronavelor delegaţiilor venite pentru summit, ca şi aeroportul Mihail Kogălniceanu. "În perioada summit-ului aeroportul va fi închis traficului comercial. Nu avem o statistică cu numărul curselor anulate deoarece unele companii aeriene au decis să îşi mute activitatea pe aeroportul Otopeni, iar altele au decis să le anuleze", a explicat Ştefan Mladin, directorul Aeroportului Aurel Vlaicu din Băneasa. Din motive de securitate persoanele din conducerea aeroporturilor nu cunosc orarul de zbor al aeronavelor oficialilor şi nici numărul. "Programul final pentru summit nu l-am primit. Din câte am înţeles, cred că sunt peste 60 de aeronave. Este posibil să se producă unele întârzieri în programul curselor regulate, însă noi sperăm să nu fie foarte grav", a explicat Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Aeroportului Otopeni.
  • Elena Stan


Scheme speciale de alimentare

Electrica Muntenia Sud a anunţat că s-au eliminat toate indisponibilităţile din reţelele care alimentează obiectivele de desfăşurare a summit-ului şi s-au realizat scheme speciale de alimentare pentru clădirile unde se vor desfăşura lucrările. Compania a mai cerut de la o sucursală a sa şi de la Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" zece grupuri electrogene ca rezervă pentru alimentarea anumitor obiective De asemenea, s-au legat la propria reţea camerele video instalate de SPP pe traseul de deplasare. Tot împreună cu SPP s-au sigilat şi trapele şi uşile de acces ale instalaţiilor care se găsesc în perimetrul de desfăşurare al evenimentului.

  • Daniel Ionaşcu




Culoarul roşu. Aeroportul Henri Coandă (unde aterizează delegaţiile) – Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – P-ţa Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Naţiunile Unite – Parlament

Culoarul galben. P-ţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Magheru – Bd. Brătianu – P-ţa Unirii – Bd. Unirii – P-ţa Constituţiei – Parlament

Culoarul portocaliu. Calea 13 septembrie – Str. Izvor – Bd. Naţiunile Unite – Bd. Libertăţii

  • 1. Marriot
  • 2. Intercontinental
  • 3. Hilton
  • 4. Ramada Majestic
  • 5. Capşa
  • 6. Novotel
  • 7. Golden Tulip
  • 8. Howard Johnson
  • 9. Sofitel
  • 10. Crowne Plaza
  • 11. Best Western Park
  • 12. Ramada Plaza

NOTĂ. Culoarele prezentate au fost cele "văzute" de Jurnalul Naţional. Luni urmează a fi prezentate informaţii oficiale despre organizarea summit-ului. Din motive de securitate, traseul principal va fi dat publicităţii cu 48 de ore înainte.



×
Subiecte în articol: special nato summit-ului