x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cel mai bun vocalist din lume

Cel mai bun vocalist din lume

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    30 Apr 2009   •   00:00
Cel mai bun vocalist din lume
Sursa foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

O agenţie artistică l-a prezentat pe Frank Sinatra drept "vocea care a înfiorat milioane de oameni". Un ziarist a redus această frază la un singur cuvânt: "Vocea".



S-a apucat să cânte fără să fi învăţat o notă muzicală şi fără să fi luat vreo lecţie de canto. Singura lui legătură cu muzica de până atunci a fost cântatul la ukulele (n.r. - un hibrid hawaian de chitară cu lăută), pe plajele din Jersey. Dar, într-o noapte a anului 1935, l-a ascultat pe Bing Crosby în concert.
Aşa s-a hotărât să ajungă cântăreţ.

PRINS ÎN FLAGRANT
În 1938, când era încă un artist necunoscut, Sinatra a fost acuzat de adulter. Fusese surprins într-o "poziţie compromiţătoare" cu o femeie căsătorită (cu altcineva, fireşte!). La acea vreme, adulterul era un delict care se pedepsea chiar şi cu închisoarea, iar Sinatra a fost dus la secţia de poliţie pentru a i se lua amprentele. După ce iniţial a fost amendat cu 500 de dolari, Sinatra a scăpat de pedeapsă pentru că plângerea şi acuzaţia fuseseră retrase. Incidentul nu i-a servit drept lecţie afemeiatului Frank, care a atras în patul lui femeile altora.

"Our Love" este prima piesă înregistrată de Sinatra, împreună cu formaţia lui Frank Mane, în 1939. Trompetistul Harry James, lider al unei formaţii de succes în acea vreme, îl angajează în trupa sa pe tânărul de 23 de ani. În revista "Down Beat", Harry James spunea despre Sinatra: "Se consideră cel mai bun vocalist din toată lumea. Ascultaţi aici! Nimeni n-a auzit de el. Nu a avut nici o piesă care să ajungă hit. Are o mutră de cârpă udă. Dar spune despre el că e cel mai grozav solist!".

SFĂTUITORUL MAFIEI
Frank Sinatra a negat dintotdeauna că ar avea legături cu mafia. Totuşi, el era cunoscut în lumea interlopă sub pseudonimul "Anthony Carillo". Din cauza legăturilor cu lumea mafiotă, a opţiunilor politice, dar şi a prieteniei cu John F. Kennedy, Sinatra devenise în mod natural o ţintă pentru F.B.I.-ul lui J. Edgar Hoover. Astfel, superstarul a fost supravegheat de agenţii federali timp de aproape cinci decenii, începând din anii '40.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) are un dosar de 2.403 de pagini doar despre Sinatra. Starul ajunsese atât de cunoscut, încât mafia, cea care controla mare parte din Vegas, îi stătea la picioare. În biografia artistului, "Sinatra: The Life", scrisă de Anthony Summers şi Robbyn Swan, apare că Frankie devenise un adevărat sfătuitor al mafiei. Era continuu filat de F.B.I., dar el se întâlnea şi le cânta şefilor mafioţi.

Pe 12 iunie 1971, la un concert caritabil în Hollywood, Sinatra şi-a anunţat retragerea ieşind de pe scenă în acordurile piesei "Angel Eyes" şi spunând: "Mă scuzaţi cât dispar". Nu s-a mai întors pentru bis. Dar publicul l-a vrut înapoi. În 1973, Frank a revenit cu un album şi un show televizat numite "Ol' Blue Eyes Is Back". A continuat să înregistreze albume şi să susţină turnee până în 1994, când cade pe scenă, în timpul unui concert.

La 14 mai 1998, "Vocea" se stinge, în urma unui atac de cord, la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. Pe piatra sa funerară este gravat un epitaf dictat parcă de Frank însuşi: "The Best Is Yet to Come" ("Ce e mai bun de-abia de-acum urmează").


În Guiness Book
Carismatic şi controversat, dăruit cu puterea de a renaşte din cenuşa propriei cariere artistice, rege incontestabil al muzicii de estradă, Frank a fost poreclit de fanii săi "Chairman of the Board", "Ol' Blue Eyes", "The Voice", "Croon Prince of Swing", "Moonlight Sinatra" sau "Svengali of Swing". A avut o viaţă personală tumultoasă, presărată cu patru căsnicii din care au rezultat trei copii, dar şi cu numeroase relaţii neoficializate.

În 1980, a intrat în Cartea Recordurilor pentru spectacolul cu cel mai numeros public (175.000 de oameni) de până atunci. Mai multe puteţi afla din Ediţia de Colecţie de luni, 4 mai, dedicată lui Frank Sinatra.

×
Subiecte în articol: special sinatra