Avea 52 de ani si viata i-a fost curmata de o boala incurabila, la 8 aprilie. Alex. Leo Serban s-a manifestat, in primul rand, ca unul dintre cei mai apreciati critici de film romani, un promotor, un sustinator fervent al valului nou de cineasti din Romania, adica a "generatiei asteptate", dar si ca un bun observator al cinemaului lumii. Era apreciat de colegi drept "o minte stralucita". Avea "un talent, un rafinament si o profunzime a gandirii pe care rar le mai gasesti in breasla noastra" (Cristina Corciovescu). Dar el a fost nu numai critic de film, ci si eseist, prozator, traducator, artist vizual.
Debutul literar si l-a facut la 17 ani, cu un poem, in Chicago Review din SUA. A absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti in 1983. A fost bursier al Ministerului Culturii din Franta (1992), "International Visitor" in SUA (1996), bursier GE/NEC (2003-2004). A predat la Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti si la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.
A scris nenumarate articole in presa din Romania si din strainatate. In colaborare cu Mihai Chirilov si Stefan Balan, a publicat volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea). De asemenea, in colaborare cu Serban Foarta a scris "Jeu de paume" (LiterNet). Este si autorul volumelor "Dietetica lui Robinson" (Editura Curtea Veche), "De ce vedem filme" (Editura Polirom, Premiul de critica al Uniunii Cineastilor) si "4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc" (Ed. Polirom). A ingrijit si colectia "Biblioteca de film" (Editura Humanitas).
Criticul de film, preferatul cinefililor
Nascut pe 28 iunie 1959, la Bucuresti, Alex Leo Serban s-a dedicat atat filmului, cat si literaturii. Putini stiu ca a si tradus importanti autori, precum Bernard-Marie Koltès, Paul Bowles, Yasmina Reza, W.H. Auden, Jean Baudrillard, Samuel Beckett, Don DeLillo, Benoit Duteurtre, Mathieu Lindon, Vladimir Nabokov, Susan Sontag. A avut multe expozitii de fotografie. A fost si realizator si moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005-2006), dar si invitat in emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot in 2004. L-a intervievat The New York Times. In 2008, Alex. Leo Serban a fost ales in urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor romani".