x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceata autoritatilor

Ceata autoritatilor

17 Apr 2005   •   00:00

Pe tot parcursul crizei rapirii celor trei jurnalisti, informatiile furnizate de autoritati, ba extrem de sarace, ba dintr-o data generoase, nu au facut decat sa nasca suspiciuni. Presedintele acuza o intoxicare a presei, fara sa spuna de cine si cu ce scop si mai ales de ce nu a facut nimic sa blocheze aceasta intoxicare despre care afirma ca a afectat operatiunea de recuperare a jurnalistilor.

  • de OANA STANCU
  • REAC}IE. Pre[edintele Traian B`sescu a fost brusc generos n declara]ii abia dup` interviul lui Mile C`rpeni[an din Jurnalul Na]ional
    Imediat dupa aflarea vestii legate de rapirea celor trei jurnalisti de la Prima TV si Romania Libera, precum si a insotitorului lor, Mohamad Munaf, la Cotroceni s-a constituit un grup operativ care sa coordoneze actiunea de recuperare a celor rapiti. Prezidat de seful statului, din grup fac parte sefii serviciilor secrete, consilierii prezidentiali pe probleme de politica interna si externa si, doar la primele intalniri, ministrul de Externe. Celula de criza de la Palalt este si singura indrituita sa dea informatii despre operatiunea de recuperare a jurnalistilor. Daca in primele zile, Cotroceniul anunta la interval de cateva ore reuniri ale grupului de lucru, incet, incet comunicarea a devenit din ce in ce mai saraca. Din primele comunicari insa, seful statului a tinut sa-si exprime optimismul ca ii vom avea "in curand acasa" pe jurnalisti. La 29 martie, in prima zi de la disparitia lor la Bagdad, presedintele ii asigura pe romani ca statul roman are si vointa si capacitatea de a-si apara cetatenii. Pe 30 martie, presedintele a mentionat ca nu poate oferi mai multe informatii si ca doreste ca, in curand, sa anunte un rezultat favorabil. Inca doua zile seci de comunicare ale grupului, dupa care nimic.

    AMBIGUITATEA LUI UNGUREANU. Luni, 4 aprilie, cand Mile Carpenisan sustine ca ziaristii au fost eliberati, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu face o declaratie care pune pe jar presa. Ungureanu nu a mai vorbit despre actiunile de recuperare a jurnalistilor, ci doar despre aducerea lor acasa, folosind si un timp trecut: "s-au desfasurat" actiuni. "La momentul oportun, autoritatile statului vor oferi detaliile lamuritoare ale felului in care in aceste zile s-au desfasurat operatiunile care sunt menite, cu speranta noastra, sa ni-i aduca acasa pe cei trei cetateni romani vii si nevatamati", spunea ministrul.

    ARESTAREA LUI OMAR. Pe 5 aprilie, prima actiune concreta. Omar Hayssam a fost retinut de procurori. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, anunta ca actiuni conexe se desfasoara la Bucuresti si Bagdad si ca arestarea sirianului, din moment ce a fost anuntata de Palat, "are legatura cu actiunea de recuperare a celor trei jurnalisti", in timp ce Parchetul invoca infractiuni economice.

    TACERE SUSPECTA. In aceeasi seara, Jurnalul National publica vestea recuperarii celor trei jurnalisti, aparuta in editia sa de miercuri, 6 aprilie. In aceeasi seara, Mile Carpenisan anunta si el de la Bagdad ca ziaristii sunt liberi, ca se afla in Zona Verde, sub protectia americanilor, iar fratele lui Omar Hayssam, arestat si el la Bagdad, ar fi recunoscut fata de anchetori ca impreuna cu Hayssam a pus la cale rapirea ziaristilor. Celula de criza nu comenteaza.

    SUNT IN VIATA. Administratia Prezidentiala intra intr-o tacere suspecta pana la 11 aprilie, cand Adriana Saftoiu anunta ca ziaristii sunt in viata. "Din toate informatiile de la ora actuala, jurnalistii sunt in viata si elementele pe care le detinem ne fac sa fim destul de optimisti fata de starea lor", a declarat aceasta.

    INTERVIUL LUI CARPENISAN. La 12 aprilie, Jurnalul National publica un amplu interviu cu Mile Carpenisan, corespondentul Antenei 1 la Bagdad. Dincolo de informatiile legate de recuperarea celor trei rapiti, Carpenisan vorbeste despre operatiunile desfasurate la Bagdad de serviciile americane si britanice, dar si despre colaborarea cu serviciile romanesti si cu autoritatile romane. O informatie importanta: americanii nu au fost informati despre Omar Hayssam, ei intreband prin Bagdad cine este personajul, spune Mile.

    BASESCU RUPE TACEREA. Palatul Cotroceni refuza sa comenteze afirmatiile pe care le face Carpenisan. Patru ore mai tarziu insa, seful statului acorda un interviu Radio Mix in care face primele dezvaluiri legate de actiunile menite sa-i salveze pe ziaristi. "Am ajuns intr-un fel sau altul in legatura cu gruparea care ii detine", afirma seful statului, care neaga informatia ca acestia ar fi liberi. Basescu sustine ca presa este intoxicata la fel de tare ca la Revolutie, ceea ce a creat "probleme extraordinare" si a facut "extrem de dificila" misiunea de a-i recupera pe jurnalisti. Seful statului nu a vrut sa precizeze sursa acestei intoxicari, insa a aratat ca ea ar fi fost menita "sa duca atentia opiniei publice catre alte directii decat directia reala si mai ales sa-i faca pe rapitori sa creada ca mass-media romanesti sunt alimentate de statul roman, de institutii ale statului roman".

    DINTR-O DATA, O DECLARATIE GENEROASA. A doua zi, presedintele face o declaratie pe tema votului din Parlamentul European, dupa care, in mod surprinzator, se pune la dispozitia jurnalistilor pentru intrebari despre rapirea din Irak. De data aceasta este si mai generos in declaratii: cei trei ziaristi sunt in captivitate, sunt paziti cu automate Kalasnikov, dar nu sunt rau tratati. Sunt hraniti si li se permite accesul la toaleta. "Nu fac dezvoltari, care a fost procesul prin care au trecut si va asigur ca nu le-a fost usor fata de faza initiala", spune Basescu, scotand in evidenta o noua necunoscuta: despre ce faza initiala este vorba, ce s-a schimbat in situatia ziaristilor rapiti?

    Serviciile secrete, mai spune presedintele, au reusit doar dupa trei zile de la rapire sa stabileasca legatura cu gruparea care ii detine. "Este o legatura care se desfasoara in unele perioade zilnic, in alte perioade la doua zile, dar va pot spune ca in interiorul acestui contact ni s-a facut proba ca ziaristii sunt in viata", a precizat presedintele.

    Presedintele refuza sa spuna daca se poarta negocieri cu rapitorii, preferand termenul "contacte". Refuza totodata sa spuna daca Mohamed Munaf, care lipseste din pozele aparute pe Reuters, se mai afla impreuna cu ziaristii, insa arata ca este cunoscuta "pozitia grupului de patru, dar nu putem merge mai departe". Presedintele se lanseaza intr-un virulent atac la adresa presei si critica "oamenii de o mediocritate teribila, lafaindu-se ore intregi pe posturile de televiziune, dandu-si cu parerea si facand supozitii", spunand ca "ziaristi pentru care a avut un mare respect au ajuns sa fie penibili in raport cu realitatea". In schimb, in mod surprinzator, in conditiile in care procurorii au luat la puricat afacerile lumii arabe din Romania, seful statului refuza termenul de "mafie araba", explicand ca pe teritoriul Romaniei sunt mafioti de orice nationalitate. Ba, mai mult, Traian Basescu tine sa adreseze multumiri comunitatii arabe din Romania care, pe canalele ei, ar fi facut "eforturi mari pentru a incerca sa-i convinga pe rapitori de necesitatea eliberarii celor trei cetateni romani".

    Apoi, dintr-o data, neintrebat de nimeni, presedintele vorbeste despre rolul Armatei romane in Irak si despre faptul ca ea n-a contribuit la razboi, ba dimpotriva, "acolo unde este asigura liniste, pace pentru populatia din zona ei de responsabilitate si este o armata care are o foarte buna relatie cu populatia civila", ca si cum ar exista vreo revendicare a rapitorilor legata, ca in cazul altor state, de retragerea trupelor romanesti din Irak.
    ×
    Subiecte în articol: special preşedintele statului bagdad