x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Cel mai mare rău pe lume care îl face un ţigan este un ţigan"

"Cel mai mare rău pe lume care îl face un ţigan este un ţigan"

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    04 Mai 2010   •   00:00

Declaraţia a fost făcută la o şedinţă publică de către o doamnă angajată a unei direcţii care trebuie să asiste comunităţile defavorizate. Respectiv, Oana Marina Parnica îşi câştigă salariul asistând comunităţile de romi. Mai mult, tânăra este de etnie romă şi este mamă.



Incidentul a avut loc în cadrul unei mese rotunde cu tema "Implicarea romilor în activităţile gospodăreşti" care a avut loc pe 30 aprilie a.c. la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). La discuţie au participat Adrian Edu, consilier al PMB pe problema romilor, dar şi mai mulţi şefi de direcţii de asistenţă socială din Bucureşti. Nici unul nu a reacţionat atunci când femeia s-a înfierbântat în cadrul discuţiei cu privire la o acţiune de voluntariat cu scopul de a-i învăţa pe etnicii romi să-şi îngrijească gospodăriile.

Tânăra povesteşte mai întâi că la acţiuni de acest tip avea de la cei asistaţi parte de pretenţii şi solicitări exagerate de genul "Nu-mi faceţi şi un wc?". Adrian Edu, cel care a avut ideea organizării unei acţiuni de asistare a etnicilor la îngrijirea gospodăriilor cu scopul de a sensibiliza membrii comunităţii, a încercat să aducă argumente favorabile acestei propuneri.

Contrazisă, tânăra asistentă socială se enervează şi vrea să sublinieze îndărătnicia romilor: "Nu mai sunt aşa... Cel mai mare rău pe lume care îl face un ţigan este un ţigan. Asta este cel mai mare rău pe care ni-l facem noi. Ştiu că sunt ţigancă, dar recunosc: mi-e frică de ţigani! Recunosc! Mi-e frică să ies din casă sau să merg pe stradă".

Discuţia a fost filmată de o echipă a agenţiei de presă Şoim Press/soim.ro, iar tânăra Parnica era conştientă că discuţia poate fi făcută publică. Mihai Cruşoveanu, jurnalistul care era de faţă, spune că îşi aduce aminte de incident. "Am fost şocat. Mai ales că, aşa cum a spus, şi ea este ţigancă", ne-a spus jurnalistul.

Nici unul dintre cei prezenţi nu a reacţionat, ei încercând doar să readucă discuţia pe făgaşul anterior. Participanţii la discuţie au trecut peste episod, răsuflând uşor încurcaţi. Majoritatea dintre cei prezenţi îşi câştigă pâinea reprezentând comunităţile de romi în cadrul autorităţilor locale din Bucureşti, dar nici unul nu este şocat că o astfel de afirmaţie se face într-un mediu oficial. Nici faptul că doamna respectivă îşi câştigă banii de pe urma comunităţilor de romi nu le atrage atenţia.

Contactată telefonic, tânăra Parnica s-a apărat spunând că declaraţia sa este înţeleasă greşit: "Nu m-am referit la conceptul de naştere. Doamne, iartă-mă! Este departe de mine gândul ăsta. Era vorba de preconcepţii pe care mi le-au băgat prietenii în cap. Verbul a face are mai multe înţelesuri", s-a explicat tânăra. Adrian Edu, cel care se afla în fruntea mesei şi aparent a condus întreaga discuţie, ne-a declarat că nu a avut nici o reacţie în acel moment pentru că nu a vrut să o facă pe aceasta de ruşine de faţă cu şefii săi.

×
Subiecte în articol: special